İçeriğe atla

Jean-Baptiste-Camille Corot

Jean-Baptiste-Camille Corot
DoğumJean-Baptiste-Camille Corot
16 Temmuz 1796
Paris, Fransa
Ölüm22 Şubat 1875 (78 yaşında)
Paris, Fransa
Defin yeriPère Lachaise Mezarlığı
MeslekResim (Realizm, Romantizm), Baskıresim
Alma materAcadémie Suisse
TürManzara, alegori, kutsal sanat, tür sahnesi, tarih resmi, deniz, çıplak, portre
Önemli ödülleriOfficier de la Légion d'honneur (1867)
Etkiledikleri

Etkilendikleri
  • Achille Etna Michallon, Jean-Victor Bertin

Jean-Baptiste-Camille Corot (d. 16 Temmuz 1796 - ö. 22 Şubat 1875), Fransız izlenimci ressam.

Kariyeri

Corot 19. Yüzyılın ortalarında okulunun önde gelen ressamlarındandı. Manzara resimleri yapan ressamlar arasında kendisi önemli bir figür, eserleri ise neoklasik geleneğe refarans olmuştur[1].  Claude Monet'in onun hakkında "Burada yalnızca tek bir efendi var. Onunla karşılaştırabileceğimiz hiçbir kimse yok." sözünü söylemiştir. Figure painting'e olan katkısı oldukça önemlidir. Degas ve Picasso ondan etkilenen ressamlar arasındadır.

Tarihçiler, onun çalışmalarını periyotlara bölmüşlerdir. Tarihçilere göre erken dönemindeki işleri geleneksel, sıkı, ince fırça kullanımı, açık hatlar ile tanımlanır. İkinci döneminde metodunda değişikliğe giderek, odak noktasını daha çok açık tonlar ile şiirsel güce yöne doğru kaydı. Yaşlılık döneminde ise eserleri daha lirik ve daha çok empresyonist bir yöne kaydı.

Önemli eserleri

  • The Bridge at Narni (1826), Musée du Louvre
  • Venise, La Piazetta (1835), Musée du Louvre.
  • Une Matinée (1850), Musée d'Orsay
  • Le concert champêtre (1857), Musée Condé, Chantilly
  • Macbeth and the Witches (1859), Wallace Collection
  • Baigneuses au Bord d'un Lac (1861), private collection
  • Orphée ramenant Eurydice des enfers) (1861), The Museum of Fine Arts, Houston
  • Souvenir de Mortefontaine (Mortefontaine Hatırası) (1864), Musée du Louvre
  • Nymphes et Faunes (1870'ten önce), Birmingham Museum of Art, Alabama
  • Bornova, İzmir (1873)

Resimler

Kaynakça

  1. ^ Gary Tinterow, Michael Pantazzi, and Vincent Pomarède [fr], Corot, Abrams, New York, 1996, p. 5, 0-87099-769-6

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sen Nehri</span> Fransada bir akarsu

Sen Nehri, kuzeybatı Fransa'da önemli bir akarsu. Fransa'nın ikinci en uzun nehridir. Burgonya'dan doğar ve Manş Denizi'ne Le Havre yakınlarında dökülür. 776 km uzunluğundaki nehrin debisi ortalama 500 m³/s.dir.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Honoré Daumier</span> Fransız sanatçı (1808 – 1879)

Honoré Daumier, Fransız ressam, heykeltıraş, karikatürist ve baskı resim sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orsay Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orsay Müzesi veya orijinal dilinde Musée d'Orsay, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bir devlet müzesidir. Sen Nehri'nin sol yakasında bulunan müze eski bir tren garıydı. Bina 1898 - 1900 yılları arasında inşa edildi. Orsay Müzesi'nde çoğunlukla Fransız sanatına ait, 1848 - 1915 yıllarında arasında yaratılmış heykeller, resimler, mobilyalar ve fotoğraflar bulunur. Müze daha çok içlerinde Monet, Degas, Renoir, Cezanne gibi ressamların eserlerinin bulunduğu geniş izlenimci koleksiyonu ile tanınır. Bu koleksiyon, müzenin 1986 tarihindeki açılışına kadar Galerie nationale du Jeu de Paume'de sergileniyordu.

Armand Guillaumin, Fransız izlenimci ressam ve taşbaskıcı.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Carpeaux</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1827 – 1875)

Jean-Baptiste Carpeaux, Fransız heykeltıraş ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Léon Bonnat</span> Fransız ressam (1833 – 1922)

Léon Bonnat (1833–1922) Fransız ressam ve tanınmış birçok ressamın öğretmeni. Federico Madrazo'dan Madrid'de eğitim almıştır. İlk eserleri dini temalar içermiştir. 1875 yılından itibaren tanınmış Amerikan ve Avrupalı kişilerin portrelerine ağırlık vermiştir. Diego Velázquez ve İspanyol gerçekçilerden etkilenmiştir. Adolphe Thiers, Victor Hugo, Hippolyte Taine, Louis Pasteur, Jean Auguste Dominique Ingres ve diğer tanınmış çağdaşları eserlerinde resm edilmişlerdir. Yaklaşık 200 portre yapmıştır. 1888 yılında École des Beaux Arts'da eğitmen olmuş ve 1905 yılında da okulun başına geçmiştir. Eserlerinin önemli bir kısmı Bonnat Müzesi'nde bulunmaktadır.

<i>Orpheus Leading Eurydice from the Underworld</i>

Orpheus Leading Eurydice from the Underworld (Türkçe:Orfe'nin Evrediki'yi Yeraltından Çıkartmakta İken Õnünde Gitmesi Fransız ressam Jean-Baptiste-Camille Corot'un 1861 yılında hazırladığı Orfe'nin yeraltından Evridiki'yi geri getirmek için çabasını anlatan tablo.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Argenteuil Geçit Caddesi</span>

Argenteuil Geçit Caddesi veya Argenteuil'de Bir Meydan, Alfred Sisley tarafından 1872 yılında yapılmış bir tablodur ve 1986'dan beri Orsay Müzesi asılıdır. 1906 yılından daha önce tabloyu François Depeaux'nun koleksiyonundan sanat tüccarı Georges Petit aracılığıyla Étienne Moreau-Nélaton tarafından satın alınan tablo 1906'da Fransız devletine bırakıldı.