İçeriğe atla

Java Geliştirme Kiti

Java Geliştirme Kiti (JDK) Java geliştiricilerine yönelik bir Oracle Corporation ürünüdür. Java'nın kullanıma sunulmasından beri en geniş kullanım alanı bulan Java SDK'dır. 17 Ekim 2006'da, Sun GNU General Public License (GPL) altında sunulacağını duyurdu ki bu özgür yazılım olacağı anlamına geliyordu. Bunun gerçekleşmesi ise 8 Mayıs 2007'de oldu[1]; Sun kaynak kodu OpenJDK'ya bağışladı.

JDK içeriği

JDK'nın birincil bileşenleri programlama araçlarından oluşur, bunlar:

  • java – Java uygulamaları için yükleyici. Bu araç bir yorumlayıcıdır ve javac derleyicisi tarafından ortaya çıkarılmış olan sınıf dosyalarını yorumlar. Şu an hem geliştirme hem de konuşlandırma için aynı başlatıcı kullanılmaktadır.
  • javacderleyici, kaynak kodu Java bytecode'a çevirir.
  • Uygulamacık görüntüleyicisi (İng. İngilizceapplet viewer) – Bu araç İnternet tarayıcısı kullanılmadan Java uygulamacıklarını çalıştırmak ve hata ayıklamak için kullanılır.
  • apt – Java için yardımcı veri işleme aracı[2]
  • extcheck – JAR dosyası çakışmalarını fark edebilen araç
  • idlj – IDL'den Java'ya çevrim sağlayan derleyici. Bu araç verilen Java IDL dosyasından Java ilişkilendirmeleri çıkarır.
  • javadoc – Dokümantasyon üreticisi; otomatik olarak kaynak kod yorumlarından dokümantasyon üretir.
  • jar – arşivleyici; ilgili sınıfları kütüphaneleri tek bir JAR dosyasına çevirir. Jar dosyalarını yönetmek için de kullanılır.
  • javah – C başlık ve koçan üreticisi; yerel metotları yazmak için kullanılır.
  • javap – sınıf dosyası ters çeviricisi
  • javaws – JNLP uygulamaları için Java Ağ Başlatıcı
  • jconsole – Java izleme ve yönetim konsolu
  • jdb – hata ayıklayıcı
  • jhat – Java Bellek Yığını Analiz Aracı (deneysel)
  • jinfo – Bu araç çalışmakta olan Java sürecinden ya da daha önce çökmüş olan Java sürecine ait bir dökümden konfigürasyon bilgisini alır.
  • jmap – Bu araç, Java'ya ait bellek haritasını çıkarır, verilen Java süreci ya da çökmüş bir sürece ait dökümden paylaşılan nesnelere ait bellek haritalarını veya bellek yığını ayrıntılarını çıkarabilir. (deneysel)
  • jps – Java Sanal Makine Süreç Durum Aracı hedef makinedeki HotSpot Java Sanal Makineleri'ni (JVM'ler) listeler. (deneysel)
  • jrunscript – Java komut satırı betiği kabuk.
  • jstack – Java iş parçacıklarına ait yığıt izlerini görüntülemeyi sağlayan araç. (deneysel)
  • jstat – Java Sanal Makinesi istatistik izleme aracı (deneysel)
  • jstatd – jstat geri plan yordamı (deneysel)
  • policytool – Direktif yaratma ve yönetme aracı; bir Java çalışma zamanı için direktifleri verir, bu şekilde farklı kaynaklara ait kodların hangi izinlere sahip olduğunu belirler.
  • VisualVM – Bâzı komut satırlı JDK araçlarını bir araya getiren, performans ve bellek kesiti alma görsel aracı.
  • wsimport – Ağ hizmetini çağırmak için taşınabilir JAX-WS kodu üretir
  • xjc – XML ilişkilendirme Java API'sinin (JAXB) bir kısmını oluşturur. Bir XML şemasını kabul eder ve Java sınıfları üretir.

Deneysel araçlar, JDK'nın ileriki versiyonlarında olmayabilir.

JDK, aynı zamanda tamamlanmış bir Java Çalışma Zamanı Ortamı ile birlikte gelir. Bu genellikle hususî çalışma zamanı olarak da adlandırılır, çünkü "olağan" JRE'den ayrıdır ve ilave içeriğe sahiptir. Bir Java Sanal Makinesi'nden ve konuşlandırma ortamındaki sınıf kütüphanelerinin hepsinden oluşur. Aynı zamanda geliştiricilerin işine yarayan uluslararasılaştırma kütüphaneleri ve IDL kütüphaneleri gibi ek kütüphaneleri de içermektedir.

JDK kopyaları aynı zamanda Java API'sinin hemen hemen her kısmının nasıl kullanılacağını gösteren birçok seçilmiş örnek programı da barındırmaktadır.

JDK ve SDK arasındaki anlam karışıklığı

JDK SDK'nın alt kümesidir. Java SE, EE ve ME için JDK SDK'nın Java programları yazma ve çalıştırma sorumluluğunu yerine getiren kısmıdır. Uygulama sunucuları, hata ayıklama araçları gibi extra yazılımları oluşturan kısım ve dokümantasyon ise SDK nın geriye kalanını oluşturur.

Diğer JDK'ler

Birçok platform için kullanımda olan başka JDK'lar da vardır. Bazıları Sun JDK kaynak kodlarından, bazısı da sıfırdan başlamıştır. Bu JDK'ların hepsi Java şartnamelerine uymakta olmakla birlikte çoğunlukla belli bir şartnameye dahil olmayan çöp toplama, derleme stratejileri ve optimizasyon tekniklerinde açık bir şekilde birbirlerinden ayrılmaktadırlar.

  • GNU GCJsi (Java İçin GNU Derleyicisi)
  • IBM J9 JDK'sı, AIX, Linux, Windows, MVS, OS/400, Pocket PC, z/OS için [3]
  • Oracle Corporation JRockit JDK, Windows, Linux ve Solaris için
  • Blackdown Java – Sun'ın JDK'sının Linux'a taşınmış versiyonu
  • Apple's Java İçin Mac OS Çalışma Zamanı Klasik Mac OS için JVM/JDK [3]
  • Apache Harmony
  • RedHat IcedTea

Kaynakça

  1. ^ "Sun'ın 8 Mayıs'taki JDK kaynak kodu ile ilgili duyurusu". 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  2. ^ [1] 14 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ [2] 22 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Apache Ant</span>

Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Java (yazılım ortamı)</span>

Java, Sun Microsystems tarafından üretilen ve yazılım uygulamaları geliştirmeye yardımcı yazılımlar bütünüdür. Java'nın kullanım alanı gömülü aygıtlardan cep telefonlarına, kurumsal sunuculardan süper bilgisayarlara uzanmaktadır. Cep telefonları, Web sunucuları ve kurumsal uygulamalarda sıkça kullanılan Java'nın masaüstü bilgisayarlardaki kullanımı daha az yaygındır. Ne var ki, bu ortamda çalışan Java uygulamacıkları Dünya Çapında Ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemlerde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Java sanal makinesi</span>

Java Sanal Makinesi (JSM), Java platformunun nesne modülü formatı olan class uzantılı sınıf dosyalarının belleğe yüklenip çalıştırılması için gereken hizmetleri sunan bir sistem programıdır ve temel görevinin sınıf dosyalarını yorumlamak olduğu söylenebilir. Ancak, JSM'ni salt bir yorumlayıcı olarak görmek büyük haksızlık olur. Zira, yorumlama ile birlikte JSM'nin şu görevleri de vardır.

Javac Oracle Corporation tarafından sağlanan Java Geliştirme Kiti'nda (JDK) bulunan Java derleyicisidir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dalvik (yazılım)</span> Google tarafından yazılmış android için programlama dili

Dalvik yazılımı Google tarafından geliştirilmiş, Android için yazılmış uygulamaları yürüten ve şu an durdurulan sanal makine (VM) 'dir. Dalvik, Android 4.4 "KitKat" ve önceki Android sürümlerinin yazılım yığınının ayrılmaz bir parçasıdır; tipik olarak cep telefonları ve tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlarda ve daha yakınlarda Smart TV'ler ve giyilebilir bilgisayar gibi cihazlarda kullanılırdı. Dalvik, açık kaynaklı yazılım, Dan Bornstein tarafından yazılmıştır ve ismini Eyjafjörður, İzlanda da yerleşen Dalvik balıkçı köyünden almıştır. Android için programlar yaygın olarak Java ile yazılmış ve Java sanal makinesi için baytkodu derlemiştir. Daha sonra Dalvik bytecodeye çevrilmiş ve .dex ve .odex dosyalarında saklanır. Kompakt Dalvik yürütülebilir biçimi sistemleri için tasarlanmış, bellek ve işlemci hızı açısından sınırlandırılmıştır.

Kotlin, Java sanal makinesi (JVM) üzerinde çalışan ayrıca JavaScript kaynak koduna veya LLVM ile makine koduna derlenebilen, statik tipli bir programlama dilidir. İlk geliştirme Sankt-Peterburg, Rusya merkezli JetBrains programcıları tarafından yapılmıştır. İsmi Kotlin Adası'ndan gelmektedir. Java ile uyumlu sözdizimi olmasa da, Kotlin Java kodu ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kotlin, Apple'ın Swift diline benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

Javadoc, Sun Microsystems tarafından Java dili için Java kaynak kodundan HTML formatında API belgeleri oluşturan bir dokümantasyon üreticisidir. HTML formatı, ilgili dokümanları birbirlerine köprüler (hyperlink) ile bağlama özelliği sağlamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Phantom OS</span>

Phantom OS, çoğunlukla Rus programcılar tarafından yapılan bir işletim sistemidir. Kalıcı sanal bellek kavramına dayalıdır ve bir sanal makine, yönetilen kod ve bayt kodları kullanır. Unix benzeri sistemlerin klasik kavramlarına dayanmayan birkaç işletim sisteminden biridir. Öncelikli hedefi hem işletim sisteminde hem de uygulama yazılımında aynı anda basitlik ve etkinlik sağlamaktır. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı (LGPL) altında yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır (FOSS).