İçeriğe atla

Japon kılıcı

Geleneksel samuray kılıçları

Japon kılıcı (Japonca日本刀 nihontō), Japonya'da geleneksel olarak üretilen kılıç türüdür. Kılıçlar, ilk olarak Kofun döneminden yapılmıştır ve Japon kılıçları genellikle Heian döneminden sonra eğri olarak üretilmeye başlandılar. Japon kılıçlarının boyut, şekil, uygulama alanı ve üretim yöntemine göre farklılık gösteren birçok türü bulunmaktadır. En yaygın bilinen bazı Japon kılıç türleri katana, wakizashi ve tachi'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Nagayama, Kokan (1997). The Connoisseur's Book of Japanese Swords. Kodansha International. s. 49. ISBN 4-7700-2071-6. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katana</span> kılıç türü

Katana, kavisli, tek ağızlı, iki elle tutulabilecek kadar uzun saplı bir Japon kılıcı. Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. Vakizaşi veya şoto ile ya da tanto ile eş olarak bilinen katana, buşi sınıfı savaşçılar olan bukeler tarafından kullanılırdı. İki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. Uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde ve seppuku için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Battōjutsu</span>

Battōjutsu , kılıç çekme teknikleri anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla iaijutsu, battōdo veya iaido terimlerinin yerine kullanılır. Böyle olmasına karşın her terimin Japonca'da küçük farkları vardır. Ve bu terimler Japon savaş sanatlarının farklı ryu(okul)larında teknikleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Battoujutsu eğitiminde kılıç ile kesmenin üzerinde durulur. Tüm bu terimler genel olarak kılıç teknikleri anlamına gelen kenjutsu veya kendo terimlerinden daha spesifiktir. Ve genellikle kılıcın saya(kın)nın dışında olduğu teknikleri ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon bahçesi</span>

Japon bahçesi, genellikle son derece soyut ve stilize edilmiş bir şekilde minyatür idealize edilmiş manzara yaratan geleneksel bahçelerdir. İmparatorların ve soyluların bahçeleri rekreasyon ve estetik zevk için tasarlanmışken, Budist tapınaklarının bahçeleri tefekkür ve meditasyon için tasarlanmıştı.

<i>Bakumatsu</i>

Bakumatsu, Edo döneminin son yıllarını kapsamaktadır. 1853-1867 yılları arasında Japonya sakoku adı verilen dış dünyadan yalnızlaşma politikasından vazgeçti ve Tokugawa şogunluğu yerini Meiji Hükümetine bırakmıştır. Bu dönemdeki en önemli ideolojik-politik bölünme Ishin shishi adlı imparator yanlısı milliyetçiler ile shinsengumi adlı şogunluk güçleri arasında idi.

<span class="mw-page-title-main">Japon kalesi</span>

Japon kalesi, Japonya'da başta tahta ve taştan inşa edilmiş bir kale türüdür. Yüzyılların başlarında ahşap yığınlardan evrimleşerek 16. yüzyılda en iyi bilinen formlarına girdiler. Japonya'da kaleler, limanlar, nehir geçitleri veya kavşaklar gibi önemli veya stratejik bölgelerin korunması için inşa edildi ve manzara daima savunmalarına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Shunga</span>

Shunga, Japon erotik sanatı için bir terimdir. Çoğu shunga, bir ukiyo-e türüdür ve genellikle ahşap baskılar üzerine yapılır. Nadiren de olsa, ukiyo-e hareketinden önce var olan erotik boyalı el kitapları da bulunmaktadır.

Bokken (木剣), eğitim için kullanılan ahşap bir Japon kılıcıdır. Genellikle bir katana ile aynı boyut ve şekle sahiptir ancak bazen wakizashi ve tantō gibi diğer kılıçlara benzemektedir. Bazı dekoratif bokkenler sedefli işçilik ve özenle oymalarla süslenmiştir. Bokken, esnek bambudan yapılmış kılıçlar shinaiden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ōdachi</span>

Ōdachi veya nodachi, geleneksel olarak üretilen bir Japon kılıcı türüdür. Japonya'da feodal dönemde samuraylar tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daishō</span>

Daishō, feodal Japonya'daki samuray sınıfı tarafından taşınan çift kılıçtır. Bir daishō, genellikle koshiraeye takılan katana ile wakizashi olarak gösterilir ancak başlangıçta uzun ve kısa uchigatanadan oluşmaktaydı.

Uzun kılıç, iki elli kullanım için bir kavrama (16–28 cm) ile haç şeklinde bir sapa sahip uzun düz kenarlı namlulu (85–110 cm) bir Avrupa kılıcıdır. Uzun kılıçlar, Ortaçağ şövalye kılıcı ve Rönesans dönemi Zweihänder ile morfolojik bir devamlılık içinde bulunmaktadır. Geç Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde yaygın olup 13. ve 17. yüzyıllar arasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ki no Tsurayuki</span> Japon yazar (872 – 945)

Ki no Tsurayuki, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve yazardı. Özellikle Kokin Wakashū ile Japon Önsözü'nü yazması ve Tosa Nikki'nin muhtemel bir yazarı olmasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yosa Buson</span> Japon ressam ve şair (1716-1783)

Yosa Buson, Edo döneminde yaşamış bir Japon şair ve ressam. Matsuo Bashō ve Kobayashi Issa ile birlikte Edo döneminin en büyük haiku şairlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Laz bıçağı</span> Türkiyeye özgü bir bıçak türü

Laz bıçağı veya Karadeniz yatağanı, Kafkasya ve Türkiye'ye özgü bir kılıç türüdür. Kılıcın toplam uzunluğu 71 ve 81 santimetre arasında değişmektedir. Bıçak ağzı ise 56 santimetre uzunluğundadır. Kılıç kalınlığı yaklaşık 1.2 santimetredir. Tarih boyunca kıyı akıncıları, korsanlar ve kaçakçılar tarafından kullanılmıştır. Laz bıçağı, en çok 1850 ve 1900'lü yıllar arasında üretilmiştir. Kökeninin Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesi olduğu düşünülmektedir.

Keiō, Japonya tarihinde Mayıs 1865-Ekim 1868 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genji'den sonra gelmekte olup 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başladığı Meiji dönemine kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Kōmei ve Meiji idi.

Bunroku, Japonya tarihinde Aralık 1592-Ekim 1596 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenshō'dan sonra gelmekte olup Keichō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Yōzei idi.

Genroku, Japonya tarihinde Eylül 1688-Mart 1704 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōkyō'dan sonra gelmekte olup Hōei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Higashiyama idi.