
JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

Ford Mustang, Ford tarafından Ford Falcon modelinden esinlenerek üretilen otomobil, ilk kez 9 Mart 1964'te Ford'un Michigan Dearborn'daki tesislerinde üretilmiştir. 17 Nisan 1964 yılındaki New York Fuarında görücüye çıkan otomobil 1964 yılında başrolünde Sean Connery'in oynadığı James Bond Goldfinger(Altın Parmak) filminde boy göstermiştir. Ayrıca 17 Şubat 2008'de ABD'de gösterime giren Knight Rider sinema filminde de kendi kendine hareket edebilebilen, konuşabilen akıllı otomobil KITT ise 5. nesil Ford Mustang GT500KR Shelby kullanılmaktadır.
AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest
kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.
AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.
Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.
jQuery UI açık kaynak bir JavaScript kütüphanesi olan jQuery'yi özellikle görsel tasarımlar, animasyonlar, efektler vb. uygulamalarda daha kolay ve işlevsel kullanabilmek için geliştirilmiş bir Javascript kütüphanesidir. Sık sık güncellenmekte ve yeni versiyonları yayınlanmaktadır. jQuery UI'nin sunduğu fonksiyonlar sayesinde web sitelerindeki sürükle-bırak uygulamaları, animasyonlar, görsel efektler, takvim, slider, progress bar, menü vb. uygulamalar kolaylıkla yapılabilmektedir. jQuery'nin sloganı olan az kod çok iş düşüncesi jQuery UI için de geçerlidir.
W3Schools, 1998 yılında kurulmuş programlama dillerini öğretmeyi amaçlayan ücretsiz bir eğitim sitesidir. Aynı zamanda bir uygulaması da bulunmaktadır. İsmi World Wide Web'den (W3) türetimiştir fakat W3C ile herhangi bir bağlantısı yoktur.
JSDoc JavaScript kaynak dosyalarına ek açıklama için kullanılan metin işaretleme dilidir. JSDoc yorumları kullanarak programcılar uygulamanın ne yaptığını yazabilir ve bunu dokümante edebilir. Bundan sonra yazılanlar farklı araçlar vasıtası ile HTML veya Zengin Metin Biçimi haline getirilir.

Vue.js kullanıcı arayüzleri ve tek sayfa uygulamalar inşa etmek için kullanılan açık kaynak Javascript iskeleti. 2013 yılında geliştirilmeye başlanan framework'ün güncel versiyonu 3.2'dir.
Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.
YouTube Instant 19 yaşındaki üniversite öğrencisi ve Stanford Üniversitesi'nden Facebook yazılım mühendisi stajyer Feross Aboukhadijeh tarafından Eylül 2010'da inşa edilen ve başlatılan gerçek zamanlı bir arama motorudur. Kullanıcılarının, yazarken YouTube video veritabanında arama yapmasına olanak tanır. Google Anında Arama'nın hemen ardından geliyor. jQuery ve JavaScript dillerinde yazıldı.

John Resig, en çok jQuery JavaScript kütüphanesinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi olarak bilinen Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir.

Decentraleyes, yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir. Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.
Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır. Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.
PrimeFaces, Türk şirketi PrimeTek Informatics tarafından oluşturulmuş JavaServer Faces tabanlı uygulamalar için açık kaynak kullanıcı arayüzü (UI) bileşen kitaplığıdır.
JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.
Next.js, React tabanlı web uygulamaları için sunucu tarafında işleme ve statik web sitesi oluşturma sağlayan, Vercel tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir Web geliştirme platformudur.