İçeriğe atla

Jatindra Mohan Sengupta

Jatindra Mohan Sengupta
Chittagong 'da Sengupta büstü
Doğum22 Şubat 1885 (139 yaşında)
Chittagong, Britanya Hindistanı
Ölüm23 Temmuz 1933 (48 yaşında)
Ranchi, Britanya Hindistanı
MeslekAvukat
EvlilikEdith Ellen Gray (daha sonra Nellie Sengupta olarak adlandı)

Jatindra Mohan Sengupta (d. 22 Şubat 1885 - ö. 23 Temmuz 1933)[1] İngiliz yönetimine karşı bir Hint devrimcidir. Eylemleri sebebiyle İngiliz polisi tarafından birkaç kez tutuklandı. 1933'te Hindistan Ranchi'de bulunan bir hapishanede öldü.

Bir öğrenci olarak, Downing College, Cambridge'de hukuk okumak için İngiltere'ye gitti.[2] Orada kaldığı süre boyunca, daha sonra Nellie Sengupta olarak bilinen Edith Ellen Gray ile tanıştı ve evlendi. Hindistan'a döndükten sonra avukatlığa başladı. Ayrıca Hindistan siyasetine katıldı, Hindistan Ulusal Kongresi'ne üyeliğine seçildi ve Pasif Direniş Hareketi'ne katıldı. Sonunda, siyasi çalışmaya olan bağlılığı nedeniyle hukuk çalışmalarından vazgeçti.

İlk yılları

Jatindra Mohan Sengupta, 22 Şubat 1885'te Britanya Hindistanı'nın Chittagong Bölgesi'nde (şimdiki Bangladeş, Chittagong'da) Barama'nın önde gelen toprak sahibi (Zamindar) ailesinde dünyaya geldi.[3] Babası Jatra Mohan Sengupta bir avukat ve Bengal Yasama Konseyi üyesiydi.[3]

Sengupta, Kalküta'daki Başkanlık Koleji'nin öğrencisi oldu. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1904'te Hukuk alanında lisans derecesi almak için İngiltere'ye gitti. İngiltere'de iken, şimdi daha çok Nellie Sengupta olarak bilinen gelecekteki eşi Edith Ellen Gray ile tanıştı.[4]

Kariyeri

Nellie ve Jatindra Mohan Sengupta 1985 yılına ait bir Hindistan pulunda

Hukuk diplomasını aldıktan sonra Sengupta, İngiltere Barosuna çağrıldı ve karısıyla birlikte Hindistan'a geri döndü ve burada avukat olarak çalışmaya başladı. 1911'de Faridpur'daki Bengal İl Konferansı'nda Chittagong'u temsil etti.[4] Bu onun siyasi kariyerinin başlangıcı oldu. Daha sonra Hindistan Ulusal Kongresi'ne katıldı. Ayrıca Burmah Petrol Şirketi çalışanlarını bir sendika kurmak üzere örgütledi.[5]

1921 yılında, Hindistan Ulusal Kongresi'nin Bengal Kabul Komitelerinin Başkanı oldu. Aynı yıl, Burmah Petrol Şirketi'ndeki bir grev sırasında, işçi sendikasının sekreterliğini de yapıyordu.[5] Özellikle Mohandas Karamchand Gandhi liderliğindeki Pasif Direniş Hareketi ile ilgili olmak üzere siyasi çalışmaya olan bağlılığı nedeniyle hukuk çalışmalarından vazgeçti. 1923'te Bengal Yasama Konseyi üyeliğine seçildi.[6]

1925'te Chitta Ranjan Das'ın ölümünden sonra, Bengal Swaraj Partisi'nin başkanı seçildi. Ayrıca Bengal İl Kongre Komitesinin başkanı oldu. 10 Nisan 1929'dan 29 Nisan 1930'a kadar Kalküta belediye başkanlığını yaptı.[7] Mart 1930'da, Rangoon'da halka açık bir toplantıda, insanları Hükûmete karşı kışkırtmak ve Hindistan-Burma ayrılığına karşı çıkmak suçlamasıyla tutuklandı.[6]

1931'de Sengupta, Hindistan Ulusal Kongresi'nin konumunu destekleyen Yuvarlak Masa Konferansı'na katılmak için İngiltere'ye gitti.[6] İngiliz hükûmetini sarsan Chittagong isyanını kontrol etmek için İngilizler tarafından işlenen polis zulmünün fotoğraflarını sundu.[6]

Ölümü

Sengupta, siyasi faaliyetleri nedeniyle defalarca tutuklandı. Ocak 1932'de önce Pune ve ardından Darjeeling'de tutuklandı ve gözaltına alındı. Daha sonra Ranchi'deki hapishaneye transfer edildi. Burada sağlığı bozulmaya başladı ve 23 Temmuz 1933'te öldü.[6]

Etkisi

Popülerliği ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'ne katkısı nedeniyle Jatindra Mohan Sengupta, Bengal halkı tarafından "ülkenin sevgilisi" anlamına gelen Deshpriya veya Deshapriya şeklinde anılır.[4][8] Birçok ceza davasında milliyetçi devrimcileri mahkemede savundu ve onları darağacından kurtardı. Pahartali davasında Surya Sen, Ananta Singh, Ambika Chakrabarty'yi savundu ve aynı zamanda Müfettiş Prafulla Chakraborty'nin öldürülmesiyle ilgili davada suçlanan genç bir devrimci Premananda Dutta'yı kurtardı.[9] 1985'te Hindistan Hükûmeti tarafından Sengupta ve eşi Nellie anısına bir posta pulu basıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Rivista degli studi orientali. Istituti editoriali e poligrafici internazionali. 2001. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  2. ^ "How a small society of Indian Cambridge students helped destroy the British Raj". Varsity Online (İngilizce). 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2019. 
  3. ^ a b Padmini Sathianadhan Sengupta (1968). Deshapriya Jatindra Mohan Sengupta. Publications Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. s. 7. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  4. ^ a b c d "Postal Stamp Image". Indian Post. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  5. ^ a b Srilata Chatterjee (2002). Congress Politics in Bengal: 1919–1939. Anthem Press. ss. 82-. ISBN 978-1-84331-063-1. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  6. ^ a b c d e Sayed Jafar Mahmud (1994). Pillars of Modern India 1757–1947. APH Publishing. ss. 47-. ISBN 978-81-7024-586-5. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  7. ^ "Mayor of Kolkata". Kolkata Municipal Corporation. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  8. ^ Padmini Sathianadhan Sengupta (1968). Deshapriya Jatindra Mohan Sengupta. Publications Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  9. ^ 1st Part, Ananta Singha (1968). Agnigarbha Chattagram (Bengali). Kalküta: Bidyoday Library Pvt. Ltd. ss. 215, 216. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rabindranath Tagore</span> Bengalli şair ve filozof

Rabindranath Tagore, Hint yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Komünist Partisi (Marksist)</span> Hindistanda komünist bir siyasi parti

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) (kısaltılmışı CPI (M) veya BGBM) Hindistan'da komünist bir siyasi partidir. Parti, 1964'te Hindistan Komünist Partisi'ndeki bir ayrıklıktan çıktı. CPI (M), 31 Ekim-7 Kasım 1964 tarihleri arasında Kalküta'ta düzenlenen Hindistan Komünist Partisi'nin Yedinci Kongresinde kuruldu. CPI (M) Kerala, Batı Bengal ve Tripura eyaletlerinde yoğunlaşmıştır. 2016'dan itibaren, CPI (M), Tripura ve Kerala'daki eyalet hükûmetlerine liderlik etmektedir. Aynı zamanda Batı Bengal Sol Cephesini yönlendirir. 2014 yılı itibarıyla, CPI (M) 1.048.678 üyesi olduğunu iddia etti. Partinin en üst organı politbürodür.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

Manabendra Nath Roy, bilinen adıyla M. N. Roy, Bengal kökenli Hint devrimci, teorist ve aktivist. Meksika ve Hindistan Komünist Partileri'nin kurucusu. Hayatına devrimci bir nasyonalist olarak başlamıştır. Daha sonra devrimci bir komünist oluyor. Hayatının son dönemlerinde de Radikal Hümanist olarak hayatına veda ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Kalküta Metrosu</span>

Kalküta metrosu, Hindistan'ın Kalküta kentinde bulunan bir metro ağıdır. Kalküta metrosu 24 Ekim 1984 tarihinde açılmış olup ülkenin ilk metro sistemidir. Sistem 31.36 km uzunlukta olup bir hat ve 26 istasyona sahiptir.

Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Bölgesel İşbirliği Forumu dört ülke arasında daha fazla ticaret ve yatırım entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir Asya ülkesi organizasyonu.

Somendra Nath Mitra ya da Somen Mitra, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ram Mohan Roy</span>

Raja Ram Mohan Roy veya Rammohan Roy, Hinduizmin önemli bir reformcusu ve Brahmo Samaj'ın kurucusudur. Aynı zamanda gazeteci ve sosyal yanlış anlaşılmalara karşı mücadeleci kişiliğiyle tanınan Bengalli bir yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Gauda Krallığı</span>

Gauḍa Krallığı, Bengal bölgesinde Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmayıp 4. yüzyılda kurulduğu düşünülen Hint altkıtası'ndaki Klasik dönem Hint krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mukul Roy</span>

Mukul Roy, Tüm Hindistan Trinamool Kongresi üyesi Hint siyasetçi. Ayrıca Denizcilik Bakanlığı'nda ve daha sonra Demiryolları Bakanlığı'nda Yönetici olarak görev yaptı. Daha önce Hindistan Ulusal Kongresi'nde görev aldı. 26 Eylül 2020'de Roy, Bharatiya Janata Partisi'nin Ulusal Başkan Yardımcısı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Samar Banerjee</span>

Samar "Badru" Banerjee, Hint profesyonel futbolcu. Melbourne'de düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda Hindistan milli futbol takımının kaptanı olarak yer almıştır

<span class="mw-page-title-main">Keshari Nath Tripathi</span>

Keshari Nath Tripathi, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Prabir Ghosh</span>

Prabir Ghosh, Hint aktivist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tapas Das</span> Hint müzisyen

Tapas Bapi Das, Hint şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve müzik eğitimcisi. 1975'te Kalküta'da temelleri atılan rock müzik grubu "Moheener Ghoraguli" 'nin kurucu üyelerindendi.

<span class="mw-page-title-main">S. M. Cyril</span>

Sister M. Cyril Mooney, "IBVM", çalışmalarını Hindistan'da yürüten aslen İrlandalı yenilikçi eğitimci, aktivist ve zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Sreela Majumdar</span>

Sreela Majumdar, Hint aktris.

<span class="mw-page-title-main">İdris Ali</span>

İdris Ali, Hint hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Partha Sarathi Deb</span>

Partha Sarathi Deb, televizyon yapımı film ve dizi projelerinde yer alan Hint aktör.

Charles Lionel Augustus de Nicéville Kalküta'daki Hint Müzesi'nde küratörlük yapmıştır. Hindistan Yarımadası'ndaki kelebekleri inceledi ve Hindistan, Bangladeş, Nepal, Burma ve Sri Lanka'daki kelebekler üzerine üç ciltlik bir monografi yazdı. Ayrıca Doğu bölgesinin peygamberdeveleri üzerinde de çalıştı.

İngiltere'nin başkenti Londra'dan Hindistan'ın doğusundaki Kalküta şehrine yapılan otobüs seferleri dünyanın en uzun otobüs rotası olarak kabul ediliyordu. 1957'de başlayan otobüs seferleri Belçika, Yugoslavya ve Kuzeybatı Hindistan üzerinden Kalküta'ya ulaşıyordu. Bu rota daha sonra Hippi yolu olarak da anıldı. Otobüsün Londra'dan Kalküta'ya ulaşması yaklaşık 50 gün sürüyordu. Yolculuğun mesafesi tek yön için 16.000 km, gidiş-dönüş için ise 32.700 km'nin üzerindeydi. 1976'ya kadar hizmette kalan otobüs hattının tek yön yolculuk maliyeti 1957'de 85 sterlin ve 1973'te 145 sterlin idi. Bu tutara yemek, seyahat ve konaklama da dahildi.