Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.
Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.
Edo (江戸), Japonca dışındaki kaynaklarında Yedo, Yeddo, Yendo, Jedo olarak da geçmiştir. Japonya'nın bugünkü başkenti Tokyo'nun eski adıdır.
Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.
Akihito, Japonya'nın eski İmparatoru'dur. 1989'dan 2019'a kadar hüküm sürdü.
Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.
Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.
Taika Reformları, Japonya'da MS 645 yılında İmparator Kōtoku'nun hazırladığı bir dizi ilkelerdir. Reformlar Prens Shōtoku'nun ölümünden ve Soga boyunun yenilmesinden kısa bir sonra yazılmıştır.Reform ilk olarak Çin'den Konfüçyüs fikirleri ve felsefelerine dayalı bir toprak reformu olarak başlasa da reformların gerçek amacı devleti merkezileştirmek ve imparatorluk makamının gücünü geliştirmek idi. Elçileri ve öğrenciler Çin yazı sistemi, edebiyat, din ve mimarisinin incelenmesi amacıyla Çin'e gönderildi. 7. yüzyılda Prens Shötoku Sui Çini'nden esinlenerek merkezi bir yönetim biçimi kurdu. 640 yılında İmparator Kötoku Taika Reformları adı verilen bir dizi yenilik yaptı. Devlet Çin modeline uygun olarak yeniden yapılandırıldı. Sarayın gücünü pekiştiren merkezi bir yönetim teşkilatı kuruldu. 8. yüzyılın başlarından inşa edilen yeni başkent Nara büyük ölçüde Tang başkenti Çang'an model alınarak tasarlanmıştı. Çin'in kültürel etkisi her düzeyde hissedilebiliyordu. Japonlar Çincenin bir formunu resmi dil olarak benimsediler.
Japon takvimi, bir dizi resmî ve gayriresmî sistemlerin dahil olduğu bir takvimdir. Günümüzde Japonya'da Miladi takvim ile birlikte mevcut imparatorun saltanatının yılını belirten dönem isimleri kullanılmaktadır.
Asuka dönemi, Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönemdir. Adını Nara'nın 25 km güneyinde yer alan Asuka bölgesinden almakta olup Kofun dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.
İmparator Kōtoku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 36. imparatorudur. Saltanatı MS 596'dan 654 yılında ölümüne kadar sürmüş olup Taika (645–650) ve Hakuchi (650–655) olmak üzere iki döneme ayrılmaktaydı.
Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.
Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.
Reiwa dönemi, Japonya tarihinde günümüzde devam eden dönemdir. Dönem, 1 Mayıs 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ettikten bir gün sonra oğlu Naruhito'nın tahta geçmesiyle başlamaktadır.
Taika, Japonya tarihinde MS Ağustos 645-Şubat 650 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, ilk Japon dönemi olup İmparator Kōtoku'nun saltanatının başlangıcını işaretlemek için belirlendi ve Hakuchi'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōtoku idi.
Hakuchi, Japonya tarihinde MS Şubat 650-Aralık 654 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Taika'dan sonra gelmekte olup imparator Kōtoku'nun ölümüne kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōtoku idi.
Taihō, Japonya tarihinde MS Mart 701-Mayıs 704 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shuchō'dan 15 yıl sonra gelmekte olup Keiun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Mommu idi.
Genkō, Japonya tarihinde Şubat 1321-Aralık 1324 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Gen'ō'dan sonra gelmekte olup Shōchū'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Daigo idi.
Shōhei, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Aralık 1346-Temmuz 1370 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōkoku'den sonra gelmekte olup Kentoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve Chōkei ve kuzeyde Kōmyō, Sukō ve Go-Kōgon idi.
Kōwa, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Şubat 1381-Nisan 1384 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunchū'dan sonra gelmekte olup Genchū'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Chōkei ve Go-Kameyama ve kuzeyde Go-En'yū ve Go-Komatsu idi.