İçeriğe atla

Japon Bilim İnsanları ve Mühendisleri Birliği

Koordinatlar: 35°41′30″N 139°41′28″E / 35.6918°K 139.6910°D / 35.6918; 139.6910
Japon Bilim İnsanları ve Mühendisler Birliği
Harita
Kuruluş1946 (1946)
TürBakanlık dışı devlet dairesi
MerkezOdakyu Daiichi Seimei Building 4F, 2-7-1 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo 163-0704
Koordinatlar35°41′30″N 139°41′28″E / 35.6918°K 139.6910°D / 35.6918; 139.6910
LiderHirokazu Matsuno
Resmî sitejuse.or.jp/english

Japon Bilim İnsanları ve Mühendisler Birliği (Japonca日本科学技術連盟, kısaca: JUSE), Mayıs 1946'da Japonya hükûmetinin Bilim ve Teknoloji Ajansı (şimdiki adı “Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji bakanlığı” ‘dır) tarafından "Toplumun hızlı gelişimi ile başa çıkmak için" kuruldu.[1]

JUSE'nin kurucuları, Kenichi Koyanagi ve Ichiro Ishikawa'dır.[2][3]

Tarihçe

İkinci Dünya Savaşı ve Japonya'nın İşgali'nden sonra, Japonya hükûmeti sanayi kuruluşlarının kurulmasını destekledi.[3] Bu kuruluşlardan biri Japon Bilim Bilim İnsanları ve Mühendisleri Birliği (JUSE) idi.[3] JUSE, en iyi uygulamaları paylaşmak için Japonya'nın tüm büyük endüstrilerinden liderleri ve uzmanları bir araya getirdi.[3] Juse, "Japonya ekonomisini canlandırmak ve kaliteyi artırarak israfı yok etmek için" yönlendirildi.[3] Mayıs 1946'da Japonya Hükûmeti'nin Bilim ve Teknoloji Ajansı (artık Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilinir) tarafından kuruldu.[3]

Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı'nın himayesi altında, JUSE, istatistiksel kalite kontrolun kullanımı hakkında ders vermek için Amerikalı mühendis ve istatistikçi W. Edwards Deming'i davet etti.[3] Deming Haziran 1950'de geldi ve beş kez daha Japon endüstrisine danışman olarak gidip geri geldi.[2] Ertesi yıl JUSE, başlangıçta kalite kontrol teori ve uygulamasına katkıda bulunan kişilere ve kalite kontrol uygulamasında olağanüstü sonuçlar elde eden kuruluşlara verilen Deming Ödülü'nü kurdu.[3]

Joseph M. Juran ayrıca 1954 ve 1960 yıllarında JUSE'ye ders vermek üzere davet edildi.[3] Dersleri kaliteyi yönetme ve kaliteyi bir iş stratejisi haline getirme üzerineydi.[3]

Mevcut organizasyonu

JUSE'nin amacı,

Bilim ve teknolojinin ilerlemesi için gerekli sistematik çalışmaları teşvik etmek, bu sayede kültür ve endüstrinin gelişimine katkıda bulunmaktır.[1]

Teşkilat 10 kişilik bir yönetim kurulu tarafından yönetilir.[1] JUSE üyeliği sadece şirketlerle sınırlıdır. Kurumsal üyelerinin çoğu imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösterir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "About JUSE". Union of Japanese Scientists and Engineers. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 
  2. ^ a b "W. Edwards Deming". American Society for Quality. 14 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 
  3. ^ a b c d e f g h i j "Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE)". freequality.org. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gıda mühendisliği</span>

Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların sağlıklı beslenmesidir.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Kaoru Ishikawa, Japonya'da toplam kalite yönetimine katkıda bulunan liderlerin başında gelmektedir.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">William Edwards Deming</span> Amerikalı profesör ve yazar (1903 – 1993)

William Edwards Deming Amerikalı mühendis, istatistikçi, profesör, yazar, öğretim görevlisi ve yönetim danışmanıydı. Başlangıçta elektrik mühendisi olarak eğitim gördü ve daha sonra matematiksel fizik konusunda uzmanlaştı, ABD Sayım Departmanı ve Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından halen kullanılan örnekleme tekniklerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Joseph Moses Juran, 1904 yılında Romanya'da doğdu. 1912 yılında ABD'ye göç etti. Minnesota Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Chicago'da Loyolo Üniversitesi'nden Hukuk doktorası aldı. William Edwards Deming gibi o da gerek ABD'de gerek Japonya'da toplam kalite yönetiminin yaygınlaşmasında çok önemli rol oynadı. 1981 yılında Japon İmparatoru, Hirohito tarafından Order of Sacred Treasure ile ödüllendirildi.

Kalite kavramının önem kazanması ve 1950 yıllarında toplam kalite felsefesinin geliştirilmesi ile kavramlar, modeller ve yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu süreçte kalite ödülleri ortaya çıkmış ve önemli bir değer kazanmıştır. Ödül değerlendirmelerinde şirketlerin hedefleri, yöntemleri, süreçleri ve piyasadaki rekabet durumu her yönü ile alınarak mükemmelliği simgeleyen bir araç haline gelmiştir. Şirketlerin değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi süreci şirketlere kendini değerlendirme fırsatı sunmakta ve yatırımlarının karşılığını alma imkânı oluşturmaktadır.

Deming Ödülü, 1951 yılından bu yana, Japonya'da istatistiksel kontrolün gelişmesine yardımcı olan William Edwards Deming onuruna verilen kalite ödülüdür. İlk olarak kalitenin iyileştirilmesi adına önemli gelişmeler sağlayan Japon şirketlerine verilmek üzere tasarlanan ödül, daha sonraları Japon olmayan fakat Japonya'da da faaliyet gösteren şirketleri de kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü</span> Güney Kore uzay ajansı

Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü (KARI) Güney Kore'nin havacılık ve uzay ajansı şirketidir. Ana laboratuvarı Daejeon, Daedeok Science Town'dadır. Güncel projeleri arasında KSLV-2 başlatıcısı mevcuttur. Geçmiş projeleri arasında 1999 yapımı Arirang-1 uydusu bulunur. Ajans 1989'da kuruldu. Güney Kore'nin 1992'de kurulan İleri Mühendislik Enstitüsü IME'ye girişinden önce, havacılık teknolojisi üzerine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı</span>

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı veya kısaca MEXT, Japonya'da eğitim, kültür, spor, bilim ve teknolojiden sorumlu bakanlıktır. İlk olarak 1871'de Meiji dönemi sırasında kurulmuş olup günümüz bakanlık Ocak 2001 tarihinde Eğitim Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Ajansı'nın birleşmesiyle kurulmuştur. Bakanlık Tokyo'nun Chiyoda semtine bağlı Kasumigaseki semtinde yer almaktadır. Mevcut bakan Hirokazu Matsuno'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisi</span>

Kimya mühendisi, kimya endüstrisinde hammaddeleri çeşitli ürünlere çevirme konusunda çalışan, tesis ve ekipmanların tasarımı ve işletimi ile uğraşan ve tüm bunları gerçekleştirirken kimya mühendisliği bilgilerini kullanan kişilerin mesleki unvanıdır. Kısaca, kimya mühendisi kimya mühendisliği ilkelerini ilgili uygulama alanlarında kullanan ve hayata geçiren kişidir. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Endüstride çeşitli kimyasal proseslere ait tesis ve makinelerinin tasarımı, üretimi ve işletimi.
  2. Gıda, içecek, kozmetik, temizlik malzemeleri ve ilaç gibi pek çok üründe kullanılan kimyasalların geliştirilmesi.
  3. Yakıt hücreleri, hidrojen enerjisi ve nanoteknoloji gibi pek çok yeni teknolojinin geliştirilmesi.
  4. Tamamen ya da kısmen kimya mühendisliğinden türemiş malzeme bilimi, polimer mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği gibi alanlar.
<span class="mw-page-title-main">Joseph M. Juran</span> Romanya doğumlu Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanı

Joseph Moses Juran, Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıydı. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi. Akademi Ödülünü kazanan Nathan Juran'ın erkek kardeşidir.

Shigeo Shingo, Japonya'nın Saga şehrinde doğdu, üretim uygulamaları ve Toyota Üretim Sistemi konusunda dünyanın önde gelen uzmanı olarak kabul edilen bir Japon endüstri mühendisidir. Poke-Yoke uygulamasının mucididir.

MÜDEK, çeşitli disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan bir dernektir. MÜDEK, mühendislik eğitim kalitesinin artırılması için çalışır ve bağımsız bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Walter A. Shewhart</span>

Walter Andrew Shewhart, bazen istatistiksel kalite kontrolünün babası olarak bilinen ve aynı zamanda Shewhart döngüsü ile ilgili olan Amerikalı fizikçi, mühendis ve istatistikçiydi.