İçeriğe atla

Jean-Baptiste Bagaza

Jean-Baptiste Bagaza
2. Burundi Devlet Başkanı
Görev süresi
2 Kasım 1976 - 3 Eylül 1987
Yerine geldiğiMichel Micombero
Yerine gelenPierre Buyoya
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Ağustos 1946
Ölüm 4 Mayıs 2016 (69 yaşında)

Jean-Baptiste Bagaza (29 Ağustos 1946 - 4 Mayıs 2016), Burundili asker ve siyasetçi.[1] Bagaza, Afrika ülkesi Burundi'nin 1976-1987 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Burundi'de 2 Kasım 1976 yılında ülkenin ilk devlet başkanı Michel Micombero'yu darbe ile makamdan uzaklaştırarak kendini devlet başkanı olarak atayan Bagaza, 10 Kasım 1976 tarihine kadar Supreme Revolutionary Council (Türkçe: Yüksek Devrim Konseyi) başkanlığını yürütmüş, bu tarihten itibaren devlet başkanı olarak yönetimini sürdürmüştür.

Bagaza'nın bir yurt dışı gezisine çıkacağı bir süreçte Pierre Buyoya tarafından 3 Eylül 1987 tarihinde gerçekleştirilen darbe ile görevi bırakmak zorunda kalan Bagaza, ilk önce Uganda'ya oradan da Libya'ya kaçmıştır.[2] 1993 tarihine kadar Libya'da yaşayan Bagaza, bu tarihte ülkesine geri dönmüştür. 1994 yılında PARENA partisinin genel başkanı olan Bagaza'ya eski bir devlet başkanı olarak ömür boyu senatör unvanı verilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bagaza hakkında bilgiler". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 
  2. ^ Europa Publications (2004). Africa South of the Sahara 2004. Routledge. Sayfa 135
  3. ^ "Burundi Senato resmi sitesi". 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Kaddafi</span> Libyalı asker, siyasetçi ve lider (1942–2011)

Muammer Muhammed Ebu Minyar el-Kaddafi, devrik Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1977-2011 yılları arasında "Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi" unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti. Dünya kamuoyu tarafından bir diktatör veya otoriteryen olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmiş ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemişti. Başlangıçta kendisini ideolojik olarak Arap milliyetçiliği ve Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılık'a adamıştı, ancak daha sonra kendisi tarafından önerilen bir hükûmet tarzı olan Üçüncü Uluslararası Teorisine göre hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Sankara</span> Burkina Fasonun eski devrimci lideri ve devlet başkanı

Thomas Isidore Noël Sankara, Burkina Fasolu asker ve siyasetçi. Sankara, Afrika kıtası ülkesi Yukarı Volta'da 1983-1987 yılları arasındaki devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Bu süreçte 1984 yılına kadar Yukarı Volta devlet başkanı olan Sankara, gerçekleştirdiği isim değişikliği sonrasında 1984 ile 1987 yılları arasında Burkina Faso devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Nkurunziza</span>

Pierre Nkurunziza, Burundili öğretim görevlisi, asker ve siyasetçi. Nkurunziza, Afrika ülkesi Burundi'de 2005 ile görevi başındayken hayatını kaybettiği 2020 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

Burundi devlet başkanı, Afrika ülkesi Burundi'nin yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Parti
<span class="mw-page-title-main">Grégoire Kayibanda</span> Ruandalı siyasetçi

Grégoire Kayibanda, Ruandalı siyasetçi. Kayibanda, Afrika ülkesi Ruanda'nın seçimle iş başına gelen ilk, genelde de ikinci olmak üzere 1961 ile 1973 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Godefroid Niyombare, Burundili asker. Niyombare, Afrika ülkesi Burundi'de 2015 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iki gün boyunca devletin en üst makamında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Micombero</span> Burundili asker ve politikacı

Michel Micombero, Burundili asker ve siyasetçi. Micombero, Afrika ülkesi Burundi'de 1966 ile 1976 yılları arasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melchior Ndadaye</span>

Melchior Ndadaye, Burundili entelektüel ve siyasetçi. Ndadaye, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

François Ngeze, Burundili asker ve siyasetçi. Ngeze, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sylvie Kinigi</span>

Sylvie Kinigi, Burundili siyasetçi. Kinigi, Afrika ülkesi Burundi'de ülkenin ilk ve günümüze kadar da tek kadın devlet başkanı olarak 1993-1994 yılları arasında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sylvestre Ntibantunganya</span> Burundinin altıncı cumhurbaşkanı

Sylvestre Ntibantunganya, Burundili siyasetçi. Ntibantunganya, Afrika ülkesi Burundi'de 1994-1996 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buyoya</span>

Pierre Buyoya, Burundili asker ve siyasetçi. Buyoya, Afrika ülkesi Burundi'de 1987-1993 ve 1996-2003 dönemleri olmak üzere iki farklı dönemlerde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Domitien Ndayizeye</span>

Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1984 Burundi devlet başkanlığı seçimi</span>

1984 Burundi devlet başkanlığı seçimi, Burundi'de Temmuz 1984'te gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Seyni Kountché</span>

Seyni Kountché, Nijerli asker ve siyasetçi. Kountché, Afrika ülkesi Nijer'de 1974 yılından 1987 yılına kadar Yüksek Askeri Konsey Başkanı unvanı ile devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1987 Burundi darbesi</span>

1987 Burundi darbesi, 3 Eylül 1987 tarihinde Burundi'de gerçekleşen kansız bir askeri darbeydi. Tutsi başkanı Jean-Baptiste Bagaza yurtdışına seyahat ederken görevden alındı ve yerine Tutsi Binbaşı Pierre Buyoya geçti.