İçeriğe atla

Japonya'da Katolik Kilisesi

Ōura Katedrali

Japonya'da Katolik Kilisesi, Roma'daki papanın ruhani liderliği altında dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin Japonya'daki bir parçasıdır. 2021 tarihi itibarıyla Japonya'da 6.200'ü din adamı ve ilahiyat öğrencisi olmak üzere yaklaşık 431.100 Katolik yaşamaktadır[1] ve Japonya'da 957 kiliseye yayılmış 34 piskopos, 1.235 rahip ve 40 diyakoz ile üç metropolit başpiskoposluğu dahil 16 piskoposluk bölgesi bulunmaktadır.[2][3]

Piskoposlukların piskoposları, ulusun piskoposluk konferansı olan Japonya Katolik Piskoposlar Konferansı'nı oluşturur. Japonya'da kullanılan ana ayinsel ayinler Latin Kilisesi'ninkilerdir.

Vatikan'ın diplomatik elçisi ve Japonya'daki yerel kilisenin delegesi olarak görev yapan günümüz apostolik elçisi Başpiskopos Leo Boccardi'dir.[4]

Hristiyanlık, ilk olarak İspanyol Franciscus Xaverius ve İtalyan Alessandro Valignano gibi Cizvitler tarafından Japonya'ya tanıtıldı. Portekiz Katolikleri, kuruluşunda Uzak Doğu'da önemli bir Hristiyan merkezi olarak kabul edilen Nagasaki limanını kurdu, ancak bu ayrım artık geçerliliğini yitirdi. İtalyan bir misyoner olan Federico Barbaro tarafından yapılan tüm İncil'in modern bir Japonca çevirisi bulunmaktadır. Günümüzde birçok Japon Katolik, Brezilya ve Peru'dan gelen Japon kökenli göçmenler ve Japon vatandaşlığına kabul edilmiş Filipinli göçmenlerdir.

Başlangıçta Anglikanların miraslarını korurken Roma ile birliğe girmeleri için bir araç olarak yaratılan Katolik Kilisesi içinde kişisel bir papazlık olan Güney Haçı Meryem Ana'nın Kişisel Ruhaniliği da Japonya'da oluşmaya başladı. 2015 itibarıyla iki cemaati bulunmaktadır.[5]

Piskoposluk bölgeleri

Japonya'daki piskoposluk ve başpiskoposluk bölgeleri

Japonya'da Katolik Kilisesi, ülkedeki 3 dini bölgenin her birine başkanlık eden 3'ü başpiskoposluk olarak sınıflandırılan 16 piskoposluk halinde düzenlenmiştir.

  • Nagasaki Başpiskoposluğu
    • Fukuoka Piskoposluğu
    • Kagoshima Piskoposluğu
    • Naha Piskoposluğu
    • Ōita Piskoposluğu
  • Osaka Başpiskoposluğu
    • Hiroşima Piskoposluğu
    • Kyoto Piskoposluğu
    • Nagoya Piskoposluğu
    • Takamatsu Piskoposluğu
  • Tokyo Başpiskoposluğu
    • Niigata Piskoposluğu
    • Saitama Piskoposluğu
    • Sapporo Piskoposluğu
    • Sendai Piskoposluğu
    • Yokohama Piskoposluğu
  • Güney Haçı Meryem Ana'nın Kişisel Ruhaniliği

Kaynakça

  1. ^ Statistics of the Catholic Church in Japan. "Catholics in Japan", p. 1. Tokyo: Catholic Bishops' Conference of Japan. Retrieved fromhttps://www.cbcj.catholic.jp/wp-content/uploads/2022/08/statistics2021.pdf 30 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Statistics of the Catholic Church in Japan. "Clergy", p. 5. Tokyo: Catholic Bishops' Conference of Japan. Retrieved from https://www.cbcj.catholic.jp/wp-content/uploads/2022/08/statistics2021.pdf 30 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Statistics of the Catholic Church in Japan. "Facilities", p. 2. Tokyo: Catholic Bishops' Conference of Japan. Retrieved from https://www.cbcj.catholic.jp/wp-content/uploads/2022/08/statistics2021.pdf 30 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Japan (Nunciature) [Catholic-Hierarchy]". 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 
  5. ^ "Ordinariate Community of St. Augustine of Canterbury". 16 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Raúl Silva Henríquez</span>

Raúl Silva Henríquez Santiago, Şili başpiskoposu ve Roma Katolik Kilisesi'nin bir kardinalidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi</span>

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Keldani Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Keldani Katolik Kilisesi Doğu Kilisesinden kopmuş olan ve Roma'ya bağlı olan Doğu kökenli kiliselerden bir tanesidir.

Piskoposluk, bir piskoposun dînî idâresi altında olan bölgedir. Batı Hristiyanlığında, piskoposluk bölgesi bir piskoposun yetki alanıdır. Yardımcı piskoposlar da bulunabilir. Bir piskoposluğun alt bölgelerine pariş denilir. Piskoposluk için kullanılan diocese, diócesis, diocèse, vb. isimler Yunanca διοίκησις (diokisis) isminden gelmektedir. Doğu Hristiyanlığında bu kelime, patriklik bölgesi anlamında kullanılmaktadır. Bu sebeple, Doğu Hristiyanlığında, patriğin astları konumundaki piskoposlar, parişlerin yöneticileridir. Bu sisteme piskoposluk yönetim sistemi denir. Başpiskoposluk, bir piskoposluktan hiyerarşik olarak üstündür. Başpiskopos, bir metropolit olabilir. Metropolitler, bir kilise eyâleti yöneticisidirler. Kilise eyâletleri, piskoposluklardan meydâna gelir ve eyâletin merkezi bir kilise metropolisidir. Kilise metropolisi, bâzen bir yerleşim yeri olan metropolisle çakışıktır. Bu yönetim düzeni, temel olarak, kiliselerin Roma eyâletlerine göre teşkilatlanması ile ortaya çıkmıştır. Metropolitlerin idâre ettiği kilise eyâletinde çalışan ve onun astı olan piskoposlara sufragan piskopos denir. Orta Çağ Avrupasında piskopos prensler ortaya çıktı. Yönetim alanlarındaki bölgenin hem piskoposu hem de siyâsî lideri durumundaki bu yöneticilerin alanları bâzen özerk bâzen de tam bağımsız siyâsî devlet olarak tezâhür etti.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yurtsever Katolik Derneği</span>

Çin Yurtsever Katolik Derneği, Çin anakarasındaki Katoliklerin üzerinde devlet gözetimini yerine getirme amacıyla 1957 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurduğu bir örgüt. 29 Temmuz 1958 tarihinde yayımladığı Ad Apostolorum principis başlıklı ensiklikasında Papa XII. Pius, derneğin tutumunu ve faaliyetlerini kınadı ve dernek tarafından seçilen yeni piskoposların vakfedilmesine katılan piskoposları aforoz etti. Dernekte etkili olan bireylerin resmen görevlendirilmemiş ve bazen vaftiz edilmemiş papazlardan oluşmasına rağmen Papa XVI. Benedictus, bunları "piskoposların atanması dahil olmak üzere önemli kilise sorularına ilişkin kontrol ve karar alan" bireyler olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Francis Egan</span> İrlandalı-Amerikalı Katolik rahip (1761 – 1814)

Michael Francis Egan, Roma Katolik Kilisesi'nin İrlanda kökenli Amerikalı Fransisken Piskoposu. 1761'de İrlanda'da doğdu ve genç yaşta Fransiskan tarikatına katıldı. Roma, İrlanda ve Pennsylvania'da papaz olarak görev yaptı. 1808 yılında Egan, Philadelphia'nın ilk piskoposluğuna getirildi ve 1814'te ölümüne kadar bu görevi üstlendi. Egan'ın piskoposluk görevi, yeni kiliselerin inşasını ve Katolik Kilisesi üyeliğinin piskoposluk bölümünde genişlemesini sağladı. Ancak zamanının büyük kısmı, Philadelphia'daki St. Mary Kilisesi'ndeki katedralindeki mütevelli heyetleriyle olan anlaşmazlıklar tarafından tüketildi. 1814'te muhtemelen tüberküloztan Philadelphia'da öldü.

Kazakistan'daki Katolik Kilisesi, Roma'daki Papa'nın ruhani liderliği altındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kakure Kirishitan</span>

Kakure Kirishitan, 17. yüzyılın başlarında Edo döneminin başlangıcında yeraltına inen Japonya'daki Katolik Kilisesi'nin bir üyesi için kullanılan modern bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Amadeus Rappe</span>

Louis Amadeus Rappe, Roma Katolik Kilisesi'nin Fransız başrahibiydi. 1847'den 1870'e kadar Ohio'daki yeni Cleveland Piskoposluğunun ilk piskoposu olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Foresti</span> İtalyan rahip

Bruno Foresti, Katolik Kilisesi'ne bağlı İtalyan başpiskopos. 99 senelik uzun ömrüyle hayatta olduğu dönemde ülkesi İtalya'da en yaşlı Katolik piskopos olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Fernandes</span>

Anthony Fernandes, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı Hint piskopos. 1989'dan 2014 yılında köşesine çekilene kadar yeni kurulan Bareilly Piskoposluğu'nun ilk piskoposu olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ōura Katedrali</span>

Ōura Katedrali veya Japonya'nın Yirmi Altı Kutsal Şehit Bazilikası (日本二十六聖殉教者聖堂), Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan bir bazilika ve yarı katedraldir. Katedral, 1864 yılında tamamlanmış olup Nagasaki Başpiskoposluğu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın 26 Şehidi</span>

Japonya'nın 26 Şehidi, 5 Şubat 1597'de Japonya'nın Nagasaki kentinde çarmıha gerilerek idam edilen bir grup Katolik misyonerdi. Bu 26 misyoner, Japon Katolik Kilisesi tarafından şehit kabul edilir ve kilise tarihinde önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yusuf Katedrali (Tokyo)</span>

Aziz Yusuf Katedrali, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir katedraldir. Katedral, 22 Kasım 1874 tarihinde tamamlanmış olup Chūō semtinde yer almaktadır ve Tokyo Başpiskoposluğu'na bağlıdır.

James Clifford Timlin, Amerikalı Roma Katolik başpiskopos.

<span class="mw-page-title-main">Apostolik veraset</span>

Apostolik veraset, Hıristiyan Kilisesi'nin hizmetinin kimi Hristiyan mezhepleri tarafından sürekli olarak havarilerden türediğinin kabul edildiği yöntem olup, genellikle bunun bir dizi piskopos aracılığıyla gerçekleştiği iddiasıyla ilişkilendirilmiştir. Katolik, Doğu Ortodoks, Anglikan, İsveç Kilisesi, Doğu Ortodoks, Doğu Kilisesi, Hussit, Moravya ve Eski Katolik geleneklerine göre "bir piskopos, bu havarisel mirasta kutsanmadığı sürece düzenli veya geçerli emirlere sahip olamaz". Bu geleneklerde diğer geleneklerin tümünün piskoposluk kutsamaları geçerli sayılmaz.