İçeriğe atla

Japonya renk yasağı

Yasaklanmış renkler
RGB İsim
#DD9159 Sumak mürekkebi
#6C9956 Soluk Meşe
#E06351 Testere Dişi Meşe
#FC7F31 Aşıboyası
#561649 Koyu mor
#FBB92D Gardenya
#A40522 Koyu Alaş
#790505 Sappan Odunu

8. yüzyılda uygulanan Japonya renk yasağı (Japonca: 禁色, kinjiki), Kyoto'daki İmparatorluk Sarayı'nda geleneksel mahkeme kıyafetlerinin belirli renklerinin belirli rütbelerdeki resmi kişiler için ayrılmasını sağladı. Renklerin hiyerarşisi, Ritsuryō sistemi'ne paralel olacak şekilde uygulanmıştır.[1]

Tarih

"Sumak mürekkebi" (Japonca: 黄櫨染, kōrozen) sadece Japonya İmparatoru'nun kıyafetleri için kullanılmıştır. Bu rengin Japon monarşisi dışında kimse tarafından kullanılmasına izin verilmemiştir. Bugüne kadar, taç giyme töreninde İmparator tarafından giyilen tören kıyafetleri bu renk ile boyanmıştır; bu renk, Sumak bitkisinin bir türü olan hazenoki'den (Toxicodendron succedaneum) elde edilir.[2]

10. ve 11. yüzyıllarda yedi ek renk daha eklendi:

  • Soluk Meşe (Japonca: 青白橡, aoshirotsurubami): Bu renk, Japonya İmparatoru'nun elbiselerinin ana rengidir. İstisna olarak, bu rengi, saray hizmetçileri, haznedar ve cariyeler giyebilir.
  • Testere Dişi Meşe (Japonca: 赤白橡, akashirotsurubami): Bu renk, eski Japonya İmparatoru'nun günlük kıyafetlerinin rengidir.
  • Aşıboyası (Japonca: 黄丹, ōtan): Bu renk, Japon hanedanın kadınlarına veya İmparatorluk varisinin elbiselerinin rengidir.
  • Koyu mor (Japonca: 深紫, kokimurasaki): Bu renk, soyluların günlük kıyafetlerinin rengidir.
  • Gardenya (Japonca: 支子, kokikuchinashi): Bu renk, aşıboyası yerine kullanılan yasaklı bir renktir. Gardenya meyvelerinden üretilir ve bu rengin giyilmesine imparatorluk kararnamesi ile izin verilebilir.
  • Koyu Alaş (Japonca: 深緋, kokiake): İmparatorluk tarafından yasaklanan bu renk yer yer koyu mor yerine kullanılmıştır. Bu rengin giyilmesine imparatorluk kararnamesi ile izin verilebilir.
  • Sappan Odunu (Japonca: 蘇芳, su'ō): İmparatorluk tarafından yasaklanan bu renk yer yer koyu mor yerine kullanılmıştır. Biancaea sappan meyvelerinden üretilir ve bu rengin giyilmesine imparatorluk kararnamesi ile izin verilebilir.

Yasağın kaldırılması

Meiji döneminde (1867–1911) sumak, koyu sarı ve gardenya renkleri dışında tüm renkler üzerindeki yasak kaldırıldı.

Kaynakça

  1. ^ Nihon Shikisai Gakkai (1985). Shinpen shikisai kagaku handobukku (in Japanese). Tokyo Daigaku Shuppankai. ISBN 4-13-061000-7. 
  2. ^ Shaver, Ruth M. (15 Ocak 2013). Kabuki Costume (İngilizce). Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0398-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rakı</span> anason aromalı alkollü içki

Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinyağı</span> bitkisel sıvı yağ

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Erguvan</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Erguvan, baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akita (köpek)</span> köpek türü

Akita, spitz türünde en büyük Japon bekçi köpeği ırkı.

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Göktürkler</span> Tarihi Türk halkı

Göktürkler veya Kök Türkler, Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu. Bumin Kağan'ın önderliğindeki Göktürkler, geleceğin coğrafi konumunu, kültürünü, hakim inançlarını ve geleceğini şekillendirecek birçok göçebe hanedanlıklarından biri olan Göktürk Kağanlığı'nı kurdular.

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daimyo</span>

Daimyo, 12. yüzyıldan, 19. yüzyıla kadar Japonya'da hüküm sürmüş olan en güçlü feodal hükümdarlardır. Daimyo sözcüğü Japoncada "büyük ad" anlamına gelir. Daimyolar ne kadar yüksek rütbeli olduklarına bağlı olarak koyudan açığa morlu elbiseler giyerlerdi. Giydikleri açık ya da koyu mor renkler, açık/koyu yeşil, açık/koyu kırmızı ve son olarak da siyah renkli giysilerden üstündür. 1800'lerde Japonya'da yaklaşık 180 Daimyo vardı.

<i>Sambucus</i>

Sambucus, Adoxaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Önceleri hanımeligiller (Caprifoliaceae) familyası içerisinde değerlendirilmekle birlikte son yıllarda Adoxaceae familyasıyla kesin genetik akrabalığı ortaya çıkmıştır. Dünya üzerindeki dağılımı astorpikal bölgelerde yoğunlaşmıştır. Hem kuzey hem de Güney yarımkürede yetişmesine karşın Kuzey'de daha yaygındır. Güney yarımkürede çoğunlukla Avustralya ve Güney Amerika ülkelerinde görülür.

<i>Tokyo Mew Mew</i> Japon çizgi film ve çizgi roman

Tokyo Mew Mew , Reiko Yoshida ve Mia Ikumi tarafından yaratılmış bir sihirli kız mangası. Japonya'da TV Aichi ve TV Tokyo'da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hlamis</span>

Chlamys Makedonya ya da Thesalya kökenli dikişsiz dikdörtgen bir parça kumaşın sol omuz üzerinden atılarak sağ omuz üzerinde bir fibula yardımıyla tutturulmasından ibaret olan pelerine benzeyen bir çeşit antik dönem elbisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Vitale Kilisesi</span> İtalyada bir bazilika

San Vitale Kilisesi veya Aziz Vitale Kilisesi, Ravenna'da, muhtemelen 537 yılında yapımına başlanmış, 547 yılında aziz Vitalis'e adanmış, Geç Antik - Erken Bizans döneminin en önemli kiliselerinden biridir. Yapıda Bizans İmparatorluğu mimari formlarının yanı sıra, o zamana özgü tipik italyan mimarisinin izlerini de görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Sur moru</span>

Sur moru veya diğer adıyla kraliyet moru, imparator moru veya imparator boyası olarak olarak da bilinen, kırmızımsı, doğal bir mor boyadır. Sur moru ismindeki Sur, Lübnan'da bulunan Sur şehrinden gelir. Önceleri Mureks adıyla bilinen kaya salyangozları olan Muricidae familyasındaki yırtıcı deniz salyangozlarının çeşitli türleri tarafından salgılanır. Antik çağda bu boyanın çıkarılması onbinlerce salyangoz ve ciddi emek gerektiriyordu ve bu durum Sur morunu oldukça değerli bir boya hâline getirdi. Sur moru rengini veren bileşik 6,6′-dibromoindigo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ipeği</span> Bizans İmparatorluğunda ipek dokuması

Bizans ipeği, Bizans İmparatorluğu'nda (Byzantium) dördüncü yüzyıldan 1453'teki İstanbul'un Fethi'ne kadar dokunan ipektir.

<span class="mw-page-title-main">Nakano Takeko</span>

Nakano Takeko Aizu Hanlığı'ndan Japon kadın savaşçı.