İçeriğe atla

Janet Asimov

Janet Asimov
DoğumJanet Opal Jeppson
6 Ağustos 1926(1926-08-06)
Ashland, Pennsylvania, ABD.
Ölüm25 Şubat 2019 (92 yaşında)
MilliyetAmerikalı
Diğer ad(lar)ıJ O Jeppson
EğitimStanford Üniversitesi (lisans)
New York Üniversitesi Tıp Fakültesi (Doktora)
William Alanson White Psikanaliz Enstitüsü
MeslekYazar ve psikanalist
MemleketAshland, Pennsylvania, ABD.
Evlilik
Isaac Asimov
(e. 1973; ölümüne kadar 1992)

Janet Opal Asimov (doğum adı: Janet Opal Jeppson 6 Ağustos 1926; Ashland, Pennsylvania ; 25 Şubat 2019[1]), Amerikalı kadın bilimkurgu yazarı ve psikanalist.[2][3][4]

Yaşamı ve kariyeri

Janet Opal Jeppson adıyla 6 Ağustos 1926'da Ashland, Pennsylvania'da doğan Janet Asimov, 1970'lerde kendi isminin kısaltması "J. O. Jeppson" takma adıyla çocuklar için bilimkurgu-hikâye tarzında kitaplar yazmaya başladı. 1973'ten 1992'deki ölümüne kadar Rus bilimkurgu yazarı Isaac Asimov[5] ile evli olup onunla birlikte "Genç Robot Norbi" 'nin hikâyesinin anlatıldığı Robot Norby serisi altında bazı bilimkurgu-hikâye tarzı kitaplar yazıp yayınlamıştır.

Ölümü

6 Ağustos 1926'da Ashland, Pennsylvania'da doğan Janet Asimov 25 Şubat 2019'da 92 yaşında ölmüştür.

Eserleri

Norby-Serisi

(Isaac Asimov ile)

  • Norby, the Mixed-Up Robot, 1983
  • Norby's Other Secret, 1984
  • Norby and the Lost Princess, 1985
  • Norby and the Invaders, 1985
  • Norby and the Queen’s Necklace, 1986
  • The Norby Chronicles, 1986
  • Norby Finds a Villain, 1987
  • Norby Through Time and Space, 1987
  • Robot for Hire, 1988
  • Norby Down to Earth, 1989
  • Norby and Yobo's Great Adventure, 1989
  • Norby and the Oldest Dragon, 1990
  • Norby and the Court Jester, 1991
  • Norby and the Terrified Taxi, 1997

Roman çalışmaları

  • The Second Experiment, 1974 (J. O. Jeppson ile)
  • Der letzte Unsterbliche, 1983, ISBN 3-442-23430-1, The Last Immortal, 1980
  • Bewusstseinstransfer, 1990, ISBN 3-453-04473-8, Mind Transfer, 1988
  • The Package in Hyperspace, 1988
  • Tod eines Androiden, 2002, ISBN 3-404-23246-1, Murder at the Galactic Writers' Society, 1995

Koleksiyon çalışmaları

  • The Mysterious Cure, and Other Stories of Pshrinks Anonymous, 1985 (J. O. Jeppson ile)

Tarihsel çalışmaları

  • Laughing Space: Funny Science Fiction Chuckled Over, 1982 (Isaac Asimov ile)

Diğer çalışmaları

  • How to Enjoy Writing: A Book of Aid and Comfort, 1987 (Isaac Asimov ile)
  • Kosmos und Materie, Frontiers II, 1993 (Isaac Asimov ile)
  • It’s Been a Good Life, 2002 (Isaac Asimov ile)
  • Notes for a Memoir: On Isaac Asimov, Life, and Writing, 2006

Kaynakça

  1. ^ Todesanzeige 2 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. legacy.com, abgerufen am 3. März 2019
  2. ^ Asimov, Isaac (1980). In Joy Still Felt: The Autobiography of Isaac Asimov, 1954-1978. Garden City, New York: Doubleday. ISBN 0-385-15544-1. 
  3. ^ "7 Famous People Who Married Mormons". LDS Living. 13 Kasım 2017. 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  4. ^ Ericson, Edward L. The Humanist Way: An Introduction to Ethical Humanist Religion. The Continuum Publishing Company, 1988, p. viii.
  5. ^ "Locus Online: Letter from Janet Asimov". www.locusmag.com. 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Robot</span> otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihaz

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Güncel tanımı ile robotlar, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan ve programlanabilen cihazlardır. Başka bir tanımla robotlar, canlıların işlevlerini ve davranışlarını taklit edebilen, fiziksel yeteneklere ve yapay zekâya sahip, disiplinler arası öğeler içeren mühendislik ürünleridir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Clive Staples Lewis</span>

Clive Staples Lewis, Kuzey İrlandalı yazar ve öğretim görevlisi.

Vakıf, Rusya doğumlu Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bilimkurgu serisidir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan seri Vakıf, Vakıf ve İmparatorluk ve İkinci Vakıf kitaplarından oluşmaktaydı. 1981 yılından sonra Asimov seriye 2 ardıl ve 2 öncül eklemiştir. Eklenen bu kitaplar Asimov'un yazdığı diğer iki seri olan Robot ve İmparatorluk serilerine göndermeler yaparak, tüm bu serilerin aynı hayali evrende geçtiğini göstermiştir.

Bob Shaw veya doğum adıyla Robert Shaw,, Kuzey İrlandalı bilimkurgu yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Bacigalupi</span>

Paolo Bacigalupi, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 2 tane basılmış romanı ve Salon.com, The Magazine of Fantasy and Science Fiction, and Asimov’s Science Fiction Magazine gibi dergilerde ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Bacigalupi yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 10 ödül aldı. Çıkış romanı Kurma Kız, TIME dergisi tarafından 2009 yılının en iyi 10 romanından biri olarak gösterildi.

Raya Dunayevskaya, Amerikalı bir filozoftur ve Marksist-Hümanizm'in kurucusudur. Bir süre Leon Troçki'nin sekreterliğini yapmıştır. Daha sonra ondan kopmuş ve "News and Letters Committees" adında yeni bir örgüt kurmuş ve ölümüne kadar bu örgüte başkanlık etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andy Weir</span> Amerikalı yazar

Andrew T. Weir, ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Taylor (yazar)</span> Amerikalı yazar (1917 – 1994)

Peter Matthew Hillsman Taylor,, Amerikalı romancı, hikâye ve oyun yazarı.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurguda Dünya dışı varlıklar</span>

Dünya dışı varlıklar, modern bilimkurgunun ortak bir teması. Samsatlı Lukianos'un ikinci yüzyıl parodisi Gerçek Tarih adlı eseri gibi birçok eserde de konu olmuştur.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

<span class="mw-page-title-main">Jerry Oltion</span>

Jerry Oltion, Star Trek serisindeki kitaplar da dahil olmak üzere çok sayıda roman ve kısa öyküyle tanınan Eugene, Oregon'da yaşayan bir bilimkurgu yazarıdır. Wordos yazarlar grubunun bir üyesi ve ayrıca "Ryan Hughes" takma adı altında yazıyor.

<span class="mw-page-title-main">Rosanna Arquette</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Rosanna Arquette, Amerikalı aktris, film yapımcısı ve yönetmeni.

Üç robot yasası, Amerikalı bilimkurgu yazarı Isaac Asimov tarafından ortaya atılan, robotların işlev ve haklarına ilişkin yasalardır. Asimov'un ilk kez 1942 yılında yayımlanan, daha sonrasında Ben Robot isimli kitabının da bir bölümünü oluşturan "Durağan Döngü" isimli hikâyesinde ortaya attığı üç yasa şu şekildedir:

  1. Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
  2. Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.
  3. Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.

Fantastik bilimkurgu, hem bilimkurgu hem de fantezinin unsurlarını eşzamanlı olarak kullanan veya birleştiren spekülatif kurgu şemsiyesi içindeki karma bir türdür. Bir bilimkurgu öyküsünde, dünya bilimsel olarak mümkün olarak sunulur, bilim fantezi dünyası ise gerçek dünyanın bilimsel yasalarını ihlal eden unsurlar içerir. Yine de, bilim fantezisi dünyası mantıklıdır ve genellikle bu ihlallerin bilim benzeri açıklamalarıyla sağlanır.

Sert bilimkurgu ya da saltık bilimkurgu, bilimsel doğruluk ve mantık kaygısıyla karakterize edilen bir bilimkurgu kategorisidir. Terim ilk olarak 1957'de P. Schuyler Miller tarafından Astounding Science Fiction dergisinin Kasım sayısında John W. Campbell'ın Uzay Adaları romanının bir incelemesinde kullanıldı. Sert bilimkurguya benzetilerek oluşturulan tamamlayıcı hafif bilimkurgu terimi ilk olarak 1970'lerin sonlarında ortaya çıktı. Bu terim, Isaac Asimov'un matematiksel sosyoloji üzerine kurulu Vakıf serisi gibi genellikle "sert" bilimkurgu olarak kabul edilen örnekler olmasına rağmen, "sert" (doğal) ve "hafif" (sosyal) bilimler arasındaki popüler ayrıma benzetilerek oluşturulmuştur. Bilimkurgu eleştirmeni Gary Westfahl, her iki terimin de katı bir sınıflandırmanın parçası olmadığını ve bunun yerine, yorumcuların ve yorumcuların faydalı bulduğu hikâyeleri karakterize etmenin yaklaşık yolları olduğunu savunmaktadır.

Caren Sumption Gussoff Amerikalı bir yazardır. Hem edebi kurgu hem de spekülatif kurgu romanları ve kısa öyküler yazmaktadır. Şu anda Seattle bölgesinde yaşamaktadır. 2020'de Gussoff, evlilik soyadı Sumption'ı çalışmalarında kullanmaya başladı. Bu nedenle yayınlar hem Caren Gussoff hem de Caren Gussoff Sumption altında yayınlandı.

Psionik, 1950'li ve 60'lı yılların Amerikan bilimkurgusunda, mühendislik ilkelerini duyular dışı algılama, telepati ve psikokinezi gibi paranormal veya psişik olayların incelenmesini uygulayan, önerilen bir disiplindi. Psi ile elektronikteki -onik sözcüklerinin karışımından oluşan bir terimdir. "Psionik" kelimesi, bilimkurgu camiasında bir sanat terimi olarak oluşmuş ve her zaman öyle kalmıştı ve -editör John W. Campbell, Jr.'ın tanıtım çabalarına rağmen- akademik parapsikologlar arasında bile hiçbir zaman genel bir geçerliliğe ulaşamamıştı. Terimin 1951'de icat edilmesinden sonraki yıllarda, hiçbir bilimsel kanıtın "psiyonik" yeteneklerin varlığını desteklemediği giderek daha belirgin hale geldi.