İçeriğe atla

Jan Koum

Jan Koum
DoğumЯн Борисович Кум
24 Şubat 1976 (48 yaşında)
Kiev, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
EğitimSan Jose Eyalet Üniversitesi
Meslek
  • İnternet girişimcisi
  • yatırımcı
Etkin yıllar2009–2018
Tanınma nedeniWhatsApp
ÖzvarlıkUS$10.1 milyar (Haziran 2020)

Jan Koum (d. 24 Şubat 1976, Kiev), Ukraynalı-Amerikalı girişimci ve bilgisayar programcısıdır. Brian Acton ile beraber bir mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ın kurucu ortağı ve CEO'suydu. Facebook tarafından uygulama Şubat 2014'te 19,3 milyar ABD Doları karşılığında satın alındı.

2014'te, 7,5 milyar dolar ile Forbes'un en zengin 400 Amerikalı listesinde 62. sırada girdi. 21 Temmuz 2020 itibarıyla net değerinin 10.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve Forbes'de 47. sırada yer alıyor.[1]

Koum 1976 yılında Ukrayna'nın Kiev kentinde doğdu. Yahudi kökenlidir. Kiev dışında Fastiv'de büyüdü ve annesi ve büyükannesiyle 1992'de Mountain View, Kaliforniya'ya taşındı.[2] İlk başta Koum'un annesi bebek bakıcısı olarak çalışırken, kendisi de bir markette temizlikçi olarak çalışıyordu. Annesi kanserle süren uzun bir savaştan sonra 2000 yılında öldü.

18 yaşında Koum, programlama ile ilgilenmeye başladı. San Jose Eyalet Üniversitesi'ne kaydoldu ve eş zamanlı olarak Ernst & Young'da güvenlik testçisi olarak çalıştı.[3] Ayrıca, 1996'da w00w00 adlı bir hacker grubuna katıldı ve burada Napster'in gelecekte kurucuları Shawn Fanning ve Jordan Ritter ile tanıştı.

Daha sonra 1997'de Koum, Yahoo! tarafından altyapı mühendisi olarak işe alındı. Kısa bir süre sonra okulu bıraktı. Sonraki dokuz yıl boyunca Koum ve Acton orada birlikte çalıştı.[4] Eylül 2007'de ikisi de Yahoo'dan ayrıldılar, bir yıl izin alarak Güney Amerika'yı dolaştılar ve ultimate frizbi oynadılar. Her ikisi de Facebook'ta çalışmak için başvurdu ve ikisi de reddedildi.[5]

WhatsApp ve Facebook

Ocak 2009'da Koum bir iPhone satın aldı ve o zamanlar yedi aylık olan App Store'un yepyeni bir uygulama endüstrisi yaratmak üzere olduğunu fark etti. Arkadaşı Alex Fishman'ı ziyaret etti ve ikisi, Fishman'ın mutfak tezgahında çay içerken bir uygulama fikri hakkında saatlerce konuştu. Koum neredeyse anında WhatsApp adını seçti, çünkü kulağa "naber" gibi geldi ve bir hafta sonra doğum günü olan 24 Şubat 2009'da Kaliforniya'da WhatsApp Inc.'i kurdu.

WhatsApp başlangıçta popüler değildi, ancak Haziran 2009'da Apple'ın uygulamalara anında bildirim özelliğini eklemesinden sonra talihi değişmeye başladı. Koum, WhatsApp'ı mesaj aldıklarında kullanıcıları "ping" olarak değiştirdi. Kısa süre sonra o ve Fishman'ın arkadaşları SMS yerine WhatsApp'ı bir mesajlaşma aracı olarak kullanmaya başladı. Uygulama geniş bir kullanıcı tabanı kazandı ve Koum, o zamanlar hala işsiz olan Acton'u şirkete katılmaya ikna etti. Koum, 250.000 $ fon sağlamayı başardıktan sonra Acton'a kurucu ortak statüsü verdi.

9 Şubat 2014'te Mark Zuckerberg, Koum'dan evinde akşam yemeği yemesini istedi ve resmi olarak Koum'a Facebook yönetim kuruluna katılmak için bir anlaşma teklif etti. 10 gün sonra Facebook, WhatsApp'ı 19 milyar dolara satın aldığını duyurdu.[6]

2016'nın ilk yarısında Koum, toplam hisselerinin yaklaşık yarısı olan 2,4 milyar dolardan fazla Facebook hissesi sattı. Hala 2,4 milyar dolarlık Facebook hissesine sahip olduğu tahmin ediliyor.

30 Nisan 2018'de Koum, WhatsApp'tan ve Facebook ile olan anlaşmazlıklar nedeniyle Facebook yönetim kurulundan ayrıldığını duyurdu.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anlık mesajlaşma</span>

Anlık mesajlaşma, bir yazılım sayesinde, internet üzerinden bir ağ ile üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı olarak sohbet etmeye benzeyen metin tabanlı bir iletişimdir. Canlı ses kaydı veya video içeren gelişmiş modüller içerebilir.. Anlık mesajlaşma yazılımlarında iki kullanıcı arasındaki gecikme oldukça azdır. Yazılımın özelliğine bağlı olarak görüntülü ve sesli görüşme modülleri günümüzde kullanılmaktadır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SMS</span>

SMS, cep telefonu aracılığı ile yazılan mesajın bir cep telefonundan diğer bir cep telefonuna gönderilmesi, mesajlaşma hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Skype Qik</span>

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır. Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

Brian Acton Amerikalı bir girişimci ve bilgisayar programcısıdır. Jan Koum ile beraber bir mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ın kurucu ortağı ve CEO'suydu. Uygulama Facebook tarafından Şubat 2014'te 19,3 milyar ABD Doları karşılığında satın alındı. Acton, 2018'de Moxie Marlinspike ile birlikte kurduğu Signal Vakfı'nın yönetim kurulu başkanıdır. Forbes'e (2019) göre Acton, 2,5 milyar dolarlık net serveti ile dünyanın en zengin 836. kişisidir.

<span class="mw-page-title-main">Meta, Inc.</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Messenger Kids</span> Mesajlaşma uygulaması

Facebook Messenger Kids, Facebook tarafından Aralık 2017'de yayınlanan bir mesajlaşma uygulaması ve platformu. Platform, Facebook Messenger platformuna daha güvenli bir alternatif olarak çocuk ve genç bir kitle için tasarlanmıştır. Kullanıcılar telefon numaraları yerine ad ve soyadlarıyla kayıt olabilirler. Başlangıçta yalnızca ABD'de iOS işletim sistemine sahip iPad tabletleri için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra iPhone ve Android cihazlar için destek eklendi.

M, Facebook, Inc. tarafından ilk kez Ağustos 2015'te duyurulan sanal asistandı. Kullanıcılar için ürün satın alma, hediye teslimatı düzenleme, restoran masaları rezerve etme ve seyahat düzenleme gibi görevleri otomatik olarak tamamlayabilirdi. Nisan 2017 itibarıyla yaklaşık 10.000 kullanıcıya sunuldu. Facebook Messenger, Facebook Messenger Rooms anlık mesajlaşma hizmetinin içinde çalıştı.

Onavo, Meta, Inc.'in sahibi olduğu İsrailli bir casus yazılım ve mobil web analitik şirketidir. Şirket, faaliyetlerini esas olarak, sanal özel ağ (VPN) hizmeti Onavo Protect dahil olmak üzere tüketici mobil uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Paper</span>

Facebook Paper, Facebook tarafından yalnızca iOS için oluşturulan, gazete veya derginin telefon tabanlı eşdeğeri olarak hizmet vermeyi amaçlayan bağımsız bir mobil uygulamaydı. Uygulama 30 Ocak 2014'te Facebook tarafından duyuruldu ve 3 Şubat 2014'te iOS için yayınlandı. İPhone uygulaması iOS App Store'da "Paper - story from Facebook" olarak göründü. iPad sürümü yoktu. Facebook 29 Temmuz 2016'da uygulamayı kapattı.

tbh Sosyal medya uygulaması

tbh, lise öğrencileri için tasarlanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan anonim bir sosyal medya uygulamasıydı. Uygulama, Eylül 2017'de Nikita Bier, Erik Hazzard, Kyle Zaragoza ve Nicolas Ducdodon tarafından başlatıldı. Yatırımcılar arasında Greylock Partners, Redpoint Ventures, Founders Fund, Semyon Dukach, Bee Partners, Dorm Room Fund ve Amerikalı seri girişimci ve yatırımcı Wayne Chang bulunuyordu.

Facebook Slingshot, Meta, Inc. tarafından tasarlanan fotoğraf ve videoları arkadaşlarla paylaşmak için bir anlık mesajlaşma yazılımı uygulamasıydı. Uygulama, Android ve iOS cihazlar için 18 Haziran 2014'te piyasaya sürüldü. Facebook, "Creative Labs" bölümünü kapattıktan sonra, uygulama Aralık 2015'te durduruldu ve uygulama mağazasından ve Google Play mağazasından kaldırıldı.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

<span class="mw-page-title-main">Signal Vakfı</span> kar amacı gütmeyen bir teknoloji vakfı

Signal Vakfı, resmi olarak Signal Teknoloji Vakfı, Moxie Marlinspike ve Brian Acton tarafından 2018 yılında kurulan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Misyonu, "ifade özgürlüğünü koruyan ve güvenli küresel iletişim sağlayan açık kaynaklı gizlilik teknolojisi geliştirmektir."

<span class="mw-page-title-main">Threema</span>

Threema, iOS ve Android için özgür ve açık kaynaklı, uçtan uca şifreli bir mesajlaşma uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Facebook kesintisi</span> Ekim 2021 yılında yaşanan Facebook, Instagram, WhatsAppa uzun süreli erişim sorunu

Amerikan sosyal ağı Facebook ve onun alt kuruluşları kapsamında olan Messenger, Instagram, WhatsApp, Mapillary ve Oculus gibi platformlar 4 Ekim 2021'de UTC saatiyle 15.40'ta altı saatten daha fazla süre boyunca dünya çapında kullanılamaz hâle geldi. Kesinti, Sınır Geçit Protokolü'ndeki tüm IP adreslerinin kendi kendine barındırılan DNS sunucularına gerilemesinden kaynaklandı. Uygulamalar çöktükten sonra kullanıcılar Twitter, Telegram ve Discord adlı platformlara yöneldiğinde bu uygulamaların sunucularında da kesintiler meydana geldi. Facebook'un DNS hizmetlerine 21.05'te (UTC) erişim sağlanmaya başladı ancak 22.00'de (UTC) Facebook tarafından uygulamaların 6 saatten daha uzun süren bir kesintinin ardından Facebook, WhatsApp ve Instagram'a yeniden erişildiğini bildirildi.