İçeriğe atla

Japon Öz Savunma Kuvvetleri'nde askerî rütbeler

Japon Öz Savunma Kuvvetleri'nde askerî rütbeler, Japon Öz Savunma Kuvvetleri'nde kullanılan askerî rütbe ve işaretlerdir.

Asya'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle Japonya'nın teslim olmasının ardından, Japon İmparatorluk Ordusu ve Japon İmparatorluk Donanması, Japonya'nın işgali sırasında Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından lağvedildi. Buna karşın Soğuk Savaş'ın başlaması ve Kore Savaşı ile birlikte 1954 yılında yerlerine Japon Öz Savunma Kuvvetleri kuruldu.

Aşağıdaki semboller, Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri olmak üzere Japon Öz Savunma Kuvvetleri'nin branşlarını temsil etmektedir. 1938-1945 Japon ordu ve donanma rütbeleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra aşamalı olarak kaldırıldı. Öz Savunma Kuvvetleri, Çin merkezli branş dışı rütbe geleneğinden ayrılmakta olup her hizmete göre her Öz Savunma Kuvvetleri rütbesi ayrı bir Japonca unvanı taşır, ancak farklı branşlardaki eşdeğer unvanlar hala benzerdir ve yalnızca ordu rütbeleri için "riku" (kara), deniz rütbeleri için "kai" (denizcilik) ve havacılık rütbeleri için "kū" (hava) morfemlerinin kullanımında farklılık gösterir.[1]

Nişandaki pentagram yıldızları kiraz çiçeklerini temsil etmektedir. Japon askerleri, Japon vatandaşlarının hayatlarını ve servetlerini korumak için ölmeye yemin ettikleri için, kolayca kırılan narin kiraz çiçeklerine benzetilmişlerdir.

Kara Öz Savunma Kuvvetleri rütbeleri

Subaylar

Rütbe grubu Generaller Üst subaylar Orta subaylar
Rütbe 幕僚長たる陸将
Bakuryōchō-taru-
rikushō
陸将
Rikushō
陸将補
Rikushō-ho
1等陸佐
Ittō rikusa
2等陸佐
Nitō rikusa
3等陸佐
Santō rikusa
1等陸尉
Ittō rikui
2等陸尉
Nitō rikui
3等陸尉
Santō rikui
准陸尉
Jun rikui
Type A işaret[2]
Type B işaret
Minyatür işaret
Rütbe OrgeneralKorgeneralTümgeneralAlbayYarbayBinbaşıYüzbaşıÜsteğmenTeğmenAsteğmen

Astsubay, er ve erbaşlar

Rütbe grubu Astsubaylar Er ve erbaşlar
Rütbe 陸曹長
Rikusōchō
1等陸曹
Ittō rikusō
2等陸曹
Nitō rikusō
3等陸曹
Santō rikusō
陸士長
Rikushichō
1等陸士
Ittō rikushi
2等陸士
Nitō rikushi
自衛官候補生
Jieikan kōhosei
Type A işaret[2]
Type B işaret
Minyatür işaret İşaret yok
Rütbe BaşçavuşÜstçavuşKıdemli çavuşÇavuşOnbaşıKıdemli erErAcemi er

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri rütbeleri

Subaylar

Rütbe grubu Amiraller Üst subaylar Orta subaylar
Rütbe 幕僚長たる海将
Bakuryōchō-taru-
kaishō
海将
Kaishō
海将補
Kaishō-ho
1等海佐
Ittō kaisa
2等海佐
Nitō kaisa
3等海佐
Santō kaisa
1等海尉
Ittō kaii
2等海尉
Nitō kaii
3等海尉
Santō kaii
准海尉
Jun kaii
Type A işaret[2]
Type B işaret
Type C işaret[2]
Minyatür işaret
Rütbe OramiralKoramiralTümamiralAlbayYarbayBinbaşıYüzbaşıÜsteğmenTeğmenAsteğmen

Astsubay, er ve erbaşlar

Rütbe grubu Astsubaylar Er ve erbaşlar
Rütbe 海曹長
Kaisōchō
1等海曹
Ittō kaisō
2等海曹
Nitō kaisō
3等海曹
Santō kaisō
海士長
Kaishichō
1等海士
Ittō kaishi
2等海士
Nitō kaishi
自衛官候補生
Jieikan kōhosei
Type A işaret[2]
Type B işaret
Type C işaret İşaret yok
Minyatür işaret İşaret yok
Rütbe BaşçavuşÜstçavuşKıdemli çavuşÇavuşOnbaşıKıdemli erErAcemi er

Hava Öz Savunma Kuvvetleri rütbeleri

Subaylar

Rütbe grubu Generaller Üst subaylar Orta subaylar
Rütbe 幕僚長たる空将
Bakuryōchō-taru-
kūshō
空将
Kūshō
空将補
Kūshō-ho
1等空佐
Ittō kūsa
2等空佐
Nitō kūsa
3等空佐
Santō kūsa
1等准空
Ittō kūi
2等准空
Nitō kūi
3等准空
Santō kūi
准空尉
Jun kūi
Type A işaret[2]
Type B işaret
Minyatür işaret
Rütbe OrgeneralKorgeneralTümgeneralAlbayYarbayBinbaşıYüzbaşıÜsteğmenTeğmenAsteğmen

Astsubay, er ve erbaşlar

Rütbe grubu Astsubaylar Er ve erbaşlar
Rütbe 空曹長
Kūsōchō
1等空曹
Ittō kūsō
2等空曹
Nitō kūsō
3等空曹
Santō kūsō
空士長
Kūshichō
1等空士
Ittō kūshi
2等空士
Nitō kūshi
自衛官候補生
Jieikan kōhosei
Type A işaret[2]
Type B işaret
Minyatür işaret İşaret yok
Rütbe BaşçavuşÜstçavuşKıdemli çavuşÇavuşOnbaşıKıdemli erErAcemi er

Kaynakça

  1. ^ "Japonca自衛隊の階級". 平成16年版 防衛白書 (PDF) (Japonca). Japonya Savunma Ajansı. 2004. s. 266. 27 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 
  2. ^ a b c d e f g "自衛官の階級". mod.go.jp (Japonca). 20 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

  • "Japan". uniforminsignia.org. The International Encyclopedia of Uniform Insignia. 29 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

General, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen unvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "amiral"dir. Hitap ederken yalnızca korgeneral ve orgenerale "General" denilmekle birlikte, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kingorō Hashimoto</span>

Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri</span>

Hava Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kōkū Bakuryō Kanbu 航空幕僚監部 / Hava Kurmay Müfettişliği, 1954'te kurulan Japonya'nın de facto Hava Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japonyanın askerî gücü

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kure</span>

Kure, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir Seto İç Denizi kıyısında Hiroşima'nın 20 km güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 352,80 km² olan şehrin nüfusu 1 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 228.030'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sasebo</span> Japonyada bir şehir

Sasebo, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 426.47 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2011 tarihi itibarı ile 259,800'dür.

<span class="mw-page-title-main">Yükselen Güneş bayrağı</span>

Yükselen Güneş bayrağı, Japonya'nın muharebe bayrağıdır. Bayrak asıl olarak Edo döneminde daimyolar tarafından kullanılmış olup 15 Mayıs 1870'te, Meiji hükûmeti tarafından Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin savaş bayrağı olarak ve 7 Ekim 1889'da Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin donanma sancağı olarak kabul edildi. Bayrak günümüzde halen Japonya'da geleneğin ve servetin sembolü olarak kullanılmaktadır ve Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri ve ticari ürünler ile reklamlarda da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî branş</span> egemen bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin alt bölünmesi

Askerî branş, bir silahlı kuvvetlerin alt bölümüdür. Genel olarak kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte bazı ülkelerde ek olarak özel branşlarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.