İçeriğe atla

Japon mitolojisi

Izanami ile Izanagi

Japon mitolojisi eski Japon mitleri, efsaneleri ve inançlarıdır. Japon halkının etnik inancı olan Shintō'yu çok iyi bir biçimde yansıttığı gibi Japon tarihine de ışık tutar. M.Ö. 6. yüzyıldan önceki Japon tarihi efsane, yani Kamiyo 神代 (Tanrılar Çağı) olarak kabul edilir.

Günümüzde genellikle ana akım olarak bilinen Japon mitleri Kojiki, Nihon Shoki ve bazı tamamlayıcı kitaplara dayanmaktadır. Kojiki Japonya'nın mitleri, efsaneleri ve tarihi hakkındaki en eski metinlerdir. Shintōshū ise Budist bakış açısıyla Japon tanrılarının kökenini açıklamaktadır.[1]

Kojiki 古事記 (Eski Olayların Kayıtları) Japon tarihinin ilk yazılı kaynağı olmakla birlikte Shintō ve Japon mitolojisinin temel kaynağı olma niteliğine de sahiptir. Ancak Çince ve Japonca karışık bir şekilde yazıldığı için yeterince açıklayıcı ve anlaşılır değildir. Bu yüzden 720 yılında tamamen Çince olarak Nihon Shoki 日本書紀 (Japonya Yıllıkları) yazılmıştır. Her iki eserde de M.Ö. 7. yüzyıl ile M.S. 7. yüzyıl arasında geçen efsanevi ve tarihî olaylar kaleme alınmış, hükümdarlık ailesinin ve aristokrat ailelerin soyu tanrılara (kamilere/神々) dayandırılmıştır. Buna göre imparatorluk ailesinin -Yamatolar- atası Güneş Tanrıçası (megami/女神) Amaterasu ile Gök Kamisi Takami-musuhi'ye iken aristokrat ailelerin ataları Göksel Kaya Mağarası (Ame-no-Iwato/天の岩戸) mitinde görev alan tanrılardır.[2] Ülke askeri yönetici (Shōgun) tarafından yönetildiği dönemlerde bile imparator dinî lider olarak görevine devam etmiş, 1868 yılında milliyetçiliğin ağır basması sonucu Shintō yeniden önem kazanmış ve Shōgunluk bertaraf edilmiştir. Ancak 1945 yılında Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nı kaybetmesinin ardından İmparator Hirohito bu iddiadan vazgeçmiştir.

Kozmoloji

Japon mitolojisine göre evren üç katmandan oluşur: Gök, yer ve yer altı.

  • Takamagahara: Yüce Gök Kamileri ile Güneş Megamisi Amaterasu'nun yaşadığı üst dünyadır. Hükümdarı Amaterasu'dur.
  • Ashihara no Nakatsu Kuni: Izanami ile Izanagi'nin yaratmakla görevlendirildiği orta dünyadır. Onların görevi yarım kaldığında burayı ehlileştirme görevini Ōkuninushi üstlenir. İlk hükümdarı Susanoo, ondan sonra gelen ise torunu (veya oğlu) Ōkuninushi'dir.
  • Yomi no Kuni: Yer altı dünyasıdır; fakat diğer mitolojilerdeki gibi ölülerin ruhlarına işkence edilen bir âlem değildir. Hükümdarı Megami Izanami'dir.

Bunlara ek olarak varlığından söz edilen üç diyar daha vardır: Kök, deniz ve deniz altı.

  • Ne no Kuni: "Kök Ülke" olarak bahsedilen, yer altı dünyası ile orta dünya arasında olduğuna inanılan âlemdir. Hükümdarı Susanoo'dur.
  • Tokoyo no Kuni: Genellikle açık denizlerdeki uzak bir ada olduğuna inanılan ölümsüzler âlemidir.
  • Watatsumi no Kuni:[3] Denizin altındaki Ejderha Sarayı'nın efendisi, Deniz Kamisi Watatsumi'nin âlemidir.

Kaynakça

  1. ^ A Brief History Of The Immortals Of Non-Hindu Civilizations. Aryavart Sanatan Vahini 'Dharmraj'. s. 21. ISBN 9781329586079. 
  2. ^ Animelerde Japon Gelenekselliği ve Kadın Temsili. s. 53-94. 
  3. ^ "The Land of Yomi: On the Mythical World of the Kojiki". 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kojiki veya Furukotofumi (古事記) Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ve bugüne ulaşmış en eski eserdir. Şintoizm'in mukaddes metinlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Izanami</span> Shinto dininin tanrıçası

[[Dosya:Kobayashi Izanami and Izanagi.jpg|sağ|upright=0.66|küçükresim|{{nihongo|Tenkei ile Denizi Karıştırmak. Kobayashi Eitaku tarafından Meiji Dönemi'nde çizilmiştir. İzanagi sağda İzanami ise soldadır. İzanagi ile İzanami resimde Ame no Ukihashi büyük bir mızrak ile denizi karıştırarak Japon Adaları'nı yaratıyor.]]

Çin mitolojisi, Çin halk ve kültürünün biriktirdiği mitolojik ve efsanevi söylence, inanç ve tarih anlayışın bütününü tanımlar. Oxford'un Asya Mitolojisi Sözlüğü Çin mitolojisini tanımlarken şu ifadeye yer verir:

Çin mitolojisi, ..., tarih, efsane ve mitin bir karışımıdır.

Susanoo, Japon mitolojisinde bir tanrıdır. Susanoo'nun ismi Nihonshoki'de Susanoo no Mikoto olarak, Kojiki'de ise Takehaya Susanoo no Mikoto veya Tatehaya Susanoo no Mikoto (建速須佐之男命) olarak yazılır. İzumokoku Fudoki'de ise Kamu Susanoo no Mikoto (神須佐能袁命) ve Susanoo (須佐能乎命) olarak geçmektedir. Amaterasu’nun erkek kardeşi olup, mitolojide onunla birlikte Japonya'nın gücünü simgeleyen bir ikili olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Jimmu</span> Japon mitolojisinde Japonyanın ilk kurucusu ve ilk imparatoru

Jimmu, Kamuyamato Ivarebiko olarak da bilinen, Kojiki'deki efsanelere göre MÖ 660 yılının Japon ay-güneş takvimine göre birinci ayın birinci günü doğmuş ve MÖ 585 yılında yine Japon takvimine göre üçüncü ayın on birinci günü de ölmüştür. Jimmu Japon mitolojisinde Japonya'nın ilk kurucusu ve ilk imparatorudur. Torunu Naruhito, Japonya'nın günümüzdeki imparatorudur.

İzanagi

İzanagi Japon Mitolojisi'ndeki tanrılardan biridir. İzanaki diye de telaffuz edilir. Kojiki'de İzanagi no Mikoto (伊邪那岐命), Nihonshoki'de ise İzanagi no Okami (伊弉諾神) diye ismi geçmektedir. İzanami'nin hem ağabeyi hem de kocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tsukuyomi no Mikoto</span> Japon mitolojisinde tanrı

Tsukuyomi veya Tsukiyomi olarak da bilinen Tsukuyomi no Mikoto, Japon Mitolojisinde bir tanrıdır. Tsukuyomi'nin erkek tanrı olduğuna inanılmaktadır fakat aslında Tsukuyomi'nin cinsiyeti ile ilgili olarak Kojiki ve Nihonshoki'de herhangi bir bilgi yoktur.

Ama-tsu-Mikaboshi, Ame-no-Kagaseo ya da Ama-no-Minaka-nushi, Japon mitolojisinde bir tanrı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Japon ejderhası</span>

Japon ejderhası, Japon mitolojisinde bulunan efsanevi yaratıklardır. Japon ejderhası efsaneleri, yerel efsaneler ile Çin, Kore ve Hindistan'dan gelen ejderhalar hakkındaki hikâyelerin karışımından oluşur. Ama kendi kültürlerinden gelen Ejderha konseptleri de var olmuştur.Ejderhanın stili Çin ejderhasından büyük ölçüde etkilenmiştir. Diğer Asya ejderhaları gibi, çoğu Japon olanı yağış ve su cisimleri ile ilişkili su tanrılarıdır ve tipik olarak pençeli ayakları olan büyük, kanatsız, serpantinli yaratıklar olarak tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ame-no-Uzume</span>

Ame-no-Uzume-no-Mikoto, Şintoizm'de şafak, şaşkınlık ve sevinç tanrıçası ve tanrı Sarutahiko Ōkami'nin karısıdır. Ünü, kayıp güneş tanrısı Amaterasu Omikami'nin hikâyesiyle ilgilidir. Muhtemelen kocasıyla olan ilişkisinden dolayı bir inari kami olan Ōmiyanome-no-ōkami olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yomi</span>

Yomi veya Yomi-no-kuni, Japoncada ölüler diyarı için kullanılan bir kelimedir. Şinto mitolojisine göre Kojiki ile ilişkili olarak, ölülerin hayattan sonra geldikleri yerdir. En çok Izanami'nin ölümünden sonra çekildiği yer olarak bilinir. Izanagi, Izanami'yi orada izledi ve dönüşünde kendini yıkadı, süreç içinde Amaterasu, Susanoo ve Tsukuyomi no Mikoto'yu oluşturdu.

Sarutahiko Ōkami, Şintoizm'de dünyevi kami lideri olan kamidir. Norito tarafından Ōkami yerine Daimyōjin unvanıyla bahsedilmektedir. Sarutahiko Ōkami, kunitsukaminin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Shimogamo Tapınağı</span> Kyotoda Shinto tapınağı

Shimogamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-mioya Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 6. yüzyılda kurulmuştur ve Sakyō semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamigamo Tapınağı</span>

Kamigamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-wakeikazuchi Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 678 yılında kurulmuştur ve Kita semtinde Kamo Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yamato Takeru</span>

Yamato Takeru, Yamato Hanedanı'nın yarı efsanevi prensiydi. Geleneksel olarak Japonya'nın 12. imparatoru olarak kabul edilen Keikō'nun oğludur. Adının kanji yazılışı değişiklik gösterir: Nihon Shoki yazımı 日本武尊 ve Kojiki yazımı 倭建命 şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yata no Kagami</span>

Yata no Kagami, Japonya İmparatorluk Hazinesi'nin bir parçası olan kutsal bir bronz aynadır. Mie prefektörlüğündeki Ise Tapınağı'nda saklandığına inanılmaktadır. Bilgeliği ve anlama yeteneğini sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">Yasaka Tapınağı</span>

Yasaka Tapınağı, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 656 yılında inşa edilmiş olup Kyoto'nun Higashiyama semtinin Gion mahallesinde yer almaktadır. Shijō-dōri'nin doğu ucunda bulunan tapınak, kapılar, ana salon ve sahne gibi çeşitli binaları içerir.