Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.
Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.
Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni karadan, denizden ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. KKTC Polis Örgütü ve KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır.
Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.
1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.
'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.
Abdullah Recep Türk asker. Eski Ege Ordusu Komutanı.
Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.
Muharebe Arama Kurtarma, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) ve İleri Hava Kontrolör (İHK) birliğidir. 2017 yılında isim değiştirerek AKİP olmuş daha sonra da Personel Kurtarma olarak adlandırılmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubaylar arasından gönüllü üstün yetenekli ve çeşitli eleme aşamalarını geçen personelden seçilir. Filo olarak bulundukları hava üs komutanlıklarına bağlı olarak görev yaparlar.
Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH, Jandarma Genel Komutanlığının özel harekât kuvvetleri birimi. Görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif eylemleri bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. OHAL, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.
Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK), Marmara depreminden sonra TSK tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar, KBRN ve büyük kazalar gibi doğal olan veya olmayan her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama ve kurtarma görevleri için Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulmuştur. İlk olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı olarak kurulan DAK Taburu daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Lojistik Komutanlığına bağlanmıştır.
Jandarma Özel Operasyon (JOPER) personeli daha önceden Jandarma Komando birliklerinde görev yapmış gönüllü olan personel arasından özel operasyonlar için eğitilen jandarmalara verilen ünvandır. Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. 4 Özel Operasyon Taburu halinde JÖAK'a bağlıdır.
Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapacak subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman çavuşlara komando eğitimi veren birliktir. Karargahı Foça'da bulunmaktadır. Komando Temel Eğitimi, Komando Özel Harekât Eğitimi, Terörizmle Mücadele Harekâtı Eğitimi ve Asayiş Eğitimi gibi eğitimler verilmektedir. İçerisinde Güven Cami bulunmaktadır.
Jandarma Havacılık Başkanlığı,jandarmanın yürüttüğü terörle mücadele ve arama kurtarma faaliyetlerine destek olmakla görevlidir.1968 yılında Diyarbakır'da Hafif Helikopter Bölüğü olarak kurulmuştur.1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılmışlardır.1998 yılında dünyada bir ilki gerçekleştirerek Şırnak'da Bestler Dereler bölgesine gece görüş gözlüğü ile bir taburu indirmişlerdir.
Sahil Güvenlik Özel Harekât, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı özel bir birimdir. Bu özel birime "Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği" kapsamında SÖH ismi verilmiştir. SÖH, Sahil Güvenlik Özel Harekât isminin kısaltması olarak kullanılmaktadır.
7. Komando Tugayı, Sakarya'da konuşlanmıştır. 2018 yılında alınan kararla mekanize piyade sınıfından komando sınıfına geçirilmiştir. Fırat Nehri'nin doğusunda başlayan kara harekâtında sınırı geçen ilk birlik olmuştur.
Polis Arama Kurtarma (PAK), muhtemel afet dönemlerinde AFAD koordinesinde yapılacak olan arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak ve afetzede vatandaşlara destek vermek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı bir birim olarak kurulmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri özel operasyon birimleri (SOF) özel kuvvetler, Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı 'nın Amerika Birleşik Devletleri Özel Operasyonlar Komutanlığı içinde (USSOCOM) Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri için kullanılan, özel operasyonlar gerçekleştirmek amacıyla kurulan birimleri kapsamaktadır.
Amfibi Hücum Timi, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığına bağlı özel olarak yetiştirilen subay, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan seçkin deniz piyadelerinden oluşan deniz komando taburudur.