İçeriğe atla

Jazovka

Jazovka'daki çukur

Jazovka, Hırvatistan'ın Žumberak bölgesinde yer alan, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, yüzlerce Hırvat asker ve sivillerinin cesetlerinin atıldığı çukur.

Anma töreni organizatörleri, çukurun 40 metre (131 ft) derinliğinde 470 iskeletin bulunduğunu belirtmektedir.[1] Bu çukura atılan ilk kurbanlar, Ocak 1943'te Krasic yakınlarındaki muharebeden sonra Partizan birlikleri tarafından yakalanan Hırvatistan Bağımsız Devleti'ne bağlı askerlerdi. Çukur daha sonra 1945 yılında, savaş tutsakları'nin cansız bedenlerinden, yaralı askerlerden, sıhhiye personelinden ve rahibelerden kurtulmak amacıyla kullanıldı.[1][2]

Bölgesel olarak bilinmesine karşın, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin çöküşünden sonra 1990[3] yılında yeniden keşfedildi. Çukura yapılan toplu ziyaret günü, Antifaşizm Mücadele Günü ile aynı gün olan 22 Haziran olarak ayarlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Počast žrtvama partizanskog zločina kod jame Jazovke". Vijesti (Hırvatça). Croatian Radiotelevision. 22 Haziran 2013. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2014. 
  2. ^ "Klanjamo se žrtvama Jazovke i Jadovna jer su za nas jednake". Večernji list (Hırvatça). 23 Ağustos 2013. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2014. 
  3. ^ Vinko Čavlović (27 Haziran 2002). "Spomenar 27. lipnja - 3. srpnja - Domovinski rat". Dom i svijet 391 (Hırvatça). Croatian Information Centre. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 29. lipnja 1990. - Kod žumberačkog sela Sošice otkrivena jama Jazovka, u kojoj se nalaze tijela tisuća hrvatskih vojnika i civila pobijenih neposredno nakon Drugog svjetskog rata. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Futbol Federasyonu</span>

Hırvatistan Futbol Federasyonu ya da Hırvatistan ve en üst düzey futbol ligi olan Hırvatistan birinci liginin en üst düzey yönetim organı

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Hırvatistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ana birimleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Vjerujem u ljubav" şarkısıyla Dragonfly feat. Dado Topić kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lighthouse (Nina Kraljić şarkısı)</span> Nina Kraljić şarkısı

"Lighthouse" Hırvat şarkıcı Nina Kraljić tarafından seslendirilen şarkı 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil etmiştir.

Aşağıdaki liste Hırvatistan'da yapılmış katliamların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

<span class="mw-page-title-main">Nikica Valentić</span> Hırvat siyasetçi

Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Josip Manolić</span>

Josip "Joža" Manolić, 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat siyasetçi. Bugüne kadar görevdeki en yaşlı kişiydi ve en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Goli otok</span>

Goli otok Kıraç, üzerinde yerleşim bulunmayan, Hırvatistan Yugoslavya'nın parçası iken siyasi mahkûmlar için hapishane olarak kullanılan ada. Hapishane, 1949 - 1989 yılları arasında faal olarak kullanıldı. Adriyatik Denizi'nin kuzeyinde, Hırvatistan'ın Primorje-Gorski Kotar kıyılarına yakın bir yerde bulunan ada, yaklaşık olarak 4 km² büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Eltz Manor</span>

Eltz Manor, Vukovar, Hırvatistan'da yer alan bir Barok saraydır. 18. yüzyıl malikanesi Vukovar Şehir Müzesi'nin bulunduğu yerdir. Malikâne, 1993 ve 2001 yılları arasında tedavülde kalan 20 Hırvat kunası banknotunun arka yüzünde tasvir edilmiştir. Saray, 1991 yılında Hırvatistan Kurtuluş Savaşı sırasında yıkıldı. Ancak dört yıllık restorasyonlardan sonra, Ekim 2011'de tamamen savaş öncesi görünümüne kavuşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Libya ilişkileri</span>

Hırvatistan ile Libya arasındaki diplomatik ilişkiler, 30 Mart 2000'de kuruldu. Hırvatistan'ın Trablus'ta bir büyükelçiliği bulunmakta. Libya'nın da aynı şekilde Zagreb'de bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.