İçeriğe atla

Jarmo (oyun)

Jarmo, iki oyuncu ile birlikte tahta üzerinde oynanan bir savaş stratejisi oyunudur. Tatar söylencesine göre Cengiz Han'ın torunu Altınordu Devleti'nin kurucusu Batu Han, askeri seferleri sırasında bu oyunu yanında taşırdı.[1]

İddiaya göre, savaşa hazırlanmak için savaştan önce en az bir el oyun oynardı. Bu oyunda, bir oyuncu kendi taşından mümkün olduğunca fazlasını diğer oyuncunun ilk sırasına yerleştirmeye çalışılır. Aynı zamanda oyuncu, yolda diğer oyuncunun mümkün olduğunca çok parçasını ele geçirmeye çalışır. Bu us oyunu Türk Altınordu Devleti aracılığıyla Avrupa'ya yayılmıştır.

Yaysir (Jasir) adlı bir Jarmo çeşidi Polonya'nın bazı bölgelerinde ve bazı doğu Avrupa ülkelerinde oynanmaktadır. Aslında Jarmo'nun çeşitli türevleri bulunmaktadır, ancak hepsi temelde benzerdir. Jasir, Tatar Türkçesinde "okçu" anlamına gelir ve oyunda kullanılan taşlara "okçu" adı verilir. Oyunlara bazen toplu olarak Halma adı verilir. Ancak Jarmo ve Jasir, Halma, Çin Daması, Conspirateurs, Ugolki ve Salta'yı içeren Halma oyun ailesiyle ilişkili değildir.

Jarmo ilginç bir yönü de tahtanın simetrik olmamasıdır. Her oyuncunun oyun tahtasının kendi tarafından farklı bir görüşü vardır. Delikleri birleştiren çizgiler tahtanın her iki tarafı için aynı değildir. Oyunun daha adil olması için oyuncuların iki oyun oynaması ve arada taraf değiştirmesi öneriliyor. Dipçe, çoğu masa oyununun simetrik bir tahtası vardır.

Başlama Durumu ve Oyunun Hedefi

Jarmo 5 x 5 karelik tahtada oynanır. Her oyuncu 5 taş ile oyuna başlar - okçular - oyuncunun ilk sırasında dururlar:

Oyunun hedefi rakibin ilk sırasına mümkün olan en fazla okçuya ulaşmaktır. Ancak, kazanma stratejisi taşları rakibin ilk sırasına taşımaktan biraz daha karışıktır, bu diğer bölümlerde açıklanacaktır. Tank Savaşında olduğu gibi, oyunun sonunda daha fazla puanı olan oyuncu oyunu kazanır.

Hamleler ve Kurallar

Okçular kendi bulundukları yuvarlak ile bağlantılı olan herhangi bir yuvarlağa ilerleyebilir.

Bir okçu rakibinin ilk sırasına ulaştığı zaman, başka bir hamle yapamaz ve oyun sonuna kadar o yuvarlakta durmak zorundadır (veya ele geçirilene kadar).

Rakip Taşları Nasıl Ele Geçirilir

Eğer bir okçu, rakip okçu tarafından ele geçirilmiş bir yuvarlağa hamle yaparsa, bu düşman taşı ele geçirilir ve hemen tahtanın dışına çıkar. En az bir düşmanı ele geçiren okçu küçük kara (ak) bir çizgi ile işaretlenir. Hangi okçunun düşman ele geçirdiği "ilmik" kuralı kullanıldığı için önemlidir.

Oyun Nasıl Biter

Oyun, oyunculardan biri ele geçirilmemiş olan tüm okçularını rakibin ilk sırasına ulaştırdığı zaman biter. Bu anda, sonuç puanı hesaplanır ve daha fazla puanı olan oyuncu oyunu kazanır. Eğer her iki oyuncunun puanı eşitse oyun berabere biter.

Puanlar şu şekilde hesaplanır:

  • Rakibin ilk sırasında duran okçu için 2 puan.
  • Oyun tahtasının herhangi bir yerinde duran okçu için 1 puan.

Diğer Önemli Kurallar

  • Eğer oyunculardan biri en az bir okçusunu rakibin ilk sırasına ulaştırmışsa ve bu okçu daha önce bir düşma ele geçirmişse (bu, okçunun "işaretlenmiş" olduğu anlamına gelir), bu oyuncu ele geçirilmiş kendi okçularından birini kendi ilk sırasına geri koyabilir. Rakip tarafından ele geçirilen okçunun üstüne tıklayarak bunu yapabilir (Loop Satrancından farklı olarak) ve ilk sıradaki boş bir yuvarlağa yerleştirilir. Bu kural kullanıldığı zaman, ilgili işaretlenmiş okçu "işaretlenmemiş" şekline döner ve ele geçirilmiş başka bir taş için kullanılamaz.
  • Bir kerede 2 defadan fazla ileriye ve geriye doğru aynı hamle yapılmasına izin verilmez. Örneğin, oyuncu A1-C2, C2-A1, A1-C2 ve C2-A1 şeklinde oynarsa, üçüncü hamlesini başka bir hamle yapmadan A1-C2 şeklinde oynayamaz.[2]

Kaynakça

  1. ^ "BrainKing - Oyun Kuralları (Jarmo)". brainking.com. 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  2. ^ "BrainKing - Oyun Kuralları (Jarmo)". brainking.com. 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çaturanga</span>

Caturanga Sanskritçe'de catur ("dört") ve anga, anlamına gelir. Bilinen satrancın ilk atasıdır, 6. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Bazen "satrançın türevi" olarak tanımlansa da, icat tarihi itibari ile satranç, kural ve konseptini çaturangadan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şogi</span> oyun

Japon satrancı veya Kumandanlar Oyunu olarak da bilinen Şogi ya da Shōgi, Japonya kökenli, satrançla akraba iki kişilik soyut kombinatoryal ve eksiksiz enformasyonlu bir strateji oyunudur. Satranç ailesi içinde Japonya’da en yaygın oynanan çeşit olup 17 Kasım’da bayramı kutlanır. Shōgi, Japoncada kumandanın masa oyunu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Senet (oyun)</span>

Senet, Antik Mısır döneminde oynanan ve geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan, bilinen en eski masa oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Mikado (oyun)</span>

Mikado, ince ve renkli tahta çubuklarla oynanan bir zeka ve el beceri oyunudur. Şu anki isimini aynı isimli eski Japon Hükümdarından alır. Oyun pek çok ülkede farklı isimlerde oynanmıştır. Bu nedenle kuralları da değişkendir.

<span class="mw-page-title-main">Domino</span>

Domino, iki ya da daha çok kişi arasında "pul", "kart", "domino" gibi adlar verilmiş 28 tane dikdörtgen, yassı taşla oynanan bir salon oyunudur. Her taşın bir yüzü enlemesine çizgiyle ikiye ayrılmış ve üzerine sayılar tıpkı zarda olduğu gibi, boş kareyle belirtilen 0-0 'dan 6-6 'ya kadar noktalarla işaretlenmiştir. Oyunda amaç uç sayıları ortak olan taşları eşleştirerek dizmektir. Örnek verilecek olursa, 6-1 taşı ile 1-5 taşı, birler uç uca gelecek biçimde konulur.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz taş</span> İki oyunculuk, stratejik bir masa oyunu

Dokuz taş, bir zeka oyunudur. Tarihte ilk defa Mısır'da, MÖ 1400 yılında görülmüştür. 1993 yılında Ralph Gasser, oyunun en kötü ihtimalle berabere bitirilebileceğini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dart</span> spor

Dart, iç içe renkli halkalardan ve bunları kesen üçgen dilimlerden oluşan bir hedefe, ufak okların (dartların) elle atılarak saplanması suretiyle oynanan bir spordur. Dünyada en yaygın oynanan türünde belirli bir skordan başlanarak geriye gidilir ve tam olarak sıfır puana ilk ulaşan taraf o eli kazanır. TDK, İngilizce kökenli darta karşılık olarak oklama sözcüğünü önermiştir.

Piyon, satranç oyunundaki en zayıf ve sayıca en fazla olan taştır. Satranç bir savaş oyunu olarak düşünülürse piyonlar bu savaştaki en yalın asker olan piyadeyi temsil eder. Satranç oyununda her oyuncu oyuna sekiz piyonla başlar. Bu piyonlar oyuncunun gördüğü taraftan bakıldığında satranç tahtasının ikinci sırasını kaplar. Piyonların başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2, siyah taşlarla oynayan oyuncu için a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 kareleridir. Piyonlar karşı takımın son yatayına ulaştığında at, fil, kale veya vezire terfi edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç türevi</span>

Bir satranç türevi, satranç oyunundan türetilmiş, bu oyunla ilgili ya da bu oyuna benzer bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Altıgen satranç</span>

Altıgen satranç, altıgen bir tahtanın üzerinde oynanan satranç türevlerinin ortak adıdır. En fazla bilineni 1936 yılında Władysław Gliński tarafından oluşturulmuş Gliński'nin altıgen satrancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reversi</span>

Reversi ya da Othello 8x8 karelik tek renkli bir tahtada iki oyuncuyla oynanan oyun.

Arimaa bir satranç takımıyla oynanabilen iki kişilik bir strateji oyunudur. Arimaa şimdiye dek bilgisayarlar için satrançtan daha zor bir oyun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mangala</span> bir türk zeka strateji oyunu

Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır. Köçürme oyunu Türkiye'de de Mangala adıyla piyasaya sürülmüştür. Irak'ta oynanan Halusa, Filistin'de oynanan El-mankala ve bir Baltık Alman oyunu olan Bohnenspiel ile çok benzerlik gösterir. Mısır'daki bedeviler arasında oynanan kuralları büyük ölçüde farklı olan Mangala isimli bir başka bir oyun da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cirit</span> Türk millî sporu

Cirit, at üzerinde oynanan spor dallarından biridir. At üzerindeki sporcunun ciridini rakibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini sağlayarak rakibine üstün gelmesini amaç edinen, kuralları olan bir spordur. Genellikle Kars, Bayburt, Ardahan, Uşak ve Erzurum'da oynanır.

Go oyununda pek çok özel terim vardır. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de bu terimlerin genellikle Japoncaları kullanılır.

San Marco oyunu, 3-4 kişilik böl-seç mekaniğinde bolca strateji kısmen şans içeren, politik alan hakimiyeti temalı bir kutu (masa) oyunudur. Oyunun amacı oyuncuların taktik becerilerini kullanarak Venedik şehrinin altı bölgesinde çoğunluğu ele geçirerek en fazla prestij puanı toplamaktır. 10 yaş üzeri için uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Ur Kraliyet Oyunu</span> Antik Mezopotamya kökenli kutu oyunu

Ur Kraliyet Oyunu, bilinen diğer adıyla Yirmi Kare Oyunu ya da kısaca Ur Oyunu, ilk olarak MÖ 3.000'lerin başlarında antik Mezopotamya'da oynanan iki oyunculu strateji yarış türünde bir masa oyunudur. Döneminde Orta Doğu'da tüm sosyal statüdeki insanlar arasında popüler olmuş ve oyunun tahtaları, Girit ve Sri Lanka gibi Mezopotamya dışındaki yerlerde de bulunmuştur. Popülerliğinin zirvesindeyken manevi bir önem kazanmış ve oyundaki olayların bir oyuncunun geleceğini yansıttığına ve tanrılardan veya diğer doğaüstü varlıklardan mesajlar taşıdığına inanılmıştır. Ur Oyunu, Geç Antik Çağ'a kadar popülerliğini korumuş ve muhtemelen zamanla tavlanın ilk biçimlerinden birine dönüşmüş ya da yerini tavlaya bırakmıştır. Neticede Hindistan'ın Koçi kentindeki Yahudi nüfusu dışında her yerde unutulmuş ve bu halk, İsrail'e göç etmeye başladıkları 1950'lere kadar oyunun bir versiyonunu oynamaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya daması</span>

Brezilya daması, damanın bir çeşididir. Brezilya daması, uluslararası dama ile aynı kural ve gelenekleri takip eder, tek fark daha küçük oyun tahtasıdır ve oyuncu başına daha az pul vardır.