İçeriğe atla

Janchi-guksu

Janchi-guksu
Alternatif isimZiyafet noodle'si
Ülke(ler)Kore
TürüNoodle
Korece adı
Hangıl잔치국수
Latin harfleriyle yazımıjanchi-guksu
McCune-Reischauerchanch'iguksu


Janchi-guksu (Korece: 잔치국수), buğday unu eriştesinden yapılan Kore noodle'ıdır. Sığır eti suyu ya da hamsi suyu bileşenleridir. Susam yağı, soya sosu, pul biber ve yeşil soğandan yapılır. İnce dilimlenen jidan (지단; yumurta süslemesi), gim (su yosunu) ve kabak, garnitür olarak hazırlanır. Janchi'nin anlamı Korecede ziyafet anlamındadır. Bu kelimenin kökeni birisinin evlilik ya da on altıncı yaş ziyafetinden gelir.[1]

Tarihi

Korece isim olan janchi (잔치, ziyafet) anlamına gelmesinin nedeni Kore genelinde özellikle düğün ziyafetleri, doğum günü partileri, 60. yaş kutlamalarında (hwangap) yenmesidir. Guksunun anlamı ise eriştedir ve Korecede uzun yaşam ve uzun evliliği sembolize eder.

Guksu kelimesi Koryo döneminde Dongguk Isangguk Jeonjip 6. kitapta (hangul: 동국이상국전집 6, hanja: 東國李相國全集) mevcuttur ve guksu bir şiir dizesinde yer alır. Çin Song Hanedanı elçisinin yazdığı Goryeo Dogyeong (hangul: 고려도경, hanja: 高麗圖經) kitabında ise guksu'dan özel organizasyonlarda yenilen nadir ve pahalı buğday yemeği olarak bahsedilir. (Zamanının en pahalı ürünleri karabuğday ve nişastadır.)[2]

Popüler Kültür

Erişte geleneksel olarak düğünlerde yendiği için bir kişiye "ne zaman evleneceksin" demenin bir diğer yolu da "bize ne zaman guksu yedireceksin"dir.

Park Geun-hye'nin görevden alınması sırasında birçok Koreli, kızarmış tavuk ve janchi-guksu yiyerek Twitter'da trend olmuştur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "anlam". ko.dict.naver.com. 4 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  2. ^ "장수의 의미 가진 '국수'". 통일뉴스 (Korece). 20 Mayıs 2010. 29 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  3. ^ Seoul, Reuters in (10 Mart 2017). "South Koreans feel like chicken tonight after president's removal". the Guardian (İngilizce). 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hangıl</span> Korecenin yerel alfabesi

Hangıl ya da Hangul, Kore alfabesidir. Hangıl, Korecede "h-a-n-g-ı-l" [한글] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığı'ndan (*) Kral Sejong tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçhatmi</span>

Ağaçhatmi, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından, çiçek açan ve Asya'nın büyük bir kısmında yetişen ve boyu 2–4 m.'ye erişen vazo şeklinde çalı türü bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore arması</span> Ulusal arma

Kore Cumhuriyeti Ulusal Amblemi ülkenin ulusal bayrağındaki beş stilize yaprakla çevrili taeguk sembolünden ve ülkenin resmî Korece isminin, Korece karakterlerinden oluşan bir yazıtın bulunduğu bir şeritten oluşur. Taegeuk barış ve uyumu temsil eder. Beş yaprakların hepsinin anlamı vardır ve Güney Kore'nin ulusal çiçeği, Hibiscus syriacus veya Sharon Gülü ile ilgilidir.

Salsu Muharebesi, 612 yılında Goguryeo ve Sui Hanedanı arasında 2. Goguryeo-Sui sırasında meydana gelen büyük bir muharebe. Goguryeo süvari kuvvetleri, Sui ordusunu Salsu nehri civarlarında hezimete uğratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Lee Guk-joo</span>

Lee Guk-joo, Güney Koreli FNC Entertainment altında bir komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Adası</span>

Jeju Adası, Güney Kore'nin Kore Yarımadası ve Jeju eyaletindeki en büyük adasıdır. Ada içinde doğal Dünya Mirası olan Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüplerini bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Gangwon</span>

Gangwon, Güney Kore'nin illerinden biridir. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır ve kuzeyde Kuzey Kore, batıda Gyeonggi ve güneyde Kuzey Chungcheong ile Kuzey Gyeongsang illeri ile komşudur. Yüzölçümü 20.569 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1.542.147'dir. İlin merkezi Chuncheon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Taegeuk</span> evrendeki dengeyi temsil eden Kore sembolü

Taegeuk geleneksel bir Kore sembolüdür. Kelime, "yüce nihai" anlamına gelen Çin'deki Taiji kelimesiyle aynıdır. Bu simge, 1880'lerde taegeukgi olarak bilinen ulusal bayrak tasarımı için seçildi. Taegeuk genellikle Kore geleneğiyle ilişkilendirilir ve evrendeki dengeyi temsil eder: kırmızı yarı pozitif kozmik kuvvetleri, mavi yarı ise karşıt negatif kozmik kuvvetleri temsil eder. Kore Şamanizmi, Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Budizmde kullanılır.

Aşağıda Korece isimler verilmiştir.

Bora Korece kız ismi. İki tek heceden oluşan çoğu Korece isim'in aksine Sino-Korece bir isim olan Bora yerli Kore ismidir ve : "mor anlamına gelen tek iki heceli bir kelimedir. Ha-neul, ("gökyüzü"), Seul-ki ("bilgelik") ve Sora gibi bu isimde son yıllarda Güney Kore daha popüler hale gelmiştir. Bazı durumlarda, ebeveynler de bu ismi kullanmak için hanja'yı seçerek sadece telaffuzlarını kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Kim Nam-chun</span>

Kim Nam-chun, Güney Koreli profesyonel futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Baekseolgi</span> Koreye özgü bir çeşit pirinç keki

Baekseolgi veya beyaz pirinç keki, pirinç unundan yapılan Kore'ye özgü bir çeşit tteok yani pirinç kekidir. Buharda hazırlanan baekseolgi, bu nedenle aynı zamanda bir sirutteok'tur. Anavatanı Kore Yarımadası olan baeksolgi, diğer tteok çeşitleriyle beraber Kore yemek kültüründe önemli bir yer tutar. Baekseolgi'nin temel malzemeleri pirinç unu, tuz ve şekerdir. Kore'de bazı bölgelerde yeni doğan bebeğin sağlıklı ve huzurlu bir yaşam geçirmesi için doğumun 100. gününde 100 kişiye baeksolgi dağıtılması gerektiği inancı varken bazı yörelerde de baekseolgi'nin özel günlerde sadece aile üyelerine dağıtılması, aile dostlarıyla veya komşularla paylaşılmaması gerektiği inancı mevcuttur. Bebeğin doğumunun saei-rye yani üçüncü haftasında da baekseolgi hazırlanması yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Siru-tteok</span>

Siru-tteok, ufalanmış kırmızı fasulyeden ve beyaz pirinçten yapılan yemek çeşitlerine verilen addır. Bu yemek çeşidi, yapışkan pirinç veya pirinç ununun hamur haline getirilerek kırmızı fasulye ya da soya fasulyesi ile beraber buharda pişirilmesiyle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Guk</span>

Guk (국) ya da bilinen diğer adıyla tang, Kore mutfağının servis edilen çorba tarzı yemeklerinin genel adıdır. Guk ve tang genellikle birlikte gruplandırılır ve aynı çeşit olarak kabul edilir, buna rağmen tang, guk'a göre daha az sulu olabilir. Kore mutfağının temel ürünleri bap ve banchandır. Kore masa sunumlarında bap (pirinç), guk’un sağında, sujeo ’ ise solunda yer alır.

Jokpyeon Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok ve pyeon'dan oluşan adını açıklıyor. Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

Pansori (Korece) bir şarkıcı ve bir davulcu tarafından icra edilen Koredeki bir müzikal hikâye anlatımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cheolli Jangseong</span>

Cheolli Jangseong ya da Kore Seddi, Orta Çağ Kore'si ile batıdaki Çinliler ve kuzeydeki diğer kabileler arasında inşa edilen iki büyük tahkimattan birine atıfta bulunabilir. İlki, Kore'nin Üç Krallığından biri olan Goguryeo tarafından 7. yüzyılda inşa edilen bir askeri garnizon ağıdır. Bunlar şimdi Kuzeydoğu Çin'de yer almaktadır. İkincisi ise 11. yüzyılda Kore'nin Goryeo hanedanı tarafından inşa edilen ve şu anda Kuzey Kore'de bulunan bir duvardır.