İçeriğe atla

Jean-Baptiste Kléber

General Jean Baptiste Kleber (Jean Guérin) - Nationalmuseum

Jean-Baptiste Kléber, (9 Mart 1753 - 14 Haziran 1800) Fransız Devrim Savaşları'nın Fransız askeri lideriydi. Fransız Kraliyet Ordusunda bir yıl görev yaptı, yedi yıl sonra Habsburg Monarşisi'ne katıldı. 1792'de Fransız Devrim Ordusu'na katıldı ve orada hızla yükseldi.[1]

Kléber, Birinci Koalisyon Savaşı sırasında Rheinland'da görev yaptı ve ayrıca Vendée İsyanı'nı bastırdı. Campo Formio Antlaşması'nın ardından barışçıl bir dönemde özel hayata çekildi, ancak 1798'de Mısır ve Suriye'deki seferde Napolyon Bonapart'a eşlik etmek üzere askerlik hizmetine geri döndü, Mısır harekâtı kötüleşirken, Napolyon 1799'da Paris'e dönünce göreve atandı . Kléber Mısır'daki tüm Fransız kuvvetlerinin komutanı oldu. 1800 yılında Kahire'de Süleyman Halebi tarafından suikaste uğrayarak öldü.

Hayatı

Jean-Baptiste Kléber, 9 Mart 1753'te babasının inşaat ustası olarak çalıştığı Alsas ilinin Strazburg şehrinde doğdu .1769'da kısa bir süre Fransız 1. Hussar Alayı'na katıldı, ancak 1770'den 1774'e kadar kısmen Paris'te Jean Chalgrin ile mimarlık okumak için istifa etti. Bir meyhane kavgasında iki Alman soyluya yardım ertesi sebebiyle, Münih askeri okuluna girdi. Bavyera Veraset Savaşı'na katıldı ancak büyük çatışmalar görmedi. Avusturya Hollanda'sındaki Mons, Mechelen ve Lüksemburg garnizonlarında dönüşümlü olarak görev yaptı. Burada rütbesinin yükselemeyceğini anlayınca, yedi yıl görev yaptıktan sonra 1783'te Avusturya ordusundan ayrıldı. Fransa, 1792'de Avusturya ve Prusya ile savaşa girdi ve Nisan'dan Temmuz 1793'e kadar Yarbay Kléber, Mainz'ı Avusturyalı kuşatmacılara karşı ustaca savundu. Ağustos 1793'te general oldu ve Vendée'deki kralcıların önderliğindeki Roma Katolik isyanını bitirmekle görevlendirildi. 17 Ekim'de Vendéans'ı Cholet'te ciddi bir şekilde mağlup etti. Daha sonra isyancı ordusunu iki savaşta yok etti: 13 Aralık'ta Le Mans'ta ve 10 gün sonra Savenay'de.[2]

Mimarlık

Thann Belediye Binası

Asker olması dışında mimardı ve barış zamanlarında binalar tasarladı. Kléber, Fransa'ya döndüğünde Belfort'taki kamu binaları müfettişi olarak atandı .1784 ile 1792 yılları arasında hem kamu hem de özel sipariş üzerine çok sayıda bina tasarladı. Grandvillars Şatosu'nu, Thann hastanesini ve Masevaux'daki Benedictine manastırının evlerini inşa etti.[3] Musée historique de Strasbourg'da Jean-Baptiste Kléber'e adanmış, aynı zamanda onun bazı eskizlerinin ve mimari tasarımlarının da sergilendiği bir oda bulunmaktadır.

Suikastı

Süleyman Halebi'ye ait, suikastte kullanılan hançer.

Süleyman Halebi, 14 Haziran 1800'de Kleber'i 4 yerinden bıçaklayarak öldürdü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Jean-Baptiste Kléber". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  2. ^ "Jean-Baptiste Kleber Fransız generali". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  3. ^ "General Jean Baptiste Kléber". 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  4. ^ "Campaign launched to retrieve remains of young Kurdish scholar who killed head of French colony in Egypt". www.aa.com.tr. 3 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

El-Ariş Sözleşmesi, Fransa ve Osmanlı Devleti arasında 24 Ocak 1800 tarihinde imzalanmış ateşkes antlaşması. Fransa'nın Mısır Seferi çerçevesinde imzalanmış, Büyük Britanya'nın karşı çıkması nedeniyle uygulamaya konamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vendée Savaşı</span> Fransız İhtilali sonrasında, Vendee bölgesinde meydana gelen ayaklanma

Vendée İsyanı, Fransız İhtilali sonrasında, Vendée bölgesinde meydana gelen ayaklanmadır. İhtilal ile kurulan hükûmet, çıkarılan bir yasaya dayanarak o bölge halkını katletmişti.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Halebi</span>

Süleyman Halebi (1777-1800) İşgal döneminde Fransiz General Jean Baptiste Kléber'e suikast düzenleyerek öldüren Kürt kökenli teoloji öğrencisi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Murad Bey</span>

Muhammed Murad Bey, İbrahim Bey ile Mısır'daki Memlüklerin Çerkes asıllı lideri, süvari komutanı ve Mısır'ın İbrahim Bey ile birlikte ortak hükümdarıydı. Murat Bey, sıklıkla zalim olarak anlatılsa da bir o kadar enerjik, cesur bir savaşçı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Karl (Teschen dükü)</span> Avusturyalı asker ve general

Charles Louis John Joseph Laurentius, Teschen Dükü, Avusturyalı asker ve general.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Winterthur Muharebesi (1799)</span>

Winterthur Muharebesi, İkinci Devrim Savaşı sırasında Fransız Devrim Savaşları'nın bir parçası olarak Tuna Ordusu'nun unsurları ile Friedrich Freiherr von Hotze tarafından yönetilen Habsburg ordusunun unsurları arasında önemli bir eylemdi. Küçük Winterthur kasabası Zürih'in kuzeydoğusunda, İsviçre'de. Yedi yolun kavşağındaki konumu nedeniyle, kasabayı elinde tutan ordu İsviçre'nin çoğuna erişimi kontrol etti ve Ren'i güney Almanya'ya bağlayan noktaları kontrol etti. İlgili güçler küçük olmasına rağmen, Avusturyalıların Fransız hattına 11 saatlik saldırılarını sürdürme kabiliyetleri, Zürih'in kuzeyindeki platoda üç Avusturya kuvvetinin bir araya gelmesiyle birkaç gün sonra Fransız yenilgisine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Lazare Carnot</span> Fransız siyasetçi

Lazare Nicolas Marguerite Carnot, Fransız matematikçi, fizikçi, siyasetçi ve Fransız Devrimi sırasında Kamu Güvenliği Komitesi'nin önde gelen bir üyesiydi. Toplu askere alma uygulamasını da içeren askeri reformları, Fransız Devrim Ordusu'nun etkili bir savaş gücüne dönüştürülmesinde etkili olmuştur.

1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı, Fransız Devrim Savaşları'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Heliopolis Muharebesi</span>

Heliopolis Muharebesi ya da El-Matriye Muharebesi, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">El-Ariş Kuşatması (1799, Aralık)</span>

El-Ariş Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.