
Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

GNK Dinamo Zagreb, Hırvat futbolunun önde gelen takımlarından biridir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 1945 yılında kurulmuştur. Maçlarını 38.923 kapasiteli Maksimir Stadyumu'nda oynamaktadır.
Hırvat kunası Hırvatistan'da 1 Ocak 2023'e kadar kullanılan para birimidir. 30 Mayıs 1994 tarihinde tedavüle girmiştir. Kısaltması HRK olan Hırvat Kunası uluslararası numarası 191'dir. Hırvatistan'da 2020 yılında enflasyon oranı %0.4'tür. Adı Hırvatça sansar anlamına gelmektedir. 1 kuna 100 lipadan meydana gelir. Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'te Euro kullanmaya başlamasıyla dolaşımdan kalkmıştır.

Croatia Airlines Hırvatistan'ın millî havayolu şirketidir. Şirketin merkezi ülkenin başkenti Zagreb'tedir. Croatia Airlines Star Alliance'ın bölgesel bir üyesidir. Şirket iç ve dış hatlarda uçuşlar düzenlemektedir. Şirket 2007 yılında 25 milyon Hırvat kunası kar elde etmiş ve şirket tarihinde en yüksek taşıdığı yolcu sayısı 1.75 milyona ulaşmıştır. Şirket 20 Haziran 1989'da Zagreb Havayolları adı altında kurulmuş ve uçuşlar düzenlemeye başlamıştır. 23 Haziran 1990'da şirket ismini Hırvat Havayolları olarak değiştirmiştir.

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

Mario Maloča, Lechia Gdańsk kulübünde forma giyen Hırvat futbolcudur.
Petar Nadoveza, Eski Hırvat profesyonel futbolcu ve teknik adam.

Ivica Račan, 2000'den 2003'e kadar Hırvatistan'ın 7. Başbakanı olarak görev yapan ve iki merkez sol koalisyon hükûmetine başkanlık yapan bir Hırvat politikacı.

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

Pero Kvrgić, Hırvat aktör.

Milan Bandić, Hırvat siyasetçi.

Vasko Lipovac Hırvat ressam, heykeltıraş, gravür sanatçısı, tasarımcı, illüstratör ve sahne tasarımcısı ve bölgenin en önde gelen sanatçılarından biriydi. Minimalist figürler kullanımı ve yoğun, modüle edilmemiş ve çoğu zaman uyumsuz palet kullanmasıyla tanınır. Gençlik dönemlerindeki geometrik soyutlama dönemi dışında, tüm kariyeri boyunca figüratif sanata sadık kaldı. Ender görülecek derecede üretkendi, çeşitli teknikler kullanırdı ve heykellerini, kabartmalarını ve mobil heykellerini oluşturmak için yüksek cilalı metal, çok renkli ahşap, emaye, pişmiş toprak veya polyester kullanmakta eşit derecede yetenekliydi.

Rahim Ademi, Kosovalı Arnavut kökenli emekli bir Hırvat Ordusu generalidir.

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

Toma Bašić, orta saha pozisyonunda oynayan Hırvat millî futbolcudur. Serie A ekibi Lazio'dan kiralık olarak Salernitana'da forma giymektedir.