Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.
Yen, Japonya para birimidir. 1 yen = 100 sen olup, artık sen birimi kullanılmamaktadır ve bu hala devam etmektedir. Günümüzde bu yen yani yeni olarak adlandırılır. Aynı zamanda Amerikan doları, Avro ve İngiliz Sterlini'nden sonra rezerv parası olarak geniş çapta kullanılır.
Dil yeterliliği ya da yalnızca yeterlilik, bireyin dili, üretme ve anlama açısından aktaracak düzeyde doğrulukla ve akıcı şekilde kullanabilmesidir.
Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.
Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.
Sınav veya imtihan, kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi veya deneyimi ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Sınava giren kişinin diğer birçok konudaki bilgisini, becerisini, yeteneğini, istidâtını, kabiliyetini, fiziksel uygunluğunu veya sınıflandırmasını ölçmeyi amaçlar. Çoğunlukla süre kısıtlamalı olarak gerçekleştirilir. Sınav, kişinin edindiği bilgiyi/bilgi birikimini verilen kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir. Bir test sözlü olarak, kağıt üzerinde veya bilgisayarda yapılabilir. Sorular standart test, açık uçlu soru ve kapalı uçlu soru'lardan oluşur. Sınavda sorulacak olan sorular öğretilen bilgiye bağlı olarak, mantıksal olarak belirli kurallar çerçevesinde oluşturulur. Kişinin veya öğretilen bilginin düzeyine göre sorular(çoktan seçmeli olduğu takdirde) üç, dört veya beş seçenek olabilir. Sınavlar çevrimiçi, görsel, bedensel, ruhsal, yazılı veya işitsel yollarla yapılabilir. Resmi testler genellikle bir notlandırma veya test puanıyla sonuçlanır. Türkiye'de sınav uygulayan kurumların başında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve özel dershaneler gelmektedir.
IELTS, İngilizce dil seviyesi belirlemek için uluslararası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir.
Aynuca, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaidō adasında ve geçmişte Kuril Adaları ile Sahalin Adası'nda konuşulmuş izole bir dildir. Aynuca, Japonya'daki Aynu halkının ana dili olup, günümüzde tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Bu dilin kökeni diğer dillerle net bir şekilde ilişkilendirilememiştir ve izole bir dil olarak kabul edilmektedir.
Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.
Japon müziği, hem geleneksel hem de modern olmak üzere farklı tarzlarda birçok tür içermektedir. Ongaku (音楽) Japoncada müzik anlamına gelmekte olup, kanji on ile gaku karakterlerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Japonya, 2014 yılı itibarıyla 2 milyar dolar ile dünyanın ikinci büyük müzik piyasası ve 2.6 milyar dolar toplam perakende değeri ile ila dünyanın en büyük fiziksel müzik piyasasıdır.
Yükselen Güneş bayrağı, Japonya'nın muharebe bayrağıdır. Bayrak asıl olarak Edo döneminde daimyolar tarafından kullanılmış olup 15 Mayıs 1870'te, Meiji hükûmeti tarafından Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin savaş bayrağı olarak ve 7 Ekim 1889'da Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin donanma sancağı olarak kabul edildi. Bayrak günümüzde halen Japonya'da geleneğin ve servetin sembolü olarak kullanılmaktadır ve Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri ve ticari ürünler ile reklamlarda da kullanılmaktadır.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.
Japon rakamları, Japoncada kullanılan sayı isimlerinin sistemidir. Yazılı Japon rakamları tamamen Çin rakamlarına dayanmaktadır ve büyük rakamların gruplandırılması, Çin geleneğinde 10.000'e kadar gruplandırılmasını takip etmektedir. Japoncada rakamlar için biri Çince karakterlerin Çin-Japon (on'yomi) okumalarına dayanan diğeri ise Japon yamato kotobaya dayan iki dizi telaffuz bulunmaktadır.
Kolej giriş sınavı herhangi bir standart teste atıfta bulunabilen bir sınavdır. Birinin ortaöğretim sonrası başvurusu zamanı bir kurum tarafından uygun sayılabilmesi için gereklidir. Bu testlerden bazıları şunlardır:
- Scholastic Aptitude Test- Amerika Birleşik Devletleri
- ACT, Amerika Birleşik Devletleri
- Hong Kong Orta Öğretim Diploması, Hong Kong
- UCAS - Birleşik Krallık
- Leaving Certificate, İrlanda'daki üniversite bitirme sınavı.
- Baccalauréat, Fransa'daki akademik yeterlilik sınavı
- ATAR, Avustralya'daki akademik yeterlilik sınavı
- Abitur, Almanya'daki akademik yeterlilik sınavı
- GCSE, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da
- Cambridge Assessment International Education tarafından yönetilen International General Certificate of Secondary Education (IGCSE)
- OSS, Türkiye'de her yıl 1,7 milyondan fazla öğrencinin girdiği akademik yeterlilik ve sıralama sınavı
- Matura, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve İsviçre'de yapılan akademik yeterlilik sınavı
- Tuyển sinh đại học và cao đẳng, Vietnam
- Selectividad, İspanya
- İran'da yaygın olarak Konkour olarak bilinen İran Üniversitesi Giriş Sınavı
- CSAT(수능), Güney Kore.
- Çin'de Gaokao gibi bilinen Ulusal Üniversite Giriş Sınavı.
- Üniversite Kabulleri için Ulusal Merkez Testi ve Japon Üniversitelerine Giriş Sınavı, Japonya
- SBMPTN, Endonezya'daki devlet üniversitelerine kaydolmak için gerekli olan rekabetçi bir sınav.
- PSU Prueba de Selección Universitaria, Şili
- ENEM Exame Nacional do Ensino Médio, Brezilya
- ICFES Examen ICFES Prueba Sabre 11, Kolombiya
- Riigieksamid — Estonya.
- Birleşik Devlet Sınavı – Rusya.
- Harici bağımsız testler - Ukrayna.
- Birleşik Ulusal Test - Kazakistan.
- Genel Cumhuriyet Testi - Kırgızistan.
- Merkezi Test - Belarus, Letonya ve Tacikistan
- Birleşik Devlet/Ulusal Sınavlar - Ermenistan ve Gürcistan
- Bakalorya - Moldova ve Romanya
- Genel Akademik Yetenek Testi - Tayvan
Japonca fiiller, diğer birçok dildeki fiiller gibi amaçlarını, nüanslarını veya anlamlarını değiştirmek için fonetik olarak değiştirilebilir. Japoncada çekim sırasında bir kelimenin başlangıcı korunurken, kelimenin sonu anlamını değiştirmek için bir şekilde değiştirilir. Japonca fiil çekimleri kişi, sayı ve cinsiyetten bağımsız olup fiil çekimi formları, olumsuzlama, şimdiki ve geçmiş zaman, irade, pasif ses, nedensellik, emir ve koşul kipi ve yetenek gibi anlamları ifade edebilir. Ayrıca diğer fiillerle ve ek anlamlar için edatlarla kombinasyon için özel formlar da bulunmaktadır.
Japon dillerinin sınıflandırılması ve diğer dillerle ilişkileri belirsizdir ve bu konuda dilbilimciler tarafından ortaya atılmış onlarca teori mevcuttur. Dilbilimciler geleneksel olarak Japon dillerinin bağımsız bir aileye ait olduğunu düşünürler; gerçekten de, Ryukyuucanın Japon lehçesi olmak yerine Japon dil ailesi içinde ayrı bir dil olarak sınıflandırılmasına kadar, Japonca izole edilmiş bir dil olarak kabul ediliyordu.
Eski Japonca, Nara dönemine ait belgelerde kaydedilen, Japoncanın onaylanmış en eski aşamasıdır. Heian döneminde Erken Orta Japonca haline geldiyse de aşamaların kesin olarak sınırlandırılması tartışmalıdır. Eski Japonca, Japon dil ailesinin erken bir üyesiydi.
Hachijō dili, Japonya'nın Izu ve Daitō Adaları'nda konuşulan bir Japon dilidir. Kimi zaman Japoncanın bir lehçesi olarak kabul edilsede karşılıklı anlaşılırlık kriterine dayanarak ayrı bir Japon dili olarak da kabul edilmektedir.
Japoncanın lehçeleri, Batı ve Doğu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Doğu lehçeleri ağırlıklı olarak Tokyo'ya dayanırken batı lehçeleri ise Kyoto'ya dayanmaktadır. Kyūshū ve Hachijō lehçeleri genellikle ek dallar olarak ayırt edilir.
Japonya'daki konuşulan diller, Japonya'da konuşulan çeşitli dil ve lehçeleri ifade eder. Japonya'nın resmî bir dili olmayıp en çok konuşulan dil, Standart Japonca olarak kabul edilen Tokyo lehçesiyle çeşitli lehçelere ayrılan Japoncadır.