İçeriğe atla

Jan Skala

Jan Skala (yaklaşık 1930)
Namysłów'da Jan Skala'nın büstü

Jan Skala (17 Haziran 1889 - 22 Ocak 1945), Sorbyalı bir gazeteci, şair ve Sorb ulusal hareketinin önde gelen ideoloğuydu. Savaşlar arası dönemde (1918-1945), Almanya'daki Alman olmayan etnik grupların hakları için Almanya'daki Ulusal Azınlıklar Birliği'nde aktif olarak çalıştı.

Çalışmaları

Jan Skala, Lusatyan Sorb sol eğilimli bir lider ve vatansever, gazeteci ve tanınmış şair ve yazardı. Skala, bir şair olarak Alman Sosyalist gazetelerinde yazıyordu. 1911'de anadilinde şiirler yazmaya başladı.[1] Yazılarına, eski Lusatyan Sorb yazarlarına damgasını vuran romantik ya da vatansever notlardan daha çok toplumsal sorunları kattı.[2] Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra iki şiir kitabı yayınladı: 1920'de "Drobjence" ("Kırıntılar") ve 1923'te Škre ("Kıvılcımlar"). "Kırıntılar" şiirleri, başka bir Sorb şairi Čišinski'den etkilenen güçlü bir yurtsever tondaydı. Şiirlerden biri, Almanya'daki Sorb hakları mücadelesinde Sırplara yönelik yardım ve destek çağrısıydı. "Kıvılcımlar"da aşk ve duygular üzerine şiirler yazdı.[3] Bir yazar olarak Jan, bazı kısa anlatılarıyla tanınır; bunların en önemlisi, kapitalist büyük endüstrilerin bozkırlarda yaşayan Wendleri nasıl sömürdüğünü ve dolandırdığını anlattığı "Stary Šymko" ("Eski Schimko") adlı eseridir.[4] Şiirlerinin bir antolojisi 1985'te J. Łušćanski ve K. Lorenc tarafından düzenlendi ve Jan Skala adı altında yayımlandı.[5]

Polonyalılar Birliği'ndeki hizmetlerinden dolayı Almanya'daki Polonyalı azınlığın lideri olarak görülüyordu. Diğer taraftan, daha yoksul azınlıkların kültürel özerkliğe ulaşamamalarının onların asimilasyonlarına yol açacağını öne sürdü.[6] 1930'larda Alman Reich'inde azınlık hakları mücadelesi sırasında, Nisan 1936'da Londra Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa Araştırmaları Okulu organı olan "Slavonik ve Doğu Avrupa İncelemesi" nde Sorabicus takma adıyla iki makale yayınladı.[7][8]

Onurlandırma

Polonya'nın Namysłów şehrinde 1965'te Jan Skala adına bir anıt dikildi. Almanya'nın Bautzen kentinde bir sokağa Jan Skala'nın adı verildi.

Kaynakça

  1. ^ The Slavonic Year-book, Volume 19, Eyre & Spottiswoode, 1940 p. 285
  2. ^ Encyclopedia of literature, Volume 2 by Joseph Twadell Shipley, Philosophical Library, 1946, p. 285
  3. ^ Летопис Матице српске - Volume 323 1930 p. 264
  4. ^ "Wendish Patriots". 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 
  5. ^ Jan Skala, Ludowe nakładnistwo Domowina, 1985
  6. ^ Neighbours Or Enemies?: Germans, the Baltic and Beyond by John Hiden, Martyn Housden Rodopi, 2008 p 47
  7. ^ Language and Culture of the Lusatian Sorbs Throughout Their History by Martin KasperAkademie-Verlag, 1987 p. 156
  8. ^ Kultur besteht, Reich vergeht: Tschechen und Sorben (Wenden) 1914-1945 by Timo Meškank Mensch & Buch, 2000 p. 87

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

5 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 186. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 179 gün vardır.

1945 (MCMXLV) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

9 Nisan, Miladi takvime göre yılın 99. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 266 gün vardır.

17 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 229. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 136 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

Christian Johann Heinrich Heine, 19. yüzyılın en ünlü Alman şairlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1686)</span> Savaş

Budin Kuşatması, 1686 yılında Lorrain Dükü V. Karl komutasındaki Kutsal ittifak kuvvetlerinin Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetindeki Budin'i kuşatıp ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">Salvatore Quasimodo</span> İtalyan şair ve çevirmen (1901-1968)

Salvatore Quasimodo İtalyan şair ve edebiyat eleştirmeni. İtalyan şiirine sağladığı katkılar göz önünde tutularak Giuseppe Ungaretti ve Eugenio Montale ile birlikte anılır. Sembolizmden etkilenen şair, şiirlerinde memleketi Sicilya ve bölgenin geleneklerini işledi. 1959'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jaroslav Seifert</span> Çek yazar

Jaroslav Seifert Çek yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

Róža Domašcyna, Sorb şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm'e karşı Alman direnişi</span>

Alman direnişi, asker veya sivil kimselerce 1933 ve 1945 tarihleri arasında Almanya'daki nasyonal sosyalist rejime son vermek amacıyla örgütlenilmiş direniş hareketleridir. Bunların bir kısmı, aktif planlarla Adolf Hitler'i ve onun rejimini devirmek için çaba gösterdi. Onların planları 1944'te Adolf Hitler'e düzenlenen ve başarısız olan 20 Temmuz suikast girişimi denemesiyle doruğa ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">August Heinrich Hoffmann von Fallersleben</span> Alman yazar (1798-1874)

August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, Hoffmann von Fallersleben takma adını kullanan Alman şair. Almanya millî marşının sözleri olan Das Lied der Deutschen adlı eseriyle ve birçok popüler çocuk şarkısının sözleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">24 Nisan 1915'te Ermeni aydınların sürgünü</span>

Ermeni aydınların sürgünü veya diğer adıyla Kızıl Pazar, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı içerisinde iken başkent İstanbul'daki Ermeni toplumunun önde gelen insanları tutuklaması ve tehcir etmesidir. Tutuklular, 24 Nisan 1915 tarihinde Dahiliye Nazırı Talat Paşa'nın emriyle Ankara yakınlarındaki iki merkeze taşındı. 27 Mayıs 1915 tarihinde Tehcir Kanunu'nun kabulü ile birlikte daha sonra sürdürülen bu aydınların çoğu öldürüldü. 24 Nisan, Ermeni tehcirinin başlangıç günü olarak kabul edilmekte ve Ermenistan'da ve Ermeni toplulukları tarafından "Ermeni Soykırımını Anma Günü" olarak anılmaktadır.

Almanya'da 19 Ağustos 1934'te, Şansölyelik ve Cumhurbaşkanlığı makamlarının birleştirilmesi hakkında Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'un ölümünden on yedi gün sonra düzenlenen referandum. Nazi Partisi referandum ile, Adolf Hitler'in tüm siyasi güçleri tek elde toplamasını amaçladı. Referandum seçmenlere dönük yaygın bir baskı atmosferinde gerçekleşti ve çıkan "evet" sonucu Hitler tarafından Almanya'nın de facto Devlet Başkanı olarak gerçekleştireceği işlemlere dayanak olarak kullanıldı. Gerçekte Hitler, referanduma konu makamları ve yetkileri referandumdan önce halihazırda elinde toplamıştı ve referandumu bu durumu meşrulaştırmak için kullanarak, Führer und Reichskanzler unvanını aldı.

Elsbeth Ebertin Alman grafik sanatçısı, yazar ve astrolog idi. Elsbeth yazılarında Elsa Gorlizia takma adını kullanmıştır.

<i>Die Gartenlaube</i> 1853te kurulan Alman dergisi

Die Gartenlaube – Illustriertes Familienblatt ilk başarılı Alman gazetesi ve tüm modern dergilerin öncüsüdür. 1853 yılında Saksonya Krallığı'nın Leipzig kentinde yayıncı Ernst Keil ve editör Ferdinand Stolle tarafından kurulmuştur. Amaçları, güncel olaylar, doğa bilimleri üzerine denemeler, biyografik skeçler, kısa öyküler, şiir ve tam sayfa görsellerin bir karışımıyla tüm aileye, özellikle de Alman orta sınıfına ulaşmak ve onları aydınlatmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Marja Kubašec</span>

Marja Kubašec ;. Edebiyat tarihçileri tarafından Yukarı Sorbca'da roman yazan ilk kadın olarak kabul edilen bir Sorb yazardı. Öğretmen olarak çalışırken tiyatro oyunları, kısa öyküler, biyografiler ve Sorb halkının tarihini konu alan romanlar yazdı.