Japon Kara Kuvvetleri
- Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri - 1871 - 1945 yılları arasında varlığını sürdüren Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri.
- Kara Öz Savunma Kuvvetleri - 1952'de kurulan Japonya'nın de facto kara kuvvetleri.
Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.
Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.
Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.
Heitarō Kimura , Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali.
Kenji Doihara , Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali.
Akira Mutō , Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgenerali.
Iwane Matusi , Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgenerali.
Sadao Araki , Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgenerali.
Kuniaki Koiso , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali ve Japonya'nın 41. başbakanı dır.
Şunroku Hata , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin Mareşali.
Teiichi Suzuki , Japon kurmay subayı ve Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin Korgeneralidir.
Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.
Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.
Nobuyuki Abe, 1939-1940 yılları arasında Japonya'nın 39. Başbakanı ile 1944-1945 yılları arasında son Kore Genel Valisi olarak görev yapmış Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri generali.
Prens Naruhiko Higashikuni, 17 Ağustos 1945-9 Ekim 1945 tarihleri arasında Japonya'nın 43. başbakanı olarak görev yapmış Japonya prensi ve Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri generali. İmparator Hirohito'nun eşi İmparatoriçe Nagako'nun amcası olup hükûmet başkanı olan tek İmparatorluk ailesi üyesi ve asker kökenli son Japonya başbakanıdır.
Ichi-Go Harekâtı, Nisan-Aralık 1944 tarihleri arasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ile Çin Cumhuriyeti'nin Ulusal Devrimci Ordusu arasında Henan, Hunan ve Guangxi eyaletlerinde gerçekleşen çatışmalardır. Harekâtın amacı Japonya'nın Fransız Hindiçini'ne bir kara yolu açarak Çin'in güneydoğusundaki Amerikan uçaklarının kalktığı hava üslerini ele geçirmekti.
Terauchi Masatake, Japon asker ve devlet adamı. Masatake, Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri mareşali olup 1910-1916 yılları arasında Kore'nin ilk genel valisi ve 1916-1918 yılları arasında Japonya'nın dokuzuncu başbakanı olarak görev yapmıştır.
Yükselen Güneş bayrağı, Japonya'nın muharebe bayrağıdır. Bayrak asıl olarak Edo döneminde daimyolar tarafından kullanılmış olup 15 Mayıs 1870'te, Meiji hükûmeti tarafından Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin savaş bayrağı olarak ve 7 Ekim 1889'da Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin donanma sancağı olarak kabul edildi. Bayrak günümüzde halen Japonya'da geleneğin ve servetin sembolü olarak kullanılmaktadır ve Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri ve ticari ürünler ile reklamlarda da kullanılmaktadır.
Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.