İçeriğe atla

Japon şemsiyesi

Cyperus alternifolius
alternifolius
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Poales
Familya:Cyperaceae
Cins:Cyperus
Tür: C. alternifolius
İkili adlandırma
Cyperus alternifolius
Rottb., 1772.[1]
Sinonimler
  • Cyperus alternifolius Baker
  • Cyperus alternifolius var. albovariegatus auct.
  • Cyperus alternifolius var. obtusangulum (Boeckeler) T.Koyama
  • Cyperus alternifolius var. petersianus (Boeckeler) Kük.
  • Cyperus flagellatus Hochst.
  • Cyperus gradatus Forssk.
  • Cyperus involucratus Rottb.
  • Cyperus petersianus Boeckeler
  • Cyperus proximus Steud.

Japon şemsiyesi, şemsiye palmiyesi, saz veya şemsiye palmiye ortak adlarıyla Cyperus alternifolius, saz ailesi Cyperaceae'nin çok büyük cinsi olup Cyperus'ta çimen benzeri bir bitkidir.

Bitki batı Hint Okyanusu adalarından biri olan Madagaskar'a özgüdür.

Alt türleri Cyperus alternifolius ssp. flabelliformis de Cyperus flabelliformis = Cyperus involucratus olarak bilinir Rottb..[1]

Yetiştirme

Süs bitkisi olarak saksıya dikilen japon şemsiyesi.

Cyperus alternifolius dünyada yaygın olarak sıklıkla süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bahçelere, saksılara, göletlere ve kapalı mekanlara ev bitkisi olarak dikilir. USDA Bölgelerine dayanıklıdır: 9a-11b.[2]

Çoğaltma yöntemleri:

1) Kökleri bölerek çoğaltılır ve bol miktarda su gerektirir.[3]

2) Yapraklı dal kesilir, sonra yaprakları kısa kesilip baş aşağı suya daldırılır bir süre sonra buralardan kökler çıkar. Ardından toprağa dikilir.

Cyperus alternifolius 'Variegatus' çeşidi alacalı yaprakları ve daha küçük boyutu için yetiştirilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Cyperus alternifolius". The Plant List. 20 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  2. ^ "Graceful Grasses® Baby Tut® - Umbrella Grass - Cyperus involucratus". Proven Winners. 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  3. ^ Gardening for the Million. Project Gutenberg Literary Archive Foundation. 1 Nisan 2004. 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  4. ^ "Cyperus alternifolius Variegatus". Missouri Botanical Garden.org. 29 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pirinç</span> Buğdaygiller (Poaceae) familyasından otsu bir bitki türü

Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rezene</span>

Rezene, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Anavatanı, Akdeniz havzası ve Yakın Doğu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ayçiçeği</span> bitki türü

Ayçiçeği, Günebakan, Gündoğdu veya Günçiçeği, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şalgam</span>

Şalgam, yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.

<span class="mw-page-title-main">Limon</span> turunçgillerden bir meyve

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkapan bitkisi</span>

Sinekkapan bitkisi, venüs sinek kapanı veya böcekkapan bitkisi, Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menekşe</span> genellikle mor renkte çiçek

Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mum çiçeği</span>

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Biberiye</span>

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeği</span>

Çan çiçeği (Campanula), çan çiçeğigiller (Campanulaceae) familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Tatlı patates</span> Yenebilir bitki türü

Tatlı patates, kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çelik (botanik)</span>

Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.

<span class="mw-page-title-main">Japon kurtbağrı</span> Bitki türü

Ligustrum japonicum, genellikle japon kurtbağrı olarak bilinen, Kurtbağrı cinsine ait bir türdür. Orta ve güney Japonya'ya ve Kore'ye özgüdür. Diğer bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir ve Kaliforniya'da ve güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde Teksas'tan Virginia'ya kadar doğal olarak yayılım gösterir.

<i>Fittonia</i>

Fittonia, aslen Peru'da, Güney Amerika tropik yağmur ormanına özgü Acanthaceae familyasından bir bitki cinsidir.

<i>Cyperus papyrus</i>

Papirüs veya bilimsel adıyla Cyperus papyrus Cyperaceae familyasından Cyperus cinsine bağlı suda yaşayan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika'ya özgü, hassas otsu birçok yıllık bitkidir ve sığ suda uzun sazlık benzeri bataklık örtüsü oluşturur.

Carex paeninsulae, Carex cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Cyperus involucratus</i>

Cyperus involucratus, Cyperus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Zamioculcas</i>

Zamioculcas, Araceae familyasından çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya ve Zimbabve dahil olmak üzere doğu Afrika'ya özgü çok yıllık tropikal otsu bir bitkidir. Yaygın isimler arasında Zamia Bitkisi, ZZ bitkisi, Zuzu bitkisi, sonsuzluk bitkisi ve zümrüt palmiyesi bulunur. Çekici parlak yaprakları ve kolay bakımı nedeniyle ev bitkisi olarak yetiştirilir. Ayrıca hava temizleme özelliği olan salon bitkilerinden biridir.