İçeriğe atla

Jan Syrový

Jan Syrový
Çekoslovakya Başbakanı
Görev süresi
22 Eylül 1938 - 1 Aralık 1938
Yerine geldiğiMilan Hodža
Yerine gelenRudolf Beran
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Ocak 1888(1888-01-24)
Třebíč, Moravya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm 17 Ekim 1970 (82 yaşında)
Prag, Çekoslovakya
Mesleği Asker
İmzası

Jan Syrový Çek asker. Çekoslovakya Ordusunda dört yıldızlı general rütbesine yükselmiştir. Münih Krizi sırasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır.

I. Dünya Savaşı sırasında Rusya'nın Çekoslovak Lejyonu'nunda savaşırken 1917 yılında Zborov Muharebesinde sağ gözünü kaybetmiştir. 1926 ila 1933 yılları arasında Çekoslovakya Ordusu Genelkurmay başkanlığı yapmıştır.

23 Eylül 1938'de Milan Hodža hükûmeti istifa edince itirazlarına rağmen başbakanlık görevine atanmıştır. 30 Eylül'de Münih Antlaşmasını kabul etmek zorunda kalmıştır.

Notlar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Milan Hodža
Çekoslovakya Başbakanı
1938
Sonra gelen:
Rudolf Beran

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münih</span> Almanyada Bavyera eyaletinin başkenti

Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya millî futbol takımı</span> Slovakyayı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Slovakya millî futbol takımı, Slovakya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1939 ile 1944 yılları arasında 16 maç yapan Slovakya, II. Dünya Savaşı sonrasında Çekoslovakya haline geldi. 1992'de Çekoslovakya'nın ikiye bölünmesinden sonra ilk maçını Litvanya ile oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Neville Chamberlain</span> Birleşik Krallık başbakanı (1937–1940)

Arthur Neville Chamberlain, İngiliz siyasetçi, 1937-1940 arası başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Südet Krizi</span>

Südet krizi, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin kendisine verilmesini diretmesiyle ortaya çıkan ve 1938 yılında belli başlı Avrupa ülkelerini savaşın eşiğine getiren gelişmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın dağılması</span>

Çekoslovakya'nın dağılması Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçıl bir şekilde Çekya ve Slovakya adında iki ülkeye ayrılması olayıdır. Bu olay aynı zamanda Kadife Boşanma olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Beneš</span>

Edvard Beneš, Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı. Beneš yetenekli bir diplomat olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jan Černý</span> Bürokrat

Jan Černý Çek bürokrat ve siyasetçi. 1920-1921 arasında ve 1926'da olmak üzere iki kere Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır. Ayrıca 1918–1920, 1921–1928 ve 1929–1939 yılları arasında olmak üzere üç kere Moravya valiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">František Udržal</span>

František Udržal Çek siyasetçi. Çekoslovak Çiftçi ve Köylü Cumhuriyetçi Partisi'nin üyesidir ve liderliğini yapmıştır. Bohemya Krallığı'nda yerel siyaset ile başlayan kariyerine Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun parlamentosunda devam etmiş sonradan yeni kurulan Çekoslovakya parlamentosuna girmiştir. Yedi yıl Çekoslovakya Savunma bakanı görevini yürüttükten sonra 1929 ila 1932 yılları arasında iki dönem Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Beran</span>

Rudolf Beran Çek siyasetçi. Çekoslovakya'nın Nazi Almanyası tarafından işgalinden hemen önce ve sonrasında Bohemya ve Moravya Protektorası deklare edilmeden ülkesinin başbakanlığını yapmıştır. Çekoslovak Çiftçi ve Köylü Cumhuriyetçi Partisi'nin 1933'ten itibaren lideridir ve Cumhurbaşkanı Emil Hácha tarafından 1 Aralık 1938'de başbakan olarak görevlendirilmiştir.

Jozef Lenárt, Slovak siyasetçi. 1963 ila 1968 yılları arasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır.

Ladislav Adamec Çek siyasetçi. 1988 ila 1989 yılları arasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır. Lubomír Štrougal'ın 12 Ekim 1988'de görevden ayrılmasıyla başbakanlığa geçen Adamec Çekoslovakya'nın son komünist başbakanı olmuştur.

Marián Čalfa, Çek siyasetçidir. Kadife Devrim sırasında ve sonrasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır. Ayrıca Kadife Devrim esnasında 19 günlüğüne cumhurbaşkanlığına da vekâlet etmiştir. Çekoslovakya Komünist Partisi'nden yeni temsilî demokratik rejime geçiş esnasında anahtar kişilerden birisi olmuştur.

Çekoslovakya başbakanları listesi, Avrupa'da 1992 yılına kadar var olan Çekoslovakya'da 1918 yılında Çekoslovakya Cumhuriyeti ile başlayıp 1992 yılında Çekya ve Slovakya Federatif Cumhuriyeti ile son bulan süreçte başbakanlık makamında bulunan kişileri içermektedir. Aynı dönemde 1938-1939 ile 1969-1992 yılları arasında federasyon içerisinde kısmi devletleri oluşturan Çekya ve Slovakya başbakanları ile 1939-1945 yılları arasında var olan Bohemya ve Moravya Protektorası ile Slovak Cumhuriyeti başbakanları da bu listede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milan Čič</span> Slovak siyasetçi

Milan Čič, Slovak siyasetçi. Čič, Avrupa'da varlığına 1992 yılında son verilen Çekoslovakya'nın iki federal devletinden biri konumunda olan Slovak Sosyalist Cumhuriyeti'nde 1989 ile 1990 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Dominic Raab</span> İngiliz siyasetçi

Dominic Raab, Britanyalı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve Birleşik Krallık eski Başbakan Yardımcısı'dır. Theresa May hükûmetinde bir dönem, İnsan Hakları Bakanlığı ve Aile Bakanlığı yapmış olan Raab, 15 Eylül 2021 tarihine kadar da Boris Johnson hükûmetinde Dışişleri Bakanlığı yapmıştır. Mayıs 2010'dan bugüne Esher ve Walton milletvekilliği görevini de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı ihaneti</span>

Batı ihaneti, Birleşik Krallık, Fransa ve bazen ABD'nin, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında ve sonrasında Çekoslovak ve Polonya devletlerine ilişkin yasal, diplomatik, askeri ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmediği görüşüdür. Ayrıca bazen o sırada diğer Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin muamelesine de atıfta bulunur.