İçeriğe atla

Jean-Baptiste Bessières

Jean-Baptiste Bessières
Doğum6 Ağustos 1768(1768-08-06)
Prayssac, Fransa
Ölüm1 Mayıs 1813 (44 yaşında)
Weißenfels, Saksonya-Anhalt
Bağlılığı Birinci Fransa İmparatorluğu 1804-1813
Fransa Birinci Fransa Cumhuriyeti 1792-1804
Fransa Krallığı 1791-1792
Hizmet yılları1792–1813
Rütbesiİmparatorluk Mareşali
BirimiGrande Armée
Pireneler Ordusu
Moselle Ordusu
KomutasıGrande Armée
Çatışma/savaşlarıFransız Devrim Savaşları
Napolyon Savaşları
İmza

Jean-Baptiste Bessières (6 Ağustos 1768 – 1 Mayıs 1813) Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

İlk yılları

Bessières, 6 Ağustos 1768'de Prayssac'ta burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Doktor olan babası Mathurin Bessières ve Antoinette Lemozy'nin sekiz çocuğunun en büyüğüydü. Cahors'da ki bir okulda eğitim gördü.[1]

1792'de Fransız Devrimi sırasında Bessières, Kral XVI. Louis'in Anayasa Muhafızları'nda görev yapmak üzere Paris'e çağrıldı. Her haneden, krala hala sadık olduğu düşünülen ailelerden seçilen belirli sayıda genç erkek göndermesi bekleniyordu. Bu muhafızlar arasında Joachim Murat ve Jean-Jacques Ambert de yer almaktaydı.[2]

Devrim Savaşları

Bessières, Kasım 1792'de Fransız Devrim Ordusu'nun 22. chasseurs à cheval alayına bir süvari olarak kayıt oldu ve askeri kariyeri böylece başlamış oldu.[3] Alay, sonraki üç yıl boyunca İspanya'ya karşı yapılan Pireneler Savaşı'nda savaştı. Bessières, Şubat 1793'te asteğmenliğe terfi etti.[4]

1794'te General Jacques François Dugommier komutasındaki Bessières'in de yer aldığı Pireneler Ordusu, Boulou Muharebesi'nde İspanya'ya karşı zafer kazandı. Savaş sırasında Bessière'in bulunduğu alayın düşmana karşı yaptığı hücum, sayıca daha fazla olan İspanyol süvarilerini dağıtmayı başardı. Daha sonra General Charles Dugua komutasında Kara Dağ Muharebesi'nde savaştı.[5] Bessières, yüzbaşı oldu ve Napolyon Bonapart'ın yönettiği İtalya seferi'ne katıldı. Daha sonra İmparatorluk Muhafızları ile birlikte Steiermark'ın işgalinde Napolyon'a eşlik etti.[6]

Napolyon Savaşları

Ernest Meissonier'e ait 1875 yılında bitirilen Jean-Baptiste Bessières'in at üstünde çizimi. Musée d’Orsay'da sergilenmektedir

1802'de tümen generalliğine terfi eden Bessières, daha sonra 1804'te Napolyon'a olan sadakati ve dostluğu nedeniyle hiç hak etmediği halde İmparatorluk Mareşalliğine getiridil.[6] Daha sonraları İmparatorluk Mareşali olan General Auguste de Marmont; "Bessières mareşal olabiliyorsa herkes olabilir" demiştir. Ayrıca Bessières, Muhafız Süvarileri'nin generali yapıldı ve bir süvari komutanı olarak birçok seferde orduya komuta etti.

Bessières 1805'te Légion d'honneur "Büyük Kartal" ile ödüllendirildi ve 1809'da duc d'Istrie (İstirya dükü) oldu. Ayrıca Napolyon'un kurduğu İtalya Krallığı'nda duché grand-fief ünvanına sahipti.[6]

1808'de Yarımada Savaşı'nın patlak vermesiyle Bessières ilk kez ordulara bağımsız şekilde komuta etti. Medina de Rioseco Muharebesi'nde İspanyollara karşı ezici bir zafer kazandı.[6] Kısa süre sonra yeteneklerine daha uygun bir görev olduğu düşüncesiyle Napolyon tarafından İspanya'yı işgali sırasında Muhafız Süvarileri'ne yeniden liderlik etmek üzere geri çağrıldı. 1809'da Avusturya'ya karşı savaş patlak verdiğinde, Grande Armée ile birlikte Tuna vadisinde süvari komutanı olarak görev aldı. Aspern-Essling Muharebesi'nde, merkez süvarilerine komuta etti. Bu sırada Mareşal Jean Lannes ile fikir ayrılığına düştü. Bunun üzerine Bessières, Lannes'ı düelloya davet etti, ancak Mareşal André Masséna araya girerek iki mareşal arasındaki düelloyu engelledi.

Bessières, Wagram Muharebesi'nde bir kez daha süvari birliğinin başına geçti, bu savaşta bindiği at öldürüldü.[6] 1809'da Mareşal Jean Baptiste Bernadotte'un yerine Kuzey Ordusu'nun komutasına getirildi ve Walcheren seferi'nde İngilizleri başarıyla geri püskürttü. 1811'de tekrar Kuzey Ordusu'na komuta etmek üzere İspanya'ya gönderildi.[6] Burada çoğunlukla İspanyol ayaklanmalarına karşı müdahale etti. 1812'deki Rusya seferi'e katıldı ve Muhafız Süvarileri'ne komuta etti. Borodino Muharebesi'ne katılmayan Bessières, Napolyon'a Muhafızları şimdilik kullanmamasını tavsiye etti. Bu tavsiye, İmparatorluk Muhafızları'nı gelecekte çıkacak savaşlarda kullanılması için olsa da, Rus seferini başarıyla bitirebilecek kesin bir zafere engel oldu.

Mareşal Joachim Murat'ın 1813 seferinin başında Napoli'ye gitmesiyle birlikte Bessières, Napolyon'un tüm süvarilerinin komutanı olarak atandı.[6]

Ölümü

Bessières, Lützen Muharebesi öncesi Poserna-Rippach geçidinde keşif yaparken, duvardan sekip göğsüne isabet eden bir top mermisiyle öldürüldü.[6] Ölümünden sonra Bessières'in, servetini metresi için harcadığı ve bu yüzden ağır borç altında olduğu öğrenildi. Napolyon bu durumu bizzat denetledi, borçlarının çoğunu ödedi. En büyük oğlu Napoléon Bessières, sonraları Kral XVIII. Louis tarafından meclis üyesi yapıldı.[6]

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ Ambert 1884, s. 10.
  2. ^ Ambert 1884, s. 11.
  3. ^ Ambert 1884, s. 12-13.
  4. ^ Rabel 1903, s. 6.
  5. ^ Rabel 1903, ss. 7-8.
  6. ^ a b c d e f g h i Chisholm 1911.
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Jean Lannes</span> Fransız mareşal (1769 – 1809)

Jean Lannes, Siewierz Prensi Fransız mareşal. Fransa imparatoru I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir. İmparator'un kişisel arkadaşlarından birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Jourdan</span> Fransız mareşal (1762 – 1833)

Jean-Baptiste Jourdan, Fransız asker ve mareşal. Fransız kraliyet ordusunda özel olarak askere alındı ve Fransız Devrim Savaşları sırasında ordulara komuta etmek için yükseldi. Fransa'da I. Napolyon 1804'te İmparatorluk Mareşali oldu ve aynı zamanda Napolyon Savaşları'nda da savaştı. 1815'te Napolyon düştükten sonra Bourbon Restorasyonu ile uzlaştı. Fransız Devrim Ordusu'nun en başarılı komutanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Abensberg Muharebesi</span>

Abensberg Muharebesi, 20 Nisan 1809'da Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasındaki Fransız-Alman kuvveti ile Avusturya'dan korgeneral (Feldmarschall-Leutnant) Arşidük Louis tarafından yönetilen güçlendirilmiş Avusturya kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş. Gün geçtikçe, Korgeneral Johann von Hiller, Avusturya sol kanadını oluşturan üç kolorduya komuta etmek için takviye birlik ile geldi. Savaş kesin olarak Fransız-Alman zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Landshut Muharebesi (1809)</span> I. Fransa Cumhuriyeti ile Avusturya İmparatorluğu arasında yaşanan savaş

Landshut Muharebesi, 21 Nisan 1809'da I. Napolyon yönetimindeki Fransız ordusu, Württemberg ve Bavyera arasında 77.000 kişilik ordunun General Johann von Hiller yönetiminde 36.000 Avusturyalı arasındaki çarpışma. Avusturyalılar, sayıca az olsa da, Napolyon gelene kadar net bir Fransız zaferi haline gelinceye kadar savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Eckmühl Muharebesi</span>

Eckmühl Muharebesi, 21 Nisan - 22 Nisan 1809'da Beşinci Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olarak da bilinen 1809 Seferi'nin dönüm noktası olan savaş. I. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile Avusturya Arşidükü Karl komutasındaki Avusturya ordusunun arasındaki çatışmayı Fransızlar kazandı. Mareşal Davout tarafından yönetilen III. Kolordu dağınık savunma ve Mareşal Lefebvre tarafından yönetilen Bavyera VII. Kolordusu sayesinde Napolyon, ana Avusturya ordusunu yenmeyi ve savaşın geri kalanında stratejik girişimi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Raab Muharebesi (1809)</span>

Raab Muharebesi veya Győr Muharebesi 14 Haziran 1809'da Napolyon Savaşları sırasında Fransız-İtalyan kuvvetleri ile Habsburg kuvvetleri arasındaki muharebe. Bu çatışma, o dönem Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın Győr (Raab) yakınlarında gerçekleşti ve Fransız-İtalyan zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin ardından Arşidük John'un kuvvetleri Wagram Muharebesi'nde yer alamadı. Eugène de Beauharnais'in bu başarısının ardından I. Napolyon, Wagram'da zafer eldi etti.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Antoine d'Ornano</span> Fransız asker ve siyasetçi (1784 – 1863)

Philippe Antoine d'Ornano, Fransız Mareşali unvanını almış olan Fransız asker ve politikacı. 1808'de Kont ilan edilmiştir. Lodovico Antonio Ornano ve Isabella Maria Buonaparte'ın çocuğu olarak dünyaya gelen d'Ornano, Napolyon Bonapart'ın ikinci dereceden kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Bagration</span> Rus general

Pyotr Bagration, Napolyon Savaşları sırasında öne çıkan Gürcü asıllı Rus generali ve prensidir.

<span class="mw-page-title-main">Ratisbon Muharebesi</span>

Ratisbon Muharebesi veya Regensburg Muharebesi, 23 Nisan 1809'da Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon liderliğindeki Birinci Fransız İmparatorluğu kuvvetleri ile Arşidük Karl liderliğindeki Avusturya İmparatorluğu kuvvetleri arasında yapıldı. 1809 Seferinin Bavyera safhasının son zamanlarında kentin kısa savunması esnasında doğuya doğru duba köprü kurulması, geri çekilen Avusturya ordusunun Bohemya'ya kaçmasına olanak sağladı. Saldırı sırasında, Mareşal Jean Lannes komutasındaki birlikler merdivenlerden surlara çıktı ve bu sırada Napolyon küçük bir topçu mermisi ile bileğinden yaralandı. Atış uzak mesafeden yapılmıştı ve imparatora ciddi şekilde zarar vermedi, ancak bir çürüğe neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hanau Muharebesi</span>

Hanau Muharebesi, 30-31 Ekim 1813 tarihleri arasında, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Karl Philipp von Wrede'nin Avusturya-Bavyera ordusu ile Napolyon'un geri çekilen Grande Armée arasında gerçekleşti.