İçeriğe atla

Janez Zemljarič

Janez Zemljarič
Janez Zemljarič, 1962
Slovenya SC Başbakanı
Görev süresi
1980-1984
Yerine geldiğiAnton Vratuša
Yerine gelenDušan Šinigoj
Kişisel bilgiler
Doğum 30 Aralık 1928(1928-12-30)
Markovci
Ölüm 30 Aralık 2022 (94 yaşında)
Vatandaşlığı Yugoslavya Krallığı, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti
Milliyeti Sloven
Partisi Slovenya Komünistler Ligi
Diğer siyasi
bağlantıları
Yugoslavya Komünistler Birliği
Mesleği Politikacı, aktivist, asker
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı
Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı

Janez Zemljarič (30 Aralık 1928, Markovci - 30 Aralık 2022), Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

Janez Zemljarič 30 Aralık 1928 tarihinde Markovci'de doğdu. Ekim 1944 yılından savaş sonuna kadar II. Dünya Savaşı ve Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı'na katıldı.[1] Savaş sonrasında sonra Yugoslavya Komünistler Birliği'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1961 yılında Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.[1] 1978-1980 yılları arasında Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ve 1980-1984 yılları arasında başbakanlık görevini yürüttü. Mayıs 1984 - Mart 1989 tarihleri arasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti hükûmet yardımcılığı görevi yaptı.[2][3][4]

Janez Zemljarič'in devlet tarafından verilen çok sayıda onur madalyası ve nişanı bulunmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b GOMBAČ, Metka. Zemljarič Janez, 2009
  2. ^ Lars. Governments of the Socialist Federative Republik of Yugoslavia: 1945-1992, 2004.
  3. ^ Југословенски савременици: ко је ко у Југославији. „Хронометар“, Београд 1970. година.
  4. ^ Zemljarič, Janez 29 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 30 Ekim 2016.
  5. ^ Enciklopedija Slovenije. (2001). Knjiga 15. Ljubljana: Mladinska knjiga.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Janez Janša</span> Slovenyalı politikacı

Janez Janša, 2004'ten 2008'e, 2012'den 2013'e ve 2020'den 2022'ye kadar üç kez Slovenya başbakanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. 1990 ile 1994 yılları arasında Savunma Bakanlığı yaptı. 1993'ten beri Sloven Demokratik Parti'nin genel başkanı olarak Slovenya 8. başbakanıdır. 2020 yılı itibarıyla tekrar başbakanlık görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Borut Pahor</span> 4. Slovenya cumhubaşkanı

Borut Pahor, Sloven siyasetçi. 22 Aralık 2012'den 23 Aralık 2022'ye kadar Slovenya cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Bunun öncesinde 2008 - 2012 yılları arasında başbakanlık yapmıştır. Ayrıca 2000 - 2004 yılları arasında Slovenya Millet Meclisi başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Miha Marinko</span> Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Miha Marinko, Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Günümüzde Slovenya'da ulusal kahraman olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kidrič</span>

Boris Kidrič, Sloven partizan, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Edvard Kardelj ile birlikte Titoist politikaların uygulayıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Stane Kavčič</span>

Stane Kavčič, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde, bir Sloven komünist politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kraigher</span> Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Boris Kraigher, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anton Vratuša</span>

Anton Vratuša,, Slovenya başbakanı ve Birleşmiş Milletler nezdinde Yugoslavya büyükelçiliği yapmış eski bir siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Avbelj</span> Siyasetçi

Viktor Avbelj, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janko Smole</span>

Janko Smole, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Marinc</span>

Andrej Marinc, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

Dušan Šinigoj, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Vida Tomšič</span>

Vida Tomšič née Bernot, Sloven komünist politikacı ve aktivist. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülü. Uzun yıllar Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde pek çok hükûmet pozisyonunda bulundu. Tomšič, kadın haklarını ülkenin bütünüyle sosyal ve ekonomik kalkınmasına tamamen bağımlı olarak gören bir Marksist feministti.

<span class="mw-page-title-main">Janez Kocijančič</span>

Janez Kocijančič, Sloven siyasetçi ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kučan</span>

Milan Kučan 23 Aralık 1991'den 22 Aralık 2002'ye kadar Slovenya'nın ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. Slovenya cumhurbaşkanı olmadan önce, 10 Mayıs 1990-23 Aralık 1991 tarihleri arasında SR Slovenya Başkanlığının 13. Başkanıydı.