İçeriğe atla

Jean-Baptiste Henri Durand-Brager

Jean-Baptiste Henri Durand-Brager
Henri Durand-Brager portresi
Genel bilgiler
Doğum21 Mayıs 1814
Dol-de-Bretagne, Fransa
Ölüm25 Nisan 1879
Paris, Fransa
UyrukFransız
AlanıRessam ve fotoğrafçı
Sanat eğitimiGudin ve Eugène Isabey
Katıldığı akımlarOryantalizm

Jean-Baptiste Henri Durand-Brager (1814–1879), deniz resimleri ve oryantalist eserleriyle tanınan Fransız ressamdır.

Hayatı ve kariyeri

Mogador yakınlarında deniz savaşı, yak. 1845

Jean-Baptiste Henri Durand-Brager, 1814'te Dol kasabasında doğdu. Gudin ve Eugène Isabey tarafından eğitildi.[1]

Brager aynı zamanda yüzbaşı rütbesine yükselen bir deniz subayıydı.[2] 1840'da Napolyon'un kalıntılarını St. Helena'dan getiren filoya eşlik ederken deniz manzarasını tasvir eden birçok resim yapmıştır. Zamanının çoğunu seyahatle geçirmiş; 1841-1842 yıllarında Fransız savaş gemisiyle Montevideo ve[3] Buenos Aires'e gitmiştir. Daha sonra Uruguay ve Brezilya'yı keşfetmiştir. Ayrıca Tanca, Suvayr ve Madagaskar'a yapılan yolculuklara katılmış, gittiği yerlerdeki deniz savaşlarını resmetmiştir. 1879'da öldü.

1850'lerdeki Kırım Savaşı sırasında yaptığı resimlerin yanında fotoğraflar da çekti. Felice Beato, Roger Fenton ve James Robertson dahil olmak üzere, askerleri, kışlaları, kamp yaşamını ve savaş alanlarını fotoğraflayan 15 fotoğrafçıdan biri olan Brager, ayrıca savaşı filme kaydetti.[4] Daha sonra İstanbul'a giden Brager, orada da anıt, insan ve manzara fotoğrafları çekti.[5]

Çok yönlü bir ressam olan Brager'ın bazı eserleri Versay Sarayı galerisinde sergilenmektedir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ International Federation of Photographic Art, Camera, C.J. Bucher, 1974, p. 33
  2. ^ International Federation of Photographic Art, Camera, C.J. Bucher, 1974, p. 33; The Log of Mystic Seaport, Volumes 40-41, Mystic Historical Association, 1988, p.49
  3. ^ A Guide to the Art of Latin America, 1948, p. 319
  4. ^ Hewitson, M., The People's War: Histories of Violence in the German Lands, 1820-1888, Oxford University Press, 2017, p. 194; Bustarret, C., Crimée, 1854-1856: Premiers Reportages de Guerre [Exposition du 24 Octobre 1994 au 8 Janvier 1995], Musée de l'Armée, Hotel National des Invalides, Paris, Le Musée, 1994, p. 99 and p. 103
  5. ^ Öztuncay, B., The Photographers of Constantinople: Text & Photographs, Aygaz, 2003, p. 133; Jacobson, K., Odalisques & Arabesques: Orientalist Photography 1839-1925, Quaritch, 2007, p. 23

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Allegri da Correggio</span>

Antonio Allegri da Correggio, 16. yüzyılın en coşkulu ve en duygusal eserlerinden bazılarının yaratıcısı, İtalyan Rönesansında Parma okulunun en önde gelen ressamıydı. Dinamik kompozisyonu eşsiz kullanımı, büyüleyici perspektifi ve yandan görülen bir şeyin boyunu kısa gösteren dramatik kısaltma çalışmalarıyla Correggio 18. yüzyılın sanatı Rokoko’yu zamanından önce uygulamayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

Georges Duthuit, Fransız sanat eleştirmeni ve yazardır. Ressam Henri Matisse'in kızı Marguerite ile evlenmiştir. Resim sanatı üzerine birçok yazısı ve kitabı bulunur. Jean-Paul Riopelle, Bram van Velde ve Nicolas de Staël gibi ressamları keşfetmiştir. Matisse'in eserlerinin şiddetli bir savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Honoré Daumier</span> Fransız sanatçı (1808 – 1879)

Honoré Daumier, Fransız ressam, heykeltıraş, karikatürist ve baskı resim sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Eva Gonzalès</span> Fransız ressam (1849 – 1883)

Eva Gonzalès, Fransız İzlenimci ressam.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Léon Bonnat</span> Fransız ressam (1833 – 1922)

Léon Bonnat (1833–1922) Fransız ressam ve tanınmış birçok ressamın öğretmeni. Federico Madrazo'dan Madrid'de eğitim almıştır. İlk eserleri dini temalar içermiştir. 1875 yılından itibaren tanınmış Amerikan ve Avrupalı kişilerin portrelerine ağırlık vermiştir. Diego Velázquez ve İspanyol gerçekçilerden etkilenmiştir. Adolphe Thiers, Victor Hugo, Hippolyte Taine, Louis Pasteur, Jean Auguste Dominique Ingres ve diğer tanınmış çağdaşları eserlerinde resm edilmişlerdir. Yaklaşık 200 portre yapmıştır. 1888 yılında École des Beaux Arts'da eğitmen olmuş ve 1905 yılında da okulun başına geçmiştir. Eserlerinin önemli bir kısmı Bonnat Müzesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste-Camille Corot</span> Fransız ressam (1796-1875)

Jean-Baptiste-Camille Corot, Fransız izlenimci ressam.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Uhde</span> Alman sanat tarihçisi (1874 – 1947)

Wilhelm Uhde, Alman sanat koleksiyoneri ve satıcısı, yazar ve eleştirmen. Modern sanatın ilk koleksiyonerlerinden olup ressam Henri Rousseau'nun kariyerinde önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pascal Sébah</span>

Pascal Sébah (1823-1886) İstanbul ve Kahire'deki turizmden para kazanmak için Mısır, Türkiye ve Yunanistan'daki çok sayıda insanın fotoğrafını çeken Türk fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Rouault</span> Fransız ressam (1871 – 1958)

Georges Henri Rouault fovizm ve dışavurumculuk akımları dahilinde eserler vermiş Fransız ressam ve baskı resim sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Marquet</span> Fransız sanatçı (1875 – 1947)

Albert Marquet, Fauvist hareketiyle ilişkili bir Fransız ressamdı. Başlangıçta Fauve ressamlarından biri ve Henri Matisse'in ömür boyu arkadaşı oldu. Marquet daha sonra daha natüralist bir tarzda, öncelikle manzaralar, aynı zamanda birkaç portre ve 1910 ile 1914 arasında birkaç çıplak kadın resmini çizdi.

Jean-Joseph Benjamin-Constant, daha çok Oryantalizm konuları ve portreleriyle tanınan Fransız ressam ve gravür sanatçısıydı. Aynı zamanda on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Fransız ve İngiliz sosyetesinin en gözde portre sanatçılarından biriydi.