İçeriğe atla

Janez Lenarčič

Janez Lenarčič
Avrupa Kriz Yönetimi Komisyonu
Görevde
Makama geliş
1 Aralık 2019
Yerine geldiğiChristos Stylianides (İnsani yardım ve Kriz Yönetimi)
BaşkanUrsula von der Leyen
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Kasım 1967 (56 yaşında)
Ljubljana, Slovenya, Yugoslavya
(şimdi Slovenya)
Partisi Bağımsız

Janez Lenarčič (d. 6 Kasım 1967), 2019'dan beri Von der Leyen Komisyonu'nda Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri olarak görev yapan bir Sloven diplomattır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin eski direktörüdür.

Erken dönemi ve eğitim

Lenarčič, Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri olarak onay duruşması için 2019'da Avrupa Parlamentosu huzuruna çıktı

Lenarčič, 1992 yılında Ljubljana Üniversitesi'nden uluslararası hukuk diplomasıyla mezun oldu.[1][2]

Diplomasideki kariyeri

Lenarčič, 1992'de Slovenya dış hizmetine girdi. İlk görevi 1994-1999'da New York'ta Slovenya'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki misyonundaydı.[1][2] 2000'den 2001'e kadar Lenarčič, dışişleri bakanı ve Başbakan Janez Drnovšek'in danışmanı olarak çalıştı. 2002-2003 yılları arasında başbakanlık makamında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.[1][2] Lenarčič, 2003-2006 yılları arasında Viyana'da Slovenya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) büyükelçisiydi ve 2005 yılında Slovenya başkanlığı sırasında AGİT Daimi Konseyi'ne başkanlık etti.[1][2] 2006'dan 2008'e kadar Lenarčič, 2007'deki Lizbon Antlaşması müzakereleri sırasında Slovenya'yı temsil etmek ve daha sonra 2008'de Avrupa Parlamentosu'nda Slovenya AB Konseyi Başkanlığını temsil etmek dahil olmak üzere Avrupa işlerinden sorumlu dışişleri bakanıydı.[2]

Lenarčič daha sonra AGİT'in Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) Direktörü olarak 2014 yılına kadar Varşova'ya taşındı.[1]

2014 yılında Lenarčič, Slovenya Başbakanı Miro Cerar'ın kabinesinde dışişleri bakanı seçildi. 2016 yılında Slovenya'nın AB Daimi Temsilcisi olarak Brüksel'e taşındı.[1]

Avrupa Komisyonu Üyesi, 2019 – günümüz

2019'da Lenarčič, Ursula von der Leyen liderliğindeki Komisyon'da Slovenya'nın Avrupa Komiserliği görevine Başbakan Marjan Šarec (Avrupa'yı Yenile) tarafından aday gösterildi.[3]

Mart 2020'nin başlarında Lenarčič, von der Leyen tarafından Avrupa Birliği'nin COVID-19 pandemisine yanıtını koordine etmek için Komisyon'un özel görev gücünde görev yapmak üzere atandı.[4]

Ödüller

Lenarčič, Fransa'nın en yüksek ödülü olan Légion d'honneur'u aldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "European Commission, CV" (PDF). 21 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  2. ^ a b c d e f "OSCE, CV". 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  3. ^ "Šarec za kandidata za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča". www.rtvslo.si. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019. 
  4. ^ Laura Kayali, Paola Tamma and Hans von der Burchard (April 9, 2020), France’s freewheeling Thierry Breton rises to the crisis 24 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Politico Europe.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula Plassnik</span> Avusturyalı diplomat ve siyasetçi

Ursula Plassnik, Avusturyalı diplomat ve siyasetçi. 2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 2015 yılından beri Avusturya'nın Bern Büyükelçisi olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komisyonu</span> Avrupa Birliğinin yürütme organı

Avrupa Komisyonu ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu, yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Janez Janša</span> Slovenyalı politikacı

Janez Janša, 2004'ten 2008'e, 2012'den 2013'e ve 2020'den 2022'ye kadar üç kez Slovenya başbakanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. 1990 ile 1994 yılları arasında Savunma Bakanlığı yaptı. 1993'ten beri Sloven Demokratik Parti'nin genel başkanı olarak Slovenya 8. başbakanıdır. 2020 yılı itibarıyla tekrar başbakanlık görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Juncker</span>

Jean-Claude Juncker, ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Apakan</span>

Ertuğrul Apakan, Türk diplomat. Birleşmiş Milletler Türkiye daimi temsilcisi ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı, Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun Baş Gözlemcisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alenka Bratušek</span>

Alenka Bratušek, Mart 2013 - Mayıs 2014 tarihleri arası ülkenin ilk kadın Slovenya Başbakanı olmuş bir liberal Sloven siyasetçidir. Ocak 2013 - 25 Nisan 2014 tarihleri arası Pozitif Slovenya partisinin başkanı görevini yürütmüştür. 10 Eylül 2014 tarihinde Juncker Başkanlığında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı olmak için aday oldu ancak Avrupa Parlamentosu'ndan onay alamadı.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Jouyet</span> Fransız siyasetçi (d. 1954)

Jean-Pierre Jouyet Fransız bürokrat siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ursula von der Leyen</span> Alman politikacı

Ursula Gertrud von der Leyen, CDU üyesi Alman siyasetçi ve Avrupa Komisyonu Başkanı. 2005 ile 2019 yılları arasında federal hükûmete hizmet vererek Angela Merkel'in kabinesinin en uzun süreli üyesi olmuştur. Almanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Michel</span> Belçikalı politikacı

Charles Yves Jean Ghislaine Michel, Belçikalı siyasetçi, 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi başkanıdır. Louis Michel'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Frans Timmermans</span> Hollandalı siyasetçi ve diplomat

Frans Timmermans, Hollandalı siyasetçi. Hollanda'da dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'nde Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 22 Ağustos 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu'ndaki görevinden ayrılarak 2023 Hollanda genel seçimleri için ittifak yapan GroenLinks ve PvdA'nın ortak baş adayı gösterildi. İttifak, seçimlerde yüzde 15 oy alarak ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Karl Erjavec</span>

Karl Erjavec Sloven siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Janez Potočnik</span>

Janez Potočnik Sloven siyasetçi, Avrupa Komisyonu eski üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Kaymakcı</span> Türk diplomat

Faruk Kaymakcı, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Renato Ruggiero</span> İtalyan diplomat (1930-2013)

Renato Ruggiero, İtalyan diplomat ve eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">4. Merkel Kabinesi</span> Vikimedya liste maddesi

4. Merkel Kabinesi 2017 Almanya federal seçimlerinin ardından, 14 Mart 2018 tarihinde Angela Merkel başkanlığında CDU-CSU ve SPD koalisyonu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marjan Šarec</span> Slovenyanın 9. Başbakanı

Marjan Šarec, Sloven oyuncu ve siyasetçi. Šarec, Avrupa ülkesi Slovenya'da 17 Ağustos 2018 - 13 Mart 2020 tarihleri arası Slovenya eski başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya'da COVID-19 pandemisi</span>

Şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin neden olduğu yeni bir bulaşıcı hastalık olan koronavirüs hastalığı 2019'un devam eden salgınının Slovenya'ya yayıldığı 4 Mart 2020'deki ilk vakayla doğrulandı. Fas'tan Avrupa'da SARS-CoV-2'nin merkezi olarak kabul edilen İtalya'ya; İtalya'dan da Slovenya'ya gelen bir turist tarafından hastalık ülkeye geldi. Salgının ilk günleri, Ocak ayı sonlarında Başbakan Marjan Šarec'in istifa etmesi ve bunun sonucunda yeni hükûmetin kurulması nedeniyle Slovenya için zorlayıcıydı. İlk vaka Janez Janša Başbakan seçildikten bir gün sonra onaylandı. Geçiş döneminde salgın yükseldi. Giden ve gelen hükûmet arasında 10 Mart 2020'de ortak bir toplantı yapıldı. Görevden ayrılan Marjan Šarec'in hükûmeti 14 Mart 2020'ye kadar kriz yönetiminden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Schmit</span> Lüksemburglu siyasetçi

Nicolas Schmit, Lüksemburglu siyasetçi, Avrupa Birliği komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

28 Şubat 2022'de Rusya tarafından istila edildikten kısa bir süre sonra Ukrayna, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik başvurusunda bulundu. Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski, "yeni bir özel prosedür" kapsamında derhal kabul talebinde bulundu ve sekiz AB ülkesinin başkanları, katılım sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın katılımını desteklediğini ancak sürecin zaman alacağını belirtti. 1 Mart 2022'de Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın resmi üyelik adayı olmasını tavsiye etti. 10 Mart 2022'de Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu'ndan başvuruyla ilgili görüşünü istedi. 8 Nisan 2022'de von der Leyen, Zelenskyy'ye bir anket sundu, Ukrayna bu anketi 17 Nisan'da yanıtladı.

<span class="mw-page-title-main">Olivér Várhelyi</span> Macar avukat ve diplomat

Olivér Várhelyi, Macar avukat ve diplomat olmakla birlikte, László Trócsányi'nin Avrupa Parlamentosu tarafından reddedilmesinden sonra von der Leyen Komisyonu'nda Macaristan'dan Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi olarak görev yapmaktadır.