İçeriğe atla

Japonya Yüksek Mahkemesi başkanı

Yüksek Mahkeme başkanı
最高裁判所長官
Görevdeki
Naoto Ōtani

9 Ocak 2018 tarihinden beri
Atayanİmparator
Görev süresi70 yaşında zorunlu emeklilik
Websitesiwww.courts.go.jp

Yüksek Mahkeme başkanı (最高裁判所長官 Saikōsaibansho-chōkan), Yüksek Mahkemenin başyargıcıdır ve Japon devletinin yargı organının başıdır.

Baş Adalet, Bakanlar Kurulu tarafından aday gösterildikten sonra törenle Japonya İmparatoru tarafından atanır; pratikte, eski Baş Adalet'in tavsiyesini takip ediyor.[1] Japonya Anayasası uyarınca, İmparator tarafından atanan diğer tek yetkili Başbakan olup, Mahkemenin seçilen hükûmetten bağımsız olarak statüsünü vurgulamaktadır.[2]

Yüksek Mahkeme başkanları listesi

Adı Kanji Atandığı tarih
Tadahiko Mibuchi 三淵忠彦 4 Ağustos 1947
Kōtarō Tanaka 田中耕太郎 3 Mart 1950
Kisaburo Yokota 横田喜三郎 25 Ekim 1960
Masatoshi Yokota 横田正俊 6 Ağustos 1966
Kazuto Ishida 石田和外 11 Ocak, 1969
Tomokazu Murakami 村上朝一 21 Mayıs 1973
Ekizo Fujibayashi 藤林益三 25 Mayıs 1976
Masao Okahara 岡原昌男 26 Ağustos 1977
Takaaki Hattori 服部高顯 2 Nisan 1979
Jiro Terada 寺田治郎 1 Ekim 1982
Koichi Yaguchi 矢口洪一 5 Kasım 1985
Ryohachi Kusaba 草場良八 20 Şubat 1990
Toru Miyoshi 三好達 7 Kasım 1995
Shigeru Yamaguchi 山口繁 31 Ekim 1997
Akira Machida 町田顯 6 Kasım 2002
Niro Shimada 島田仁郎 16 Ekim, 2006
Hironobu Takesaki 竹崎博允 21 Kasım 2008
Itsurō Terada 寺田逸郎 1 Nisan 2014
Naoto Ōtani 大谷直人 9 Ocak 2018

Kaynakça

  1. ^ "Change at the top court's helm". 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  2. ^ Repeta, Lawrence (2011). "Reserved Seats on Japan's Supreme Court". Washington University Law Review. Cilt 88. s. 1716. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi</span> İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ile kurulan, Avrupa Konseyine bağlı, Strazburgda bulunan uluslararası mahkeme

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) veya İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 46 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robinho</span> Brezilyalı futbolcu

Robson de Souza ya da lakabıyla Robinho, sağ kanat mevkiinde oynamış Brezilyalı eski futbolcu ve suçludur.

<span class="mw-page-title-main">Akihito</span> 125. Japonya imparatoru (1989–2019)

Akihito, Japonya'nın eski İmparatoru'dur. 1989'dan 2019'a kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Adalet Divanı</span>

Avrupa Birliği Adalet Divanı ya da kısaca Avrupa Adalet Divanı, AAD Avrupa Birliği (AB) bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurumdur. Avrupa Adalet Divanı 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden oluşmaktadır.

Avrupa Birliği hukuku, üye ülkelerin ulusal hukuklarının yanı sıra tek yargısal sistemdir. Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda, özellikle de Avrupa ortak pazarında üye ülkelerin hukuk kurallarını geçersiz kılar. Avrupa Birliği'nin antlaşmalar aracılığıyla yayınladığı yasalar doğrudan etki kuralıyla tüm üye ülkelerin iç hukuklarına girer ve tüm ülkeler için bağlayıcıdır. Avrupa Birliği'ne katılabilmek için birlik yasalarına koşulsuz tabi olunmasının kabul edilmesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şansölye Mahkemesi</span>

Şansölye Mahkemesi, 1873 Hakimlik (Judicature) Yasası'nın 66. maddesinin yürürlüğe girdiği tarihe kadar İngiltere ve Galler'de faaliyet göstermiş olan equity mahkemelerinden biridir. Bu tarihten sonra Yüksek Adalet Mahkemesi'yle birleştirilmiştir. Lord Şansölyesi'nin başkanlığındaki mahkeme, vicdan ilkesine dayalı bir adli kurum olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Naruhito</span> 126. Japonya imparatoru

Naruhito, Japonya imparatoru. Babası imparator Akihito'nun 30 Nisan 2019'da tahttan feragat etmesi üzerine 1 Mayıs 2019'da Japonya'nın 126. imparatoru olarak Krizantem Tahtı'na oturdu. İmparator Akihito ve imparatoriçe Miçiko'nun büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da siyaset</span>

Japonya'da siyaset, çok partili iki meclisli temsilî demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. İmparator sembolik olarak devletin başıdır ve Başbakan ise yürütme erki olan hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek mahkeme</span>

Yüksek mahkeme, birçok hukuk sisteminde mahkemelerin hiyerarşisinde ilk derece mahkemelerinin üstünde yer alan mahkemelerdir. Bu tür mahkemelere yönelik diğer tanımlar arasında; son başvuru mahkemesi, istinaf mahkemesi, yüce mahkeme ve temyiz mahkemesi adlandırmaları sayılabilir. Genel olarak, bir yüksek mahkemenin kararlarının başka bir alt mahkeme tarafından gözden geçirilmesi mümkün değildir. Yüksek mahkemeler tipik olarak temyiz mahkemeleri, daha düşük mahkemelerin veya orta dereceli temyiz/istinaf mahkemelerinin kararlarından temyiz başvuruları üzerinden görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Anayasa Mahkemesi</span>

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi ; Arnavutluk Anayasası'nın yorumlanması ve yasaların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi hususunda Arnavutluk'ta etkili olan en üst düzey yargı birimidir. Mahkemenin 9 kişiden oluşan üyeleri cumhurbaşkanı tarafından atanır ve meclisçe onaylanır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Myeong-soo</span>

Kim Myeong-soo, Güney Koreli bir hukukçu ve Güney Kore'nin 16. Baş Adaletidir. Giden Yang Sung-tae'yi başararak 25 Eylül 2017'de açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">College of Justice</span>

Adalet Koleji, İskoçya Yüksek Mahkemelerini ve ilgili organlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi</span>

Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi, Hindistan'ın Çandigarh kentinde bulunan Hindistan'ın Pencap ve Haryana eyaletleri ve Çandigarh Birlik Bölgesi için ortak Yüksek Mahkemedir. 28 Kasım 2019 tarihi itibarıyla Yüksek Mahkemede 39 Daimi ve 17 Ek Hakim olmak üzere 56 Hakim bulunmaktadır. Mahkemede görev yapmış hakimler arasında Hindistan Yüksek Mahkemesi üyeliğine yükselen ve Hindistan Baş Hakimi olan Jagdish Singh Khehar ve Ranjan Gogoi yer almaktadır.