İçeriğe atla

Jan Mayen

Koordinatlar: 70°59′K 8°32′B / 70.983°K 8.533°B / 70.983; -8.533
Jan Mayen Adası
Jan Mayen Adası

Jan Mayen Adası, Atlas Okyanusu'nda, Arktik Bölgesi'nde bulunan, Norveç'e bağlı bir adadır. Oslo valisi tarafından yönetilen ada, yaklaşık olarak İzlanda'nın 600 km kuzeyinde, Grönland'ın 500 km doğusundadır. Yüzölçümü 373 km²'dir. 1614 yılında İngiliz denizci John Clark tarafından keşfedilen adada, günümüzde sadece Norveç Silahlı Kuvvetleri ve Norveç Meteoroloji Enstitüsü için çalışan personel bulunmaktadır. Norveç'teki tek aktif yanardağ Jan Mayen Adası'ndadır.

Fotoğraflar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya</span> Avrupanın kuzeybatısında bulunan ve birkaç ülkeyi kapsayan ada

Büyük Britanya, İrlanda Adası'nın doğusunda yer alan, üzerinde İngiltere, Galler ve İskoçya'nın bulunduğu Birleşik Krallık'a bağlı ada. Büyük Britanya Adası, Britanya Adaları'nın en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

<span class="mw-page-title-main">.no</span>

.no, Norveç için internet ülke üst seviye alan adıdır (ccTLD). Trondheim merkezli Norid şirketi tarafından yönetilir. Sahibi devlet şirketi olan Uninett'tir. Norveç İletişim topluluğu tarafından denetlenir. 6 Ekim 2024 itibariyle 854.867 kayıtlı alan adı barındırır. Alan adının altında çeşitli ikinci seviye alan adları bulunur. Sıkı düzenlemeler, internet dolandırıcılığı ve alan adı depolama faaliyetlerinin neredeyse yok olmasını sağlamıştır.

.bv, Norveç'e ait ıssız bir bölge olan Bouvet Adası için ayrılmış internet ülke kodu üst seviye alan adıdır (ccTLD). Alan adı kaydı ve sponsoru Norid'dir fakat .bv, kayıt için açık değildir. .bv 21 Ağustos 1997 tarihinde adlandırıldı ve .no altında yer aldı. Norveç politikası, Bouvet Adası'na bağlı kurumlar için .no alan adının yeterli olduğunu belirttiler ve bu yüzden alan adının kaydı açık değildir. Norveç politikasında alan kaynaklarını ticarileştirmek yoktur dolayısıyla .bv alan adının satılmasına dair bir plan yoktur. Alan adının sonradan kullanıma açılması durumunda .no için uygulanan kuralların benzeri Norveç Posta ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından uygulanacaktır.

.sj Svalbard ve Jan Mayen Adaları için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Kullanılmıyor

Norveç'te toplam 15 ilçe bulunur ve bu ilçeler, ülkenin birinci seviye idari bölümleridir. Her ilçe, çeşitli belediyelere ayrılır ve toplamda 357 belediye mevcuttur. Ancak Svalbard ve Jan Mayen adaları, bu idari bölünmelere dahil değildir; doğrudan ulusal hükümet tarafından yönetilirler. Başkent Oslo, hem ilçe hem de belediye statüsüne sahip bir bölgedir, bu nedenle diğer yerleşimlerden farklı bir idari yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland Denizi</span> deniz

Grönland Denizi, Grönland'ın doğu sahili, İzlanda'nın kuzey kıyısı, Jan Mayen ve Svalbard arasında uzanan, 1.000.000 kilometrekareden daha fazla alana sahip bir deniz. Arktik Okyanusu'nun bir yan denizidir. Ancak kısmen Kuzey Atlas Okyanusu'na dâhil edilir. Grönland Denizi'nin ortalama derinliği 1.526 metredir. En derin yeri Norveç'in Spitsbergen Adası'nın 140 km batısında bulunan 5.608 m derinliğindeki Malloy Çukuru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Beerenberg Yanardağı</span>

Beerenberg, Grönland'ın doğusunda Norveç'e bağlı Jan Mayen Adası'nda bulunan 2277 m. yüksekliğindeki yanardağdır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Denizi</span> deniz

Norveç Denizi; Kuzey Atlas Okyanusu, Grönland Denizi ve Norveç arasında kalan deniz. Deniz tıpkı Kuzey Atlas Okyanusu gibi soğuk ve oksijence zengindir. Batısında İzlanda, güneyinde Faroe Adaları ve Shetland Adaları; doğusunda Norveç ve kuzeyinde Norveçe bağlı Jan Mayen'in arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+01.00</span>

UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Boğazı</span> kuzeybatısında Grönland ve güneydoğusunda İzlanda bulunan bir boğaz

Danimarka Boğazı, kuzeybatısında Grönland ve güneydoğusunda İzlanda'nın bulunduğu bir boğazdır. Boğazın kuzeydoğusunda Norveç'e ait olan Jan Mayen adası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Olonkinbyen</span>

Olonkinbyen veya Olonkin Şehri, adını kâşif Gennady Olonkin'den alan, Norveç'in Jan Mayen Adası'nda bulunan bir yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Svalbard ve Jan Mayen</span>

Svalbard ve Jan Mayen, Norveç'in iki uzak yargı bölgesinin toplu gruplandırması için tanımlanan istatistiksel bir atamadır: Svalbard ve Jan Mayen. İkisi Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) kategorisinin amaçları doğrultusunda birleştirilirken, idari olarak ilişkili değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Sverdrup Adaları</span> Kanadada bulunan ada

Sverdrup Adaları, Kanada'ya bağlı takımadalar. Adalar, Nunavut bölgesinde, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın kuzeyinde yer almaktadır. Adalar, Arktik Okyanusu'nda, Ellesmere Adası'nın batısında bulunmaktadır.

Bu liste Avrupa kıtasının iç denizlerinde ve sınırı olan okyanuslarda yer alan adaları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'in bölgeleri</span>

Norveç genellikle beş ana coğrafi bölgeye ayrılır. Bu bölgeler tamamen coğrafidir ve herhangi bir idari amacı yoktur. Ancak 2017'de hükûmet, Norveç'in mevcut ilçelerini kaldırmaya ve bunların yerine daha az sayıda, daha büyük idari bölgeler (regioner) koymaya karar verdi. Bu yeni alanların ilki, 1 Ocak 2018'de Nord-Trøndelag ve Sør-Trøndelag'ın Trøndelag'ı oluşturmak üzere birleşmesi ile ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'in bağımlı bölgeleri</span>

Avrupa ülkesi Norveç'in üç bağımlı bölgesi vardır ve bunların hepsi ıssız olup, Güney Yarımküre'de bulunmakta. Bouvet Adası (Bouvetøya), Atlas Okyanusu'nun güneyindeki bir Subantarktik adasıdır. Kraliçe Maud Toprakları, Antarktika'nın 20. meridyen batı ile 45. meridyen doğu arasındaki bölgesini kapsamaktadır. I. Peter Adası, Antarktika'nın Ellsworth Toprakları kıyılarının 450 kilometre (280 mi) açıklarında bulunan volkanik bir adadır. Tüzel kişiliği olmayan alanlar olmasına rağmen, ne Svalbard ne de Jan Mayen resmî olarak bağımlı bölgeler olarak kabul edilmemektedir. Svalbard Antlaşması, Arktik bölgenin bazı yönlerini düzenlerken, adaların Norveç'in bir parçası olduğunu kabul ediyor. Benzer şekilde Jan Mayen de Norveç'in ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir.