İçeriğe atla

Jan Kantůrek

Jan Kantůrek

Jan Kantůrek (d. 4 Mayıs 1948[1] –ö. 22 Mart 2018), İngilizceden fantastik, bilimkurgu türünde çizgi roman çevirileri yapan çek çevirmen ve yazardır.[2] Kendisi Zlín'de doğdu. En bilinen çevirileri Terry Pratchett tarafından yazılan Discworld ve Robert E. Howard ile onun halefleri tarafından yazılan Barbar Conan hakkında çıkan çizgi roman yayınlarıdır.

1995, 1996, 1997 ve 1999 yıllarında Çek Akademisi tarafından “bilimkurgu, fantazi ve korku” türünde “En İyi Çevirmen” ödülüne layık görüldü. Aynı yıllarda yine çevirmenliğini yaptığı Discworld adlı yayın “En İyi Kitap Dizisi” ödülüne layık görüldü. 2003 yılında Akademi tarafından bilimkurgu türünde çalışmaları için yaşam boyu onur ödülü aldı.[3]

Ünlü Çek çevirmen ve yazar Jan Kantůrek, 22 Mart 2018'de 69 yaşında, Prag'da diyabetle komplike trombozdan öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Günday</span> Türk yazar

Hakan Günday, Türk yazar.

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Zeyyat Selimoğlu</span> Türk yazar ve çevirmen

Zeyyat Selimoğlu,, Türk yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Halit Kıvanç</span> Türk radyo ve televizyon sunucusu ve gazeteci

Halit Mecit Kıvanç, Türk hukukçu, radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, çevirmen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Heinlein</span> Amerikalı bilim kurgu yazarı

Robert Anson Heinlein, Amerikalı roman ve bilimkurgu yazarı. Sıklıkla "bilimkurgu yazarlarının duayeni" olarak tanımlanan Heinlein, sert bilimkurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilimkurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün edebi kalitesinin artmasını sağladı. 1940'larda, The Saturday Evening Post gibi genelde ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilimkurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Çağdaş kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilimkurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein, Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke uzun yıllar boyunca "bilimkurgunun büyük üçlüsü" olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Ödülü</span> Bilim kurgu ve fantezi türlerinde verilen bir edebiyat ödülü

Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Heyse</span> Alman yazar

Paul Johann Ludwig von Heyse Alman yazar ve çevirmendir. Berlin'de "Tunnel über der Spree", Münih'te ise "Krokodil" isimli şair çevrelerinde yer aldı. Roman, şiir, 177 kısa öykü ve altmışa yakın draması vardır. Eserleri arasında Kinder der Welt en tanınmışları arasında yer alır. 1910 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görüldü.

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

Yiğit Okur, Türk avukat ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Olga Tokarczuk</span> Polonyalı şair,yazar

Olga Nawoja Tokarczuk, Polonyalı Nobel Edebiyat ödüllü şair, yazardır.

<i>Gurbet Kuşları</i> (roman) Orhan Kemal tarafından yazılan roman

Gurbet Kuşları, Orhan Kemal tarafından kaleme alınan, 1962 yılında basılan roman. Yazar romanı aynı yıl yazmıştır. 1964 yılında aynı adla sinemaya aktarılmış, filmin senaryosunu Orhan Kemal ve Halit Refiğ birlikte yazmıştır. Gurbet Kuşları filmi, 1. Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Film" ödüllerine layık görülmüştür.

Talât Sait Halman Çeviri Ödülü, şiir, öykü, roman gibi edebiyat alanındaki yapıtların nitelikli Türkçe çevirilerini desteklemek amacıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk defa 2015 yılında verilen bir teşvik ödülüdür. Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı ve Kültür İşleri Büyükelçisi olan ve 2008’den 2014 yılındaki ölümüne kadar İKSV Mütevelliler Kurulu Başkanı olarak görev yapan Talât Sait Halman anısına başlatılan ödül, yılda bir verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çiler İlhan</span> Türk yazar

Çiler İlhan (1972), Türk yazar ve iş insanı.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.