İçeriğe atla

Jean-Baptiste Bélanger

Jean-Baptiste Charles Joseph Bélanger
Jean-Baptiste Bélanger
Doğum4 Nisan 1790(1790-04-04)
Valenciennes, Fransa
Ölüm8 Mayıs 1874 (84 yaşında)
Neuilly-sur-Seine, Fransa
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa, Kanada
EğitimÉcole Polytechnique, École des Ponts ParisTech
ÖdüllerEyfel Kulesi'ndeki 72 ismin listesi
Kariyeri
DalıMatematik, fizik, mühendislik

Jean-Baptiste Charles Joseph Bélanger (4 Nisan 1790 – 8 Mayıs 1874) hidrolik ve hidrodinamik alanlarında çalışan Fransız uygulamalı matematikçiydi. Fransa'da École Centrale des Arts et Manufactures, École Polytechnique ve École des Ponts et Chaussées'de profesörlük yapmıştır. 1828'de, Hidrolik mühendisliğinde, momentum prensibinin dikdörtgen bir açık kanaldaki hidrolik sıçramaya uygulanması, genellikle yanlış bir şekilde kendisine atfedilir. 1828'deki gerçek katkısı, açık kanallardaki kademeli olarak değişen akışlar için durgun su denkleminin geliştirilmesi (Bélanger 1828) ve 1838'de momentum ilkesinin hidrolik sıçrama akışına uygulanmasıydı.(Bélanger 1841)

In hydraulic engineering, he is often credited improperly for the application of the momentum principle to a hydraulic jump in a rectangular open channel in 1828.

Bélanger'in Hayatı

4 Nisan 1790'da Valenciennes'de doğan Bélanger, çilingir ustası Charles Antoine Aimé Joseph Bélanger ile Jeanne Françoise Joseph'in oğludur. Paris'te École Polytechnique ve daha sonra École des Ponts et Chaussées'de eğitim gördü.

Corps des Ponts et Chaussées mühendisi olarak mühendislik kariyerine 1816 yılında La Réole'de başladı. 1821'den itibaren Somme navigasyon kanalında ve 1826'dan sonra Ardennes navigasyon kanalında çalışmaya başladı. Bu iki görev sırasında özellikle kademeli olarak değişen açık kanal akışlarının hidroliği üzerinde çalıştı. Daha sonra 1838 ile 1864 yılları arasında École Centrale des Arts et Manufactures'de, 1841 ile 1855 yılları arasında École des Ponts et Chaussées'de ve 1851 ile 1860 yılları arasında École Polytechnique'de öğretim görevlisi olmuştur.[1] École Centrale'de öğrencilerinden biri, Eiffel kulesini inşa eden ve Bélanger'nin adını diğer 71 bilim insanının adıyla birlikte birinci kata kazıyan Gustave Eiffel (1832-1923) idi[2][3]

Jean-Baptiste Bélanger 1864 yılında emekli oldu ve 8 Mayıs 1874 tarihinde Neuilly-sur-Seine'de öldü ve cenazesi buraya defnedildi.

Açık kanal hidroliğine katkıları

Profesyonel kariyeri boyunca, 1828 tarihli çalışması modern açık kanal hidroliğine önemli bir katkı sağlamıştır.[4][5] Çalışma, kademeli olarak değişen açık kanal akışlarının incelenmesine odaklanmıştır.[6] Bélanger 1828 makalesinin orijinalliği, açık bir kanaldaki sabit, tek boyutlu kademeli olarak değişen akışlar için durgun su denkleminin başarılı bir şekilde geliştirilmesi ve adım yönteminin, derinlikten hesaplanan mesafenin ve kritik akış koşulları kavramının tanıtılmasıydı. 1828'de Bélanger sıçrama akışının hızla değişen doğasını anlamış, ancak Bernoulli ilkesi'ni hidrolik sıçramaya yanlış uygulamıştır.

Momentum değerlendirmelerinin hidrolik sıçrama akışına doğru uygulanması 10 yıl sonra türetildi ve ilk olarak 1841'de [7] tarafından École nationale des ponts et chaussées için bir dizi ders notunun bir parçası olarak yayınlandı. Notları hidrolik mühendisliği alanında kapsamlı bir inceleme oluşturmuştur.[4] Bunlar birkaç kez yeniden düzenlenerek École des Ponts et Chaussées ve École Centrale des Arts et Manufactures'da kullanılmış ve École Polytechnique et École des Mines de Paris'te mevcuttur.

Bélanger'in 1828 ve 1841 yıllarında modern açık kanal hidroliğine yaptığı katkılar dikkate değerdir ve Jacques Antoine Charles Bresse, Henry Darcy, Henry Émile Bazin, Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant ve Joseph Valentin Boussinesq ile Philipp Forchheimer ve Boris Bakhmeteff'in çalışmalarını etkilemiştir.

Uygulamalı mekaniğe katkıları

1851'den itibaren École Polytechnique'te profesör olarak, École Polytechnique'teki mühendislik programının yeniden yapılandırılmasına yanıt olarak mekanik alanında yeni bir üniversite müfredatı (cours de Mécanique) geliştirdi.[1] Kinematik ve dinamiği birbirine bağlayarak, mekaniğin üç ilkeye dayandığını savunmuştur: eylemsizlik, etki-tepki ve herhangi bir noktada kuvvetin ivmeye oranının sabit olması. Getirdiği yenilikler arasında, statiği dinamiğin sınırlı bir durumu olarak görmesi, o dönemde Fransa'da en yenilikçi olanıydı. Temel fikirleri ilk olarak 1847 tarihli ders notlarında geliştirildi ve Fransa'da ve denizaşırı ülkelerde önde gelen birçok akademisyeni etkiledi.[3] Örneğin, Franz Reuleaux (1829-1905) Bélanger 1847 metnine büyük saygı duymuş; Ernst Mach (1838-1916) Bélanger'nin 1847 tarihli incelemesini Mekanik alanındaki birkaç temel referans arasında saymıştır.

Bélanger'nin kariyerinin alışılmadık bir yönü, hem profesyonel mühendislik (1816-1838) hem de akademik öğretimde (1838-1864) en başarılı şekilde yer almasının yanı sıra, Fransa'da ve denizaşırı ülkelerde büyük saygı gören temel yeni ders kitapları geliştirme yetenekleridir (Chanson 2010).

Yayınlanmış eserleri

  • Essai sur la Solution Numérique de quelques Problèmes Relatifs au Mouvement Permanent des Eaux Courantes [Essay on the Numerical Solution of Some Problems relative to Steady Flow of Water] (Fransızca). Paris: Carilian-Goeury. 1828. 
  • "Notes sur l'Hydraulique" [Notes on Hydraulic Engineering] (Fransızca). Paris: École Royale des Ponts et Chaussées. 1841. s. 223.  session 1841-1842
  • Cours de Mécanique ou Résumé de Leçons sur la Dynamique, la Statique et leurs Applications à l'Art de l'Ingénieur [A Course in Mechanics or a Summary of Lessons on Dynamics and Statics and their Application to the Art of the Engineer] (Fransızca). Paris: Carilian Goeury et V. Dalmont. 1847. 

Notlar

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

  • Darrigol, O. (2005). Worlds of Flow - A History of Hydrodynamics from the Bernoullis to PrandtlÜcretsiz kayıt gerekli. Oxford University Press. ISBN 0-19-856843-6.  [The Bélanger backwater equation is equation (6.6) on Page 224]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Claude-Louis Navier</span>

Claude-Louis Navier,, , Fransız mühendis ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Joseph Gay-Lussac</span> Fransız fizikçi ve kimyager (1778 – 1850)

Louis Joseph Gay-Lussac, Fransız kimyager ve fizikçidir. Genellikle gaz yasalarıyla ilgili çalışmalarıyla anılır. Bunun dışında, alkol-su karışımlarıyla yaptığı çalışmalarının ardından bir takım alkollü içkilerin alkol oranlarını ölçmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jean Léonard Marie Poiseuille</span> Fransız fizikçi (1797 – 1869)

Jean Léonard Marie Poiseuille, Fransız Tıp doktoru, matematikçi ve fizyolog.

Top International Managers in Engineering (T.I.M.E.), eski adıyla Top Industrial Managers for Europe, 57 adet mühendislik okulu, fakültesi ve teknik üniversiteden oluşan bir ağdır. Kendi alanında Avrupa'nın en eski ağı olan T.I.M.E. derneği, lisansüstü öğrencileri Avrupa'da ve bütün Dünya'da için değişim programları ve çift derece programları düzenlemektedir. Amaçları, öğrencilerin farklı kültürlere derinlemesine girerek daha geniş ve üst seviye bilimsel mühendislik eğitimleri almalarını sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Charles Catalan</span> Fransız-Belçikalı matematikçi

Eugène Charles Catalan, sürekli kesirler, tanımlayıcı geometri, sayı teorisi ve kombinatorikler üzerinde çalışan Fransız ve Belçikalı bir matematikçiydi. Göze çarpan katkıları arasında uzayında periyodik bir minimal yüzey keşfetmek vardı; sonunda 2002'de kanıtlanabilen ünlü Catalan varsayımını ifade etti ve bir kombinatoryal problemi çözmek için Catalan sayılarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Joseph Minard</span> Fransız mühendis (1781 – 1870)

Charles Joseph Minard, bilgi grafiği sahasındaki buluşları ile anılan bir Fransız inşaat mühendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Brocard</span> Fransız meteorolog ve matematikçi (1845–1922)

Pierre René Jean Baptiste Henri Brocard, Fransız meteorolog ve özellikle geometriyle uğraşmış matematikçi. Brocard'ın kendi adını taşıyan Brocard noktaları, çemberi ile üçgenini ve bunların özelliklerini buluşu, en bilinen başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaspard-Gustave Coriolis</span> Fransız matematikçi, mekanik mühendis ve bilim insanı (1792 – 1843)

Gaspard-Gustave de Coriolis bir Fransız matematikçi, makine mühendisi ve bilim insanıdır. En çok, dönen bir referans çerçevesinde tespit edilen ve Coriolis etkisi'ne yol açan tamamlayıcı kuvvetler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Bir mesafe boyunca hareket eden bir kuvvet tarafından enerjinin aktarılması için "travail" terimini ilk kullanan oydu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Élisabeth Borne</span> 102. Fransa başbakanı

Élisabeth Borne Fransız bürokrat, bakan.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik sıçrama</span>

Hidrolik sıçrama, hidrolik biliminde, nehirler ve dolusavaklar gibi açık kanal akışında sıklıkla gözlenen bir olaydır. Yüksek hızda sıvı düşük hızda bir bölgeye boşaldığında, sıvı yüzeyinde ani bir artış meydana gelir. Hızla akan sıvı aniden yavaşlar ve yüksekliği artar, bu da akışın başlangıçtaki kinetik enerjisinin bir kısmını potansiyel enerjideki bir artışa dönüştürür, enerjinin bir bölümü çalkantıdan (türbülanstan) ısıya geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolur.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Choisy</span> Fransız mimarlık tarihçisi

Auguste Choisy, Fransız mühendis ve mimarlık tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi'ndeki 72 ismin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Eyfel Kulesi'ne, katkılarından ötürü 72 Fransız bilim insanı, mühendis ve matematikçinin ismi kazınmıştır. Gustave Eiffel, kuleye karşı protestolardan duyduğu endişeden dolayı bu "bilim çağrısı"nı seçti. Kulenin yanlarında ilk balkonun altında, yaklaşık 60 cm yüksekliğinde harflerle ve orijinal olarak altınla boyanmış olan gravürler bulunur. Gravür 20. yüzyılın başında boyanmış ve 1986–87 yıllarında Paris şehrinin Kule'yi işletmek üzere sözleşme imzaladığı Société Nouvelle d'exploitation de la Tour Eiffel tarafından restore edilmiştir. 2010-11'in yeniden boyanması, harfleri orijinal altın rengine döndürdü. Kule'nin inşasına yardımcı olan ve mimarisini bir laboratuvarın inşa edildiği Kule'nin tepesindeki bir plak üzerinde tasarlayan mühendislerin isimleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik mühendisliği</span>

Hidrolik mühendisliği veya su mühendisliği, inşaat mühendisliğinin bir alt kolu olarak sıvıların, özellikle su ve kanalizasyonun akışı ve taşınması ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu sistemlerin bir özelliği, akışkanların hareketine neden olmak için itici kuvvet olarak yerçekiminin yoğun kullanımıdır. Su mühendisliği, köprülerin, barajların, kanalların ve su setlerin tasarımı ve hem sıhhi hem de çevre mühendisliği ile yakından ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Victor Poncelet</span> Fransız siyasetçi

Jean-Victor Poncelet, École Polytechnique'in Komutan Generali olarak görev yapan Fransız bir mühendis ve matematikçiydi. Projektif geometrinin canlandırıcısı olarak kabul edilir. Traité des propriétés projectives des figures adlı çalışması, Gérard Desargues'in 17. yüzyılda konuyla ilgili çalışmasından bu yana konuyla ilgili ilk tanımlayıcı metin olarak kabul edilir. Daha sonra bu metne bir giriş yazmıştır: Applications d'analyse et de géométrie.

<span class="mw-page-title-main">Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant</span> Fransız matematikçi (1797 – 1886)

Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant, Fransız bir fizikçi, matematikçi ve mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Poinsot</span> Fransız matematikçi ve fizikçi (1777-1859)

Louis Poinsot Fransız matematikçi ve fizikçidir. Poinsot, katı bir cisme etki eden bir kuvvetler sisteminin tek bir kuvvet ve bir çift olarak nasıl çözülebileceğini gösteren geometrik mekaniğin mucidiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jules Dupuit</span> Fransız ekonomist (1804-1866)

Arsène Jules Étienne Juvenel Dupuit, İtalya doğumlu bir Fransız inşaat mühendisi ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Alfred Cornu</span> Fransız fizikçi (1841 – 1902)

Marie Alfred Cornu, Fransız fizikçidir. Fransızlar tarafından genellikle Alfred Cornu olarak anılır.