İçeriğe atla

Jean-Baptiste Lanoix

Jean-Baptiste Lanoix (d. 16 Mart 1740 - ö. 20 Temmuz 1845), Lyon'da bir fabrika kurarak uyguladığı aydınlatma ve gaz ısıtmasının temellerini atan bir manifestonun yazarı Fransız eczacı ve kimyagerdir.

Biyografi

Jean-Baptiste Lanoix 1740'ta doğdu ve 1846'da 105 yaşında ölmüştür.[1] 17 kardeşi vardı, ilk altısı doğumda ölmüştür. Eşi, Panthéon de Paris'in inşasına katılan mimar Jean Rondelet'in kız kardeşidir.

On sekizinci yüzyılın sonunda Hôtel-Dieu ve Guillotière köprüsü

Paris'te eczacılık okuyan Jean-Baptiste Lanoix, eczacılık mesleğinide babasından devraldı ve dispanserini Lyon'daki Rue Saint-Dominique'de kurmuştur. 1783'te Lyon şehrinin usta eczacılarının ilk sentezi iken, lyon eczacılarının bu kuruluş tarafından kamuya açık bir şekilde satılmasını önlemek için şehrin ana hastanesi olan Hôtel Dieu'ya karşı açtığı davalara katılmıştır.[2]

1778-1780 yılları arasında Lyon'un güneyinde bulunan ve 1779'da keşfedilen Orliénas'ın maden sularının analizi hakkında bir rapor yayınladı ve sularda bulunan gazı ölçmek için bir cihaz geliştirme fırsatını yakalamıştır.

1784'te odun yerine kömür yakan bir fırıncı fırını kurdu ve Perrache Yarımadası'nda fırınları test etmek için bir fabrika kurmuştur. Kömür gazı aydınlatma cihazı icat etmiştir. Bu icatlar devrimci dönemde unutulmuştur.

"Mesmer kovasının" mucidi Franz-Anton Mesmer'in bir öğrencisi, onlardan birine sahip olmuştur. Lyon'da, hayvan manyetizmasını elektrik akımlarının uygulanmasıyla birleştirerek bu küveti mükemmelleştirdi ve bazı hastalarının elektrifikasyonunu uygulamıştır.[3]

Isıtma ve aydınlatma sisteminin mucidi

Biyografisinin yazarı Dr. Lapointe'e göre, Lanoix tarafından oluşturulan Perrache kömür yakma tesisi, yakındaki evini aydınlatmasına ve ısıtmasına izin veren "coack" (kok), katran, duman siyahı ve karbondioksit üretmiştir.[4][5]

Bu yenilik takip edilmedi ve bu sistemin fikri, ilk kez 1799'da aydınlatma gazı sistemi için patent başvurusunda bulunan Fransız kimyager Philippe Lebon'a atfedilen benzer bir süreçle geliştirilmiştir.[6]

Çalışma

  • Analyse des eaux minérales d'Orlienas (1780) (Orlienas maden sularının analizi (1780)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Giacomo Giralomo Casanova</span> Venedikli maceracı ve yazar

Giacomo Girolamo Casanova, Venedikli ünlü bir maceracı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Montreal</span> Kanadada belediye

Montreal ya da Fransızca Montréal, Québec eyaletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir. Kent merkezinin nüfusu 1,9 milyon olmakla birlikte, Montreal Metropoliten Bölgesi'nin nüfusu, 2011 yılı itibarıyla 3.824.221'dir. 1642'de Ville-Marie veya "City of Mary" olarak kuruldu, şehrin göbeğindeki üçlü tepeli tepe. Şehir, adını şehirle aynı kökenden alan Montreal Adası ve en büyüğü Île Bizard olan çok daha küçük birkaç çevre adasında merkezlenmiştir. Şehir, ulusal başkent Ottawa'nın 196 km doğusunda ve eyalet başkenti Quebec City'nin 258 km güneybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Lavoisier</span> Fransız bilim insanı ve kimyacı (1743–1794)

Antoine-Laurent de Lavoisier, Fransız kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

Fransızca eser veren yazarların doğum tarihine göre sıralanmış listesi

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Macron</span> 25. Fransa cumhurbaşkanı

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, 2017'den beri Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi, bankacı ve bürokrattır. Ayrıca Andorra'nın iki eş prensinden biridir. Daha önce 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı ve 2012-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. Merkezci bir siyasi parti olan Rönesans'ın kurucu üyesidir.

Ernest Chaput, Fransa'dan davet edilmiş ve Türkiye'de modern coğrafya biliminin kurucularından birisi olmuş coğrafyacıdır.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

Bu Académie française (Fransız Akademisi) üyelerinin oturdukları koltuk numaralarına göre hazırlanmış bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Marine Le Pen</span> Fransız siyasetçi  (d. 1968)

Marion Anne Perrine Le Pen, Fransız avukat ve siyasetçi. 2012, 2017 ve 2022 yıllarında Fransa cumhurbaşkanlığı için aday oldu. Ulusal Birlik'in bir üyesi olarak, 2011'den 2021'e kadar partinin genel başkanlığını yaptı. 2017'den bu yana 11. seçim bölgesi Pas-de-Calais için Ulusal Meclis üyesidir. Halen Ulusal Birlik'in Meclisteki parti lideri olarak görev yapmaktadır ve bu görevi Haziran 2022'den bu yana sürdürmektedir. Le Pen, siyasi yelpazede yaygın olarak aşırı sağcı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının ilk vakası Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından 24 Ocak 2020'de Bordeaux şehrinde görüldüğü doğrulandı. 14 Şubat 2020 tarihinde Paris'te, ülkedeki ve Avrupa'daki COVID-19'dan ilk ölüm gerçekleşti. 13 Nisan'da halka seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kısmi sokağa çıkma yasağının 11 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıkladı. 2 ay süren kısmi sokağa çıkma yasağı, 11 Mayıs 2020 tarihinde sona erdi ve 1. normalleşme süreci başladı. Sokağa çıkmak için izin kağıdı gerekliliği ortadan kalktı. 28 Mayıs 2020 tarihinde 2. normalleşme sürecine dair yapılan açıklamada, 2 Haziran 2020 tarihinde ülke genelinde pek çok hizmet işletmesinin faaliyete geçeceği duyuruldu. 12 Nisan 2024 itibarıyla Fransa'da 40.138.560 onaylanmış vaka, 39.970.918 iyileşen varken virüs nedeniyle 167.642 hasta öldü.

Marie-Geneviève Bouliard, portreleriyle ünlü Fransız ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Eugène Haussmann</span> Fransız devlet memuru ve siyasetçi (1809 – 1891)

Georges Eugène Haussmann, Baron Haussmann adıyla da bilinen politikacı ve şehir plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Rondelet</span> Fransız mimar (1743 – 1829)

Jean Rondelet, Fransız mimar ve mimarlık teorisyenidir. 42 yıl boyunca, 1770'ten 1812'ye kadar, kendini Paris Panthéon'una adamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Łucja Frey</span>

Łucja Frey veya Łucja Frey-Gottesman Polonyalı bir nöroloji doktorudur. Frey sendromu onun adını taşımaktadır. Avrupa'daki ilk kadın akademik nörologlardan biriydi. Frey, 1942'de 53 yaşında Lviv gettosu'nda Holokost sırasında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Boussingault</span> Fransız siyasetçi

Jean-Baptiste Joseph Dieudonné Boussingault, tarım bilimi, petrol bilimi ve metalurjiye önemli katkılarda bulunan Fransız kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Braconnot</span> Fransız kimyager (1780-1855)

Henri Braconnot Fransız kimyager ve eczacı.

Bertrand Mathieu Fransız hukukçu ve siyasetçi.