İçeriğe atla

javac

Javac ("java si" şeklinde okunur) Oracle Corporation tarafından sağlanan Java Geliştirme Kiti'nda (JDK) bulunan Java derleyicisidir.

Bu derleyici Java Dil Şartnamesi'ne uygun olan kaynak kodu alır ve Java Sanal Makinesi Şartnamesi'ne (JVMS) uygun bytecode üretir.

javac Java ile yazılmıştır. Derleyici programlama dili ile de çağırılabilmektedir.[1]

Tarihçe

13 Kasım 2006 tarihinde, Sun'ın Java Sanal Makinesi (JVM) ve Java Geliştirme Kiti kullanıma sunuldu [2] Genel Kamu Lisansı ile kullanıma sundu (Sun'ın OpenJDK Hotspot sayfasına göz atınız[]).

0.95'ten beri, GNU Classpath'e ait Java Sınıf Kütüphanesi'nin (JCL) özgür bir Java gerçeklemesi olan, bu classpath çalışma zamanı sistemi (Java için GNU yorumlayıcısı) ve derleyicisi (Java için GNU derleyicisi)'ni kullanarak Javac'ı derlemeyi ve çalıştırmayı desteklemekte ve aynı zamanda GNU Classpath sınıf kütüphanesini, kiti ve örnekleri derlemeye izin vermektedir.[3]

Ayrıca bakınız

  • Java derleyicisi Java derleyicileri için genel bir makale ve alternatif derleyiciler için liste.
  • Java (programlama dili)
  • Java Platformu
  • OpenJDK

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "[...]bir uygulama Javac'a programlama yoluyla da erişebilir." Shawn Silverman (30 Ağustos 2002). "Java Tip 131: Make a statement with javac!". JavaWorld.com. 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2008. 
  2. ^ "Sun, Java'yı (feature story)". 13 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  3. ^ "Bu sürüm GPL OpenJDK javac derleyicisini derlemeyi ve çalıştırmayı desteklemektedir[...]" "GNU Classpath 0.95 Announcement". 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNU Compiler Collection</span>

GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir. GCC, GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Henüz tamamlanmamış GNU işletim sisteminin resmî derleyicisi olmanın yanı sıra, diğer birçok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından standart derleyici olarak benimsenmiştir. GCC, çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında yaygın bir araç olarak konuşlanmıştır. Windows'ta GCC kodlarını derlemek ve çalıştırmak için Cygwin, MinGW ve Tiny C Derleyici (TCC) gibi derleyiciler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Derleyici</span> kaynak kodunu bilgisayarın işleyebileceği koda dönüştüren program

Derleyici, kaynak kodu makine koduna dönüştüren yazılımdır. Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyanın oluşturulmasını sağlar. Bu eyleme derleme denir. Bir başka ifadeyle derleyici, bir tür yazı işleyicidir; girdi olarak yazı alır ve çıktı olarak yazı verir.

Çapraz Derleyici üzerinde çalıştığı platformdan farklı olan platformlar için çalıştırılabilen kodlar üreten derleyicidir. Böyle bir araç, erişiminizde olmayan bir platform için kod derlenmesi gerektiğinde ya da böyle bir platform üzerinde kod derleme işleminin yapılmasının imkânsız olduğu durumlarda faydalı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">KDevelop</span>

KDevelop Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu anki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

Standart Performans Ölçüm Kurumu(Standard Performance Evaluation Corporation ) amacı bilgisayarların başarımlarını ölçebilen dürüst, tarafsız ve anlamlı denektaşları üretmek olan; kâr amacı gütmeyen bir şirkettir. Kuruluş yılı 1988’dir. Üyeleri arasında önde gelen bilgisayar ve yazılım şirketleri yer almaktadır. Günümüzde SPEC’in değerlendirmeleri bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu değerlendirmeler kurumun internet sitesinde yayımlanmaktadır. Değerlendirme sonuçları gayri resmi olarak “SPECmarks” veya “SPEC” olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


<span class="mw-page-title-main">Java (yazılım ortamı)</span>

Java, Sun Microsystems tarafından üretilen ve yazılım uygulamaları geliştirmeye yardımcı yazılımlar bütünüdür. Java'nın kullanım alanı gömülü aygıtlardan cep telefonlarına, kurumsal sunuculardan süper bilgisayarlara uzanmaktadır. Cep telefonları, Web sunucuları ve kurumsal uygulamalarda sıkça kullanılan Java'nın masaüstü bilgisayarlardaki kullanımı daha az yaygındır. Ne var ki, bu ortamda çalışan Java uygulamacıkları Dünya Çapında Ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemlerde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Java sanal makinesi</span>

Java Sanal Makinesi (JSM), Java platformunun nesne modülü formatı olan class uzantılı sınıf dosyalarının belleğe yüklenip çalıştırılması için gereken hizmetleri sunan bir sistem programıdır ve temel görevinin sınıf dosyalarını yorumlamak olduğu söylenebilir. Ancak, JSM'ni salt bir yorumlayıcı olarak görmek büyük haksızlık olur. Zira, yorumlama ile birlikte JSM'nin şu görevleri de vardır.

Java Geliştirme Kiti (JDK) Java geliştiricilerine yönelik bir Oracle Corporation ürünüdür. Java'nın kullanıma sunulmasından beri en geniş kullanım alanı bulan Java SDK'dır. 17 Ekim 2006'da, Sun GNU General Public License (GPL) altında sunulacağını duyurdu ki bu özgür yazılım olacağı anlamına geliyordu. Bunun gerçekleşmesi ise 8 Mayıs 2007'de oldu; Sun kaynak kodu OpenJDK'ya bağışladı.

OpenJDK, Java programlama dilinin özgür ve açık kaynak kodlu bir gerçeklemesidir. Sun Microsystems tarafından 2006 yılında başlatılan bir çabanın ürünüdür. Bu gerçekleme GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile lisanslanmıştır, ancak istisnai durumlar da belirtilerek Java Sınıf Kütüphanesi ile ilgili kısımlar GPL lisansına ait hükümlerden uzak tutulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Java Database Connectivity</span>

Java Database Connectivity (JDBC), Java programlama dilinde yazılmış uygulamaların veritabanı ile etkileşime girmesini sağlayan bir uygulama programlama arayüzüdür (API). JDBC ile hemen hemen tüm ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerine SQL sorgusu gönderilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

GNU araç zinciri, GNU Tasarısı tarafından üretilen geniş bir programlama araçları yığınıdır. Bu araçlar, yazılım uygulamaları ve işletim sistemi geliştirmede kullanılan bir araç zinciri oluşturur.

JIT ; bilgisayar kodunu çalıştırmanın bir yoludur. Yürütülmeden önce bir program yürütülürken çalışma zamanında derleyici içerir. Genellikle bu, kaynak kodu ve daha sonradan makine diline bytecode kod çevirisini içerir ve bu kod doğrudan doğruya çalıştırılır. Bir JIT derleyicisi uygulayan bir sistem genellikle yürütülen kodu sürekli olarak analiz eder, daha sonra derleme veya tekrar derlemeden elde edilen hızlanmanın bu kodun derlenmesinin yükünden daha ağır olacağı kod bölümlerini tanımlar.

AOT derlemesi C veya C++ gibi daha üst düzey bir programlama dili, Java bytecode veya .NET Framework Ortak Ara Dil kodu gibi bir ara temsilciliğin yerli bir makine diline derleme eylemidir. Sonuçta ortaya çıkan ikili dosya yerel olarak çalıştırılabilir.

Objective-J, [ Cappuccino web] geliştirme çerçevesinin bir parçası olarak geliştirilmiş bir programlama dilidir. Sözdizimi Objective-C sözdizimi ile hemen hemen aynıdır ve JavaScript ile Objective-C'nin C programlama diliyle aynı ilişkiyi paylaşır: katı, ancak küçük bir üst küme olmak; geleneksel kalıtım ve Smalltalk / Objective-C tarzı dinamik gönderim ekleniyor. Prototip tabanlı bir dil olan Pure JavaScript zaten nesne yönelimi ve miras kavramına sahiptir, ancak Objective-J JavaScript'e sınıf tabanlı programlama kullanımını ekler.Objective-J ile yazılmış programların, bir web tarayıcısının JavaScript sanal makinesi tarafından çalıştırılmadan önce önceden işlenmesi gerekir. Bu adım, çalışma zamanında web tarayıcısında veya Objective-J programlarını saf JavaScript koduna çeviren bir derleyici tarafından gerçekleşebilir. Objective-J derleyicisi JavaScript dilinde yazılmıştır; Sonuç olarak, Objective-J programlarını dağıtmak için bir web tarayıcısı eklentisi gerekmez. Objective-J, Node.js üzerinde derlenebilir ve çalıştırılabilir.