İçeriğe atla

Japonya'da tarım, ormancılık ve balıkçılık

1961 yılında Japonya'nın tarımsal üretiminin gelişimi
Chiba'da tarlalar
Pirinç tarlaları

Japonya'da tarım, ormancılık ve balıkçılık (Japonca農林水産, romanize: nōrinsuisan), Japonya'da madencilik endüstrisiyle birlikte Japonya ekonomisinin birincil sektörünü oluştururlar, ancak birlikte gayrisafi millî hasılanın yalnızca %1,3'ünü oluştururlar. Japonya'nın topraklarının yalnızca %20'si ekime uygundur ve tarım ekonomisi büyük ölçüde sübvanse edilir.

Tarım, ormancılık ve balıkçılık 1940'lara kadar Japonya ekonomisine hakimdi, ancak daha sonra nispeten önemsiz hale geldi. 19. yüzyılın sonlarında, bu sektörler istihdamın %80'inden fazlasını oluşturuyordu. Tarımdaki istihdam savaş öncesi dönemde azaldı, ancak sektör II. Dünya Savaşı'nın sonunda hala en büyük işverendi (iş gücünün yaklaşık %50'si). 1965'te %23,5'e, 1977'de %11,9'a ve 1988'de %7,2'ye düştü. Tarımın ulusal ekonomideki önemi daha sonra hızla azalmaya devam etti ve net tarımsal üretimin GSYİH'deki payı nihayet 1975 ile 1989 arasında %4,1'den %3'e düştü. 1980'lerin sonlarında, Japonya'daki çiftçilerin %85,5'i çiftçilik dışındaki işlerde de çalışıyordu ve bu yarı zamanlı çiftçilerin çoğu gelirlerinin çoğunu tarım dışı faaliyetlerden elde ediyordu.

1950'lerde başlayan Japon ekonomik mucizesi, çiftçileri hem gelir hem de tarımsal teknoloji açısından çok geride bıraktı. Yüksek pirinç fiyatlarının garanti altına alındığı ve çiftçilerin kendi seçtikleri herhangi bir ürünün üretimini artırmaya teşvik edildiği hükûmetin gıda kontrol politikasına ilgi duydular. Çiftçiler, kendi sebze bahçelerini bile pirinç tarlalarına dönüştürerek pirincin kitlesel üreticileri haline geldiler. 1960'ların sonlarında üretimleri, daha fazla ekili alan ve geliştirilmiş ekim teknikleri sayesinde birim alan başına artan verimin doğrudan bir sonucu olarak 14 milyon metrik tonun üzerine çıktı.

Üç tür çiftçi hanesi gelişti: yalnızca tarımla uğraşanlar (1988'de 4,2 milyon çiftçi hanesinin %14,5'i, 1965'te %21,5'ten düştü); gelirinin yarısından fazlasını çiftlikten elde edenler (1965'te %36,7'den %14,2'ye düştü); ve esas olarak çiftçilik dışındaki işlerde çalışanlar (1965'te %41,8'den %71,3'e yükseldi). Giderek daha fazla çiftçi ailesi tarım dışı faaliyetlere yöneldikçe, çiftçi sayısı azaldı (1975'te 4,9 milyondan 1988'de 4,8 milyona düştü). Azalma oranı 1970'lerin sonu ve 1980'lerde yavaşladı, ancak çiftçilerin ortalama yaşı 1980'de 51'e yükseldi, bu da ortalama endüstriyel çalışandan on iki yaş daha büyüktü. Tarihsel olarak ve bugün, kadın çiftçilerin sayısı erkek çiftçilerden fazladır. 2011'den hükûmet verileri, kadınların yeni tarımsal işletme girişimlerinin dörtte üçünden fazlasına liderlik ettiğini gösterdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Kakuchi, Suvendrini (26 Haziran 2013). "Agriculture Leans on Japanese Women". Inter Press Service. 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 

Ek okuma

  • Hayami, Yujiro, and Saburo Yamada. The agricultural development of Japan: a century's perspective (University of Tokyo Press, 1991).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maldivler</span> Hint Okyanusunda bulunan takımada ülkesi

Maldivler ya da resmî adıyla Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüz yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Buhran</span> dünya çapında ekonomik bunalım (1929–1939)

Büyük Buhran, Büyük Depresyon veya 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, 1929'da başlayan ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa'yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da yıkıcı etkiler yaratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası</span> Avrupa Birliğinin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programı

Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası Avrupa Birliği'nin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programıdır. 2006 yılında, toplam AB bütçesinin %46,7'sini oluşturmaktadır. Bu rakam, 49,8 Milyar Avro'ya denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Île-de-France</span> bölge

Île-de-France, Fransa'nın ortakuzey kesiminde, 26 bölgesinden biri. Essonne, Hauts-de-Seine, Paris, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-de-Marne, Val-d'Oise, Yvelines illerini (département) kapsar ve kabaca tarihsel Île-de-France bölgesiyle çakışır. Yüzölçümü 12.011 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Halk Cumhuriyeti</span> Bulgar Komünist Partisi tarafından yönetilen sosyalist cumhuriyet (1946-1990)

Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, 1946 ile 1990 yılları arasında Bulgaristan'ın resmî adı.

<span class="mw-page-title-main">Chiba (prefektörlük)</span>

Chiba prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinde yer almakta olup Boso Yarımadası'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 5,156.15 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2010 tarihi itibarı ile 6,201,046'dır. Prefektörlüğün merkezi Chiba şehridir.

Avrupa Birliği'nin Bölgesel Politikası, Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde belirli bölgelerin refahı ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan bir politikadır. Avrupa Birliği'nin toplam bütçesinin yaklaşık üçte biri, bu politika için ayrılmıştır. Politikanın amacı Avrupa Birliği içinde bölgelerarası gelir uçurumunu en aza indirgemek, gerilemekte olan sanayi alanlarını yeniden yapılandırmak ve tarımın önemini yitirmeye yüz tuttuğu kırsal bölgelerde tarımsal çeşitliliği artırmaktır. Avrupa Birliği'nin bugüne kadarki en büyük genişleme hareketi Mayıs 2004'te olmuş ve çoğunluğunu Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin oluşturduğu bu büyüme atılımını 2007'de birliğe Romanya ve Bulgaristan'ın katılması izlemiştir. Birliğe sonradan katılmış olan bu on iki ülkenin pek çoğunun önceden üye ülkelerden ekonomik olarak daha az gelişmiş düzeyde olması nedeniyle Avrupa Birliği'nin kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılası azalmıştır. Birliğe yeni katılan ülkelerin az gelişmiş bölgelerine bu politika uyarınca "amaç 1" ya "amaç 2" görevleri yüklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya ekonomisi</span> Okyanusya ülkelerinin ekonomisiyle ilgili Vikimedya maddesi

Okyanusya ekonomisi 14 farklı ülke ve ekonomilerini konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarım Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin tarım, çiftçilik, ormancılık ve besin maddeleri politikalarını geliştirip idare etmekle yükümlü ABD federal yönetim dairesi. Hedefleri çiftçilerin ve besi hayvanı yetiştiricilerinin gereksinimlerini sağlamak, tarım ürünleri ticaretini ve üretimini teşvik etmek, besin maddelerinin sağlıklı olmasını temin ve kontrol etmek, doğal kaynakları korumak, kırsal alandaki topluluklara destek sağlamak ve ABD'de ve dış ülkelerde açlığa son vermek olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Suriye ekonomisi, tarım, petrol, endüstri ve hizmete dayanmaktadır.

Çin ekonomik reformu, Çin'de Deng Şiaoping önderliğiyle Çin Komünist Partisindeki reformist kesimlerin Aralık 1978'de başlattığı ve "Çin değerleri ile sosyalizm" olarak anılan ekonomik reform programına ilişkindir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya ekonomisi</span> Finlandiyanın geçinmesini sağlayan bütçe

Finlandiya ekonomisi, Fransa, Almanya, İsveç veya Birleşik Krallık gibi diğer batı ekonomileriyle eşit bir kişi başına üretimle son derece sanayileşmiş, karma bir ekonomidir. Ekonominin en büyük işkolunu yüzde 72,7 ile hizmetler, ardından yüzde 31,4 ile imalat ve rafine etme işleri oluşturmaktadır. Ekonominin birincil işkolunun ekonomideki payı yüzde 2,9'dur.

Estonya, Avrupa Birliği üyesidir, Euro bölgesi ülkesidir ve IMF verilerine göre gelişmiş ülke sayılmaktadır. Estonya ekonomisi Finlandiya ve İsveç ekonomilerindeki gelişimlerden çok etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da tarım</span>

Tarım, Kırgızistan'da ekonomi için önemli bir sektördür.The World Factbook'a göre toplam GSYİH'nin %18'ini ve toplam işgücünün %48'ini oluşturuyor. Arazinin %6,8'i ekim için kullanılırken; %44'ü hayvancılık amaçlı mera olarak kullanılıyor. Kırgızistan'ın dağlık yapısı, hayvancılığı tarım ekonomisinde önemli bir yerde tutuyor.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da tarım</span>

Rusya'da tarım, Rusya Federasyonu ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Tarım sektörü, planlı ekonomiden piyasa odaklı bir ekonomiye geçmek için mücadele ederken 1990'ların başında ciddi bir geçiş dönemi düşüşü yaşadı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Sovyet tarımının bel kemiği olan büyük kolektif ve devlet çiftlikleri, devlet garantili pazarlama ve tedarik kanallarının ani kaybıyla ve yeniden yapılanma için baskı yaratan değişen yasal ortamla mücadele etmek zorunda kaldı. On yıldan kısa bir süre içinde, besi hayvanı stokları yarı yarıya azaldı, yemlik tahıllara olan talebi aşağı çekti ve tahıl için ekilen alan %25 oranında düştü.

Tarımda toplumsal cinsiyet rolleri, sosyologlar ve çiftlik ekonomistleri tarafından sıklıkla çalışılan bir konudur. Tarım ve hatta sanayi toplumlarının sosyal yapısını anlamada önemli oldukları için tarihçiler de onları inceler. Tarım, dünya çapında birçok iş fırsatı ve geçim kaynağı sağlar. Aynı zamanda cinsiyet eşitsizliğini ve kaynakların ve ayrıcalıkların cinsiyetler arasındaki eşitsiz dağılımını da yansıtabilir.