İçeriğe atla

Japon Kızıl Ordusu

Japon Kızıl Ordusu
日本赤軍
Lider(ler)Fusako Shigenobu
AmaçJaponya'da Proleter devrim, Dünya devrimi
İdeolojiKomünizm
Marksizm-Leninizm
Anti-emperyalizm
Anti-Siyonizm
Siyasi yelpazeAşırı sol

Japon Kızıl Ordusu (日本赤軍, Nihon Sekigun, JKO) 1971'de Lübnan'da Fusako Shigenobu tarafından kurulan komünist bir militan grubuydu. Lod havaalanı katliamından sonra, bazen kendisine Arap-JKO adını verdi. JRA'nın belirttiği hedefler, Japon hükümetini ve monarşiyi devirmek ve aynı zamanda bir dünya devrimi başlatmaktı.

Grup aynı zamanda Anti-Emperyalist Uluslararası Tugay (AEUT), Kutsal Savaş Tugayı ve Savaş Karşıtı Demokratik Cephe olarak da biliniyordu.

Japonya'daki Kızıl Ordu Fraksiyonu

Shigenobu, kökleri militan yeni sol Komünist Liginde yer alan Japonya'daki Kızıl Ordu Fraksiyonu'nda (Sekigun-ha) öncü bir üye olmuştu. Terörizm yoluyla devrimi savunan grup,[1] Eylül 1969’da devlete savaş ilan ederek kendi gruplarını kurdular. Polis, 1970’e kadar hapiste olan kurucu ve entelektüel lider Takaya Shiomi de dahil olmak üzere birçoğunu hızla tutukladı. Sekigun, yaklaşık 200 üyeyi kaybetti ve kalanlar, Temmuz’da Rengo Sekigun veya Birleşik Kızıl Ordu’yu oluşturmak için Maoist bir grupla birleşti. 1971. Bu grup Asama-Sanso olayı sırasında, on iki üyesini Haruna Dağı'ndaki bir eğitim kampına kattıklarında, yüzlerce polisi kapsayan bir hafta süren kuşatmadan önce kayda değer hale geldi. Fusako Shigenobu, Japonya'yı yalnızca bir avuç dolusu insanla terk etmişti, ancak grubunun zirvesinde yaklaşık 40 üyesi olduğu ve dünyanın en iyi bilinen solcu gruplarından birinin Lod havaalanı katliamından olduğu söyleniyor.[2] 1971’deki Japon Kızıl Ordusu, Nihon Sekigun, Filistin Özgürlüğü (PFLP) ve Wadie Haddad’ın Halk Cephesi ile çok yakın bağları vardı. 1972'de Japonya'daki Birleşik Kızıl Ordu sona erdi ve Shigenobu grubu finansman, eğitim ve silahlanma için PFLP'ye bağımlıydı.

Nisan 2001’de, Shigenobu, savaşlarının yasal yollarla yapılması gerektiğini söyleyen Japon Kızıl Ordu’nun dağıldığını bildiren tutuklamadan bir bildiri yayınladı.[3]

Ulusal Polis Ajansı, 2001 yılında Rentai Hareketi adı verilen bir halef grubunun kurulduğunu açıkça belirtti.[4]

Kaynakça

  1. ^ Terrorist profile group - the Japanese red army 2 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "The Japanese red army attempts to support through terrorism a worldwide Marxist Leninist revolution
  2. ^ Japanese Red Army (JRA) Profile 28 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The National Memorial Institute for the Prevention of Terrorism Terrorism Knowledge Base (online)
  3. ^ "Shigenobu declares end of Japanese Red Army". The Japan Times Online. 16 Nisan 2001. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Movements of the Japanese Red Army and the "Yodo-go" Group". Japanese National Police Agency. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">ASALA</span> Ermeni Milliyetçisi Marksist-Leninist silahlı örgüt

ASALA veya tam adı ile Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu, 1975 ve 1994 yılları arasında, Türkiye dahil 16 farklı ülkede Türk ve diğer sivil, mülki ve diplomatik hedeflere karşı bombalı ve silahlı eylemlerde bulunmuş solcu ve aşırı milliyetçi silahlı örgüttür.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Nestor Mahno</span> Ukraynalı anarşist devrimci

Nestor Mahno, Ekim Devrimi'nde Bolşevik çizgiyi kabul etmeyen Ukraynalı anarko-komünist devrimci.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl yıldız (sembol)</span> sosyalizm ve komünizmin simgesi

Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı temsil eder. Az bilinen bir yönü de yıldızın beş köşesinin toplumu sosyalizme taşıyacak ve onu koruyacak beş farklı sosyal grubu temsil ettiğidir. Özel bir sırası olmaksızın: gençlik, ordu, sanayi işçileri, tarım işçileri (çiftçiler) ve entelijansiya. Kızıl yıldız tarih boyunca birçok sol ideolojili ve devrimci örgüt, ülke ve siyasi parti tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antikomünizm</span> komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmaları

Antikomünizm ya da komünizm karşıtlığı, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmalarıdır. Bununla birlikte Marksist-Leninist politikaların 20. yüzyılda dünya üzerine söz sahibi olması üzerine, bu politikalara karşı olan görüşleri ifade eden bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Komünist Partisi</span> Japon siyasi partisi

Japon Komünist Partisi Japonya'da 15 Temmuz 1922'de kurulan komünist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Lod</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Lod Tel Aviv'in 15 kilometre güneydoğusunda Arap-Yahudi şehridir. Şehir İsrail'in orta bölümünde bulunmaktadır. 2007 yılı sonunda şehrin nüfusu 67.000'dir. Lod'da Roma ve Yunan döneminde kurulmuş tarihi bir şehre kadar ilk yerleşimler uzanmaktadır. İsrail'in ana uluslararası havaalanı olan Ben Gurion Uluslararası Havaalanı burada bulunmaktadır. Havaalanının ismi daha önceleri Lod havaalanıydı. Havaalanı ve bağlı sanayiler Lod'da oturanlara iş olanakları sağlar. Yahudilerin 1948'den bu yana anavatana dönüşünü sağlayan ana kuruluş Yahudi Ajansı burada bulunmaktadır.

Kızıl Ordu kelimesi şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Tehlike</span>

Kızıl Tehlike ya da Kızıl Panik, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ilk olarak 1919-1920 yılında politik aktivistlere ve sosyalistlere karşı başlatılan antikomünist propagandaya verilen ad. Ardından II. Dünya Savaşı'nı izleyen 1947-1957 yılları arasında tekrar Amerika Birleşik Devletleri içerisindeki ve dışarısındaki komünistlerin federal hükûmeti yıkıp yerine komünist bir düzen getirmesi tehlikesine karşı yürütüldü.

Filipin Komünist Ayaklanması, Filipinler Komünist Partisi ve onun silahlı kuvveti olan Yeni Halk Ordusu öncülüğünde 1969 yılında Filipinler'de Marksist-Leninist ilkelere dayalı rejim kurma amacı ile meydana gelen ayaklanma. Bu ayaklanma sonucu gelişen olaylar halen devam etmektedir.

15 Mart Olayı, 15 Mart 1928 tarihinde Japon İmparatorluğu tarafından olaydan üç sene önce çıkartılan Barış Koruma Kanunu kapsamında, sosyalist ve komünistlere yapılan antikomünist tutuklama dalgası. Tutuklananlar arasında ünlü marksist ekonomist Hacime Kavakami de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Taçanka</span>

Taçanka, atlar ile çekilen arkasında ağır makineli silah bulunan askeri malzeme. Taçanka, Ukrayna Devrimci Asi Ordusu tarafından süvarilere karşı ve Ekim Devrimi'nden sonra ortaya çıkan savaş komünizmi yıllarında Kızıl Ordu birlikleri tarafından Beyaz Ordu birliklerine karşı sıklıkla kullanılmıştır. Bazı kaynaklar Taçanka'nın ilk icadının Nestor Mahno tarafından yapıldığını bildirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hepburn romanizasyonu</span>

Hepburn romanizasyonu, Japoncanın Latin alfabesine tercüme edilmesi için yaratılmış bir sistemdir. 1887 yılında James Curtis Hepburn tarafından Japonca-İngilizce sözlüğünün hazırlanması amacıyla icat edilmiştir. Hepburn sistemi bu güne kadar Japoncanın Latin alfabesine tercüme edilmesinde kullanılan en yaygın sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Japan Air Lines 351 sefer sayılı uçuşu</span>

Japan Air Lines Flight 351, 31 Mart 1970'de Tokyo Haneda Havalimanı'ndan Fukuoka'ya seyahat etmesi planlanmış yolcu uçuşu olup Japan Communist League'nin Red Army Faction üyeleri tarafından kaçırılmıştır. Bu olay genellikle Japoncada Yodogo Kaçırma Olayı olarak bilinir.