Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.
Köprülü Kanyon Millî Parkı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde millî park. Park, Bolasan ile Beşkonak arasında, ortasından Köprü Çayı akan 14 km uzunluğunda, 100 m derinliğinde Köprülü Kanyon çevresinde yer alır. 14 km uzunluğu ile en uzun kanyonumuzdur. Park arazisinde sedir ormanları ve Kapadokya'daki peri bacalarına benzeyen taş oluşumları vardır. Köprü Çayı üzerindeki eski taş köprü günümüzde de kullanılmaktadır.
Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.
Azerbaycan'daki millî parklar, bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.
Okinava prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük ülkenin en güneyinde Ryukyu Adaları'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 2.271,30 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ekim 2013 tarihi itibarı ile 1.416.587'dir. Prefektörlüğün merkezi Naha şehridir.
Abşeron Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 7.83 km²'dir.
Shimabara, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, Shimabara Yarımadası'nda Ariake Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 82.77 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2009 tarihi itibarı ile 48,461'dir.
Hibiya Parkı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Chiyoda semtinde bulunan bir parktır.
Akan Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nda bulunan bir millî parktır. Park, 4 Aralık 1934 tarihinde kurulmuş olup Daisetsuzan Millî Parkı ile birlikte Hokkaidō'nun en eski millî parklarından biridir.
Huascarán Milli Parkı, Peru'da yer alan millî park.
Sai Gölü, Japonya'nın Yamanashi prefektörlüğünde Fuji Dağı yakınında bulunan bir göldür. Göl, Beş Fuji Gölü'nün ikinci en derin gölüdür. Göl, Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.
Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.
Yumenoshima Parkı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Kōtō semtinde bulunan bir parktır. Park, 1978 yılında 1957'den 1967'ye kadar çöplerin nihai bertaraf alanı olan Yumenoshima adlı bir depolama sahasının iyileştirilmesiyle inşa edilmiştir.
Nara Parkı, Japonya'nın Nara kentinde bulunan bir parktır. Park, 1880 yılında inşa edilmiştir. Park, Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) tarafından belirlenen Manzara Güzelliği Yerleri'nden biri olup parkta serbestçe dolaşan 1.200'den fazla vahşi sika geyiği de, doğal hazine olarak sınıflandırılan MEXT tanımı altındadır. Parkın resmi büyüklüğü yaklaşık 502 hektar iken, Nara Parkı'nın kenarında veya çevresinde bulunan Tōdai-ji, Kōfuku-ji ve Kasuga-taisha'nın arazisini içeren alan 660 hektar büyüklüğündedir.
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.
Setonaikai Millî Parkı, Japonya'nın Seto İç Denizi çevresinde bulunan bir millî parktır. 16 Mart 1934 tarihinde kurulmuş olup 669,34 km²'lik alana sahiptir.
Iriomote-Ishigaki Millî Parkı, Japonya'nın Okinawa prefektörlüğünde bulunan bir millî parktır. 15 Mayıs 1972 tarihinde kurulmuş olup 205,69 km²'lik alana sahiptir ve Doğu Çin Denizi'ndeki Yaeyama Adaları içerisinde yer almaktadır.
Amami Guntō Millî Parkı, Japonya'nın Kagoshima prefektörlüğünde bulunan bir millî parktır. 7 Mart 2017 tarihinde kurulmuş olup 752,63 km²'lik alana sahiptir ve Amami Adaları içerisinde yer almaktadır.
Aso-Kujū Millî Parkı, Japonya'nın Kyūshū bölgesinde bulunan bir millî parktır. 4 Aralık 1934 tarihinde kurulmuş olup 726,78 km²'lik alana sahiptir ve Kumamoto ve Ōita prefektörlüklerinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Yakushima Millî Parkı, Japonya'nın Kagoshima prefektörlüğünde bulunan bir millî parktır. 16 Mart 2012 tarihinde Kirishima-Yaku Millî Parkı'nın ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup 325,53 km²'lik alana sahiptir ve Yakushima ve Ōsumi Adaları'nın bir kısmında yer almaktadır.