İçeriğe atla

Japon idolü

Morning Musume

Japon idolü (Japoncaアイドル aidoru), Japon pop kültüründe genellikle genç, sevimli ve çekici ünlüler için kullanılan bir terimdir. Bu terim Japon yetenek ajansları tarafından pazarlanılır.[1] İdoller iyi bir imaja sahip ve gençlere iyi bir örnek olarak gösterilirler. İdoller pop şarkıcıları, çeşitli programlarda panelistler, oyuncu ile dergi ve reklam modelleri gibi medya kişiliği olarak geniş bir rolde oynamayı amaçlarlar.[2][3][4][5][6][7][8]

Kaynakça

  1. ^ Timothy J. Craig. Japan Pop!: Inside the World of Japanese Popular Culture. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  2. ^ William W. Kelly. Fanning the Flames: Fans and Consumer Culture in Contemporary Japan. s. 65. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  3. ^ "Islands of Eight Million Smiles: Idol Performance and Symbolic Production in Contemporary Japan (Harvard East Asian Monographs) [Hardcover] - Book Description". Amazon. 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  4. ^ Idols and Celebrity in Japanese Media Culture - Google Books. Palgrave Macmillan. 31 Ağustos 2012. 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  5. ^ Carolyn S. Stevens. Japanese Popular Music: Culture, Authenticity and Power. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  6. ^ David W. Edgington (2003). Japan at the Millennium: Joining Past and Future. UBC Press. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  7. ^ William D. Hoover. Historical Dictionary of Postwar Japan. s. 202. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  8. ^ Minoru Matsutani (25 Ağustos 2009). "Pop 'idol' phenomenon fades into dispersion". The Japan Times. 13 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Demokratik Partisi</span>

Japonya Demokratik Partisi, Japonya'da merkezci bir siyasi partiydi. Eylül 1996 tarihinde Liberal Demokrat Parti ile Japonya Sosyalist Partisi kökenli merkez sağ ve merkez sol politikacılar tarafından kurulmuş olup Nisan 1998'de Yeni Gelecek Partisi'nin bir kısmı ile birleşmiştir. Partinin 1954 yılında kurulmuş Japonya Demokratik Partisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

Kore Dalgası (hangul=한류 hanja=韓流,

<span class="mw-page-title-main">Aynuca</span>

Aynuca, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaidō adasında ve geçmişte Kuril Adaları ile Sahalin Adası'nda konuşulmuş izole bir dildir. Aynuca, Japonya'daki Aynu halkının ana dili olup, günümüzde tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Bu dilin kökeni diğer dillerle net bir şekilde ilişkilendirilememiştir ve izole bir dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sengoku Dönemi</span>

Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.

Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Mahō shōjo</span>

Mahō shōjo, sihirli yeteneklere sahip genç kızları konu alan bir anime ve manga türüdür. Genelde "Sihirli kız" türüne sahip olan animeler/mangaların ana karakteri bir kadındır; bu karakterler çocuk ya da ergenlik çağına girmiş ve arkadaşlığa inanan karakterlerdir. Tür, 1966'da anime dizisi Sally the Witch ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaoi</span>

Yaoi, anime ve mangada erkek erkeğe ilişkileri içeren bir terimdir. Genellikle kadınlar tarafından kadın okurlar için yaratılır ve bara gibi eşcinsel erkek kitlelere pazarlanan homoerotik medyadan farklıdır, ancak erkek okurlar tarafından da ilgi gösterilmektedir. Manga, anime, drama CD'leri, romanlar, oyunlar ve fan üretimi de dahil olmak üzere geniş bir medya yelpazesini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Keene</span> Profesyonel çevirmen

Donald Lawrence Keene ,Amerikalı-Japon çevirmen, Japonbilimci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Hristiyanlık</span> japonyada hristiyanlık

Japonya'da Hristiyanlık, ulusun azınlık dinleri arasındadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 1'inin Hristiyan inancının veya bağlılığının olduğunu iddia edilmiştir. Roma Katolikliği, Protestanlık ve Ortodoks Hristiyanlığı dahil çoğu büyük Hristiyan mezhepleri bugün Japonya'da temsil edilmektedir. 1990'ların ortasından beri, Japon halkının çoğunluğu dindar değildir, ancak dini olanların çoğu Şinto veya Budist inancıyla özdeşleşir. Bazı Japon çiftler Hristiyanlıktan etkilenen Hwaito Uedingu adı verilen Batı tarzı törenlerde evlenirler.

<span class="mw-page-title-main">Pop ikonu</span> Popüler kültürde ikonik bir kişi ya da nesne

Pop ikonu, popüler kültürdeki varlığıyla ve çalışmalarıyla toplumun veya dönemin belirleyici bir özelliğini oluşturduğu kabul edilen ünlü, karakter veya nesneler için kullanılan bir terim. Kullanımı oldukça öznel olup kesin nesnel kıstasları bulunmamaktadır. Sınıflandırma genelde kalıcılık, farklı alanlarda var olma ve özgünlük gibi terimlerle açıklanır. Buna ek olarak, "pop ikonu" statüsü, tarihi figürler gibi pop kültürü dışındaki isimlerden ayrı tutulur. Bazı tarihi figürler, kendi çağlarında "pop ikonu" olarak gösterilebilirler ve sonraki dönemlerde de bu isimle anılabilirler. Böylesi pop ikonları arasında Benjamin Franklin ve Mozart gösterilebilir.

<i>Gagaku</i>

Gagaku, tarihsel olarak imparatorluk saray müziği ve dansları için kullanılan bir Japon klasik müziği türüdür. Gagaku, Kyoto İmparatorluk Sarayı'nın saray müziği olarak geliştirildi ve yakın güncel formu, 10. yüzyıl civarında Heian döneminde ortaya çıktı. Günümüzde, Tokyo İmparatorluk Sarayı'ndaki Törenler Kurulu tarafından yapılmaktadır.

<i>Lolicon</i>

Lolicon , Japon popüler kültüründe genç kız karakterlere, özellikle cinsel açıdan müstehcen veya erotik bir şekilde odaklanan kurgusal bir medya türüdür. Bu terim, bu tür karakterlere duyulan arzu ve sevgiyi ve bu tür karakterlerin ve eserlerin hayranlarını da ifade eder. Manga, anime ve video oyunlarındaki gerçekçi olmayan ve stilize görüntülerle ilişkilendirilen otaku kültüründeki lolicon genellikle gerçekçi kız tasvirleri veya gerçek kızlara yönelik arzulardan farklı olarak anlaşılmaktadır ve moe kavramıyla veya kurgusal karakterlere duyulan sevgi ve şefkat duygularıyla ilişkilidir.