İçeriğe atla

Japonya Akademisi

Japonya Akademisi
日本学士院
Japonya Akademisi logosu

Japonya Akademisi binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1879
TürüBilimler akademisi
BağlılığıEğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı
AdresTokyo, Japonya
Personel sayısı150
Yıllık bütçe631.133.000 JP¥ (2021)
Yönetici(ler)
  • Hiroo Imura, Başkan
Web sitesiwww.japan-acad.go.jp

Japonya Akademisi (Japonca日本学士院, romanize: Nihon Gakushiin), Japonya'da bir bilimler akademisidir. 1879 yılında kurulmuş olup Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlıdır. Merkezi Tokyo'nun Taitō semtinde yer almaktadır.

Japonya Akademisi, önde gelen Japon bilim adamlarını bilimsel başarıların seçkin kayıtlarıyla bir araya getirmektedir. Akademiye seçilmek, bir akademisyenin elde edebileceği en yüksek ayrıcalık olarak kabul edilir ve üyeler ömür boyu görev süresinden ve yıllık parasal maaştan yararlanırlar.

Japonya Akademisi, Japonya Akademisi Ödülü, Edinburgh Dükü Ödülü ile Japonya Akademisi Madalyası olmak üzere üç tür ödül vermektedir.

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kenzaburo Oe</span> Japon yazar ve 1994 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1935-2023)

Kenzaburō Ōe, Japon yazar ve çağdaş Japon edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden birisi. Ōe, 1994 yılında Yasunari Kavabata'dan sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ikinci Japon yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eisaku Satō</span> Japonyanın 61., 62. ve 63. başbakanı

Eisaku Satō Japonya'nın 61, 62 ve 63. başbakanı Japon siyasetçi. İlk kez 9 Kasım 1964 tarihinde başbakan seçilmiştir. 17 Şubat 1967 ve 14 Ocak 1970 tarihlerinde yeniden seçilmiş ve 7 Temmuz 1972 tarihine kadar görevde kalmıştır. Japon tarihinde Şinzo Abe'den sonra en uzun süreyle başbakanlık görevi yapmış olan siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Yukava</span> Japon teorik fizikçi

Hideki Yukava , Japon fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Shin'ichirō Tomonaga</span> Japon fizikçi (1906 – 1979)

Shinichirō Tomonaga , Nobel Ödüllü Japon bir fizikçiydi.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fumihiko Maki</span> Japon mimar

Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Standart Saati</span>

Japonya Standart Zamanı ya da JST, Japonya'nın standart zaman dilimidir. UTC'den 9 saat ileride olan zamanda herhangi bir yaz saati uygulaması bulunmamaktadır. Japonya Standart Zamanı Kore Standart Saati, Doğu Endonezya Standart Zamanı ve Yakut Zamanı'na eşittir. II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo Standart Zamanı olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Shirakawa</span> Japon bilim insanı

Hideki Shirakawa Japon kimyagerdir. Pensilvanya Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Alan G. MacDiarmid ve Alan J. Heeger'la birlikte yaptığı iletken polimerler çalışmasıyla 2000 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yoshinori Ohsumi</span>

Yoshinori Oshumi ; Japon biyolog ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropolitan Television</span>

Tokyo Metropolitan Television Broadcasting Corporation veya Tokyo MX, Japonya merkezli bir televizyon ağıdır. Tokyo MX 30 Nisan 1993 tarihinde kurulmuş olup ve 1 Kasım 1995 tarihinde yayına başlamıştır. Kanal yalnızca Tokyo bölgesinde yayın yapmaktadır ve Japonya Bağımsız Televizyon İstasyonları Derneği'nin (JAITS) üyesidir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ueno İstasyonu</span> Tokyoda metro ve tren istasyonu

Ueno İstasyonu, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon Taitō özel semtinde Ueno semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hara Takashi</span>

Hara Takaşi, 1918-1921 yılları arasında Japonya'nın 10. Başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi. Japonya'nın ilk Hristiyan Başbakanı olup 4 Kasım 1921 tarihinde bir suikast sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Akio Morita</span> Japon iş insanı (1921 – 1999)

Akio Morita Japon iş insanı ve Masaru Ibuka ile birlikte Sony'nin kurucu ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yoshinori Tokura</span> Japon fizikçi

Yoshinori Tokura , Japon fizikçidir. Tokyo Üniversitesi'nde profesör ve RIKEN'de Center for Emergent Matter Science (CEMS) kurumunda direktördür. Güçlü korelasyonlu elektron sistemlerinin fiziğinde uzmandır ve yüksek sıcaklık süperiletkenliği, Mott geçişi, devasa manyeto direnç, Multiferroics ve manyetik skyrmions konusundaki çalışmaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.