İçeriğe atla

Jami

Jami
Orijinal yazar(lar)Savoir-faire Linux Inc.
Güncel sürüm1.0 / 21 Temmuz 2017 (7 yıl önce) (2017-07-21)
Önizleme sürümüBeta 2[1] / 3 Kasım 2016 (7 yıl önce) (2016-11-03)
Geliştirme durumuEtkin[1]
Programlama diliC / C++
Platformx86, x86-64, 32- ve 64-bit ARM, powerpc, sparc
ErişilebilirlikÇok dilli
TürVoIP, Telefonculuk, Yazılımsal telefon, SIP
LisansGNU Genel Kamu Lisansı sürüm 3
Resmî sitesijami.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Jami (eskiden GNU Ring, SFLphone), SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır.[2][3] Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.[4]

Jami, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür ve açık kaynaklı yazılımdır. Kasım 2016'da GNU Tasarısı'nın bir parçası olmuştur.[1]

Şu anda iki hesap türü kullanılabilirdir, bunlar aynı anda yapılandırılabilmektedir. Her iki tür de mesajlaşmayı, video ve sesi içeren benzer özellikleri sunmaktadır. Hesap türleri SIP ve Jami'dir. SIP hesabı, Jami yazılımsal telefonunun standart SIP sunucusuna bağlanmasını sağlar. Jami hesabı, merkezi sunucu gerektirmeyen merkezisizleşmiş Jami ağına kaydolunmasını sağlar.[5]

Jami, BitTorrent örneğinde olduğu gibi dağılmış komut çizelgesi teknolojisinin uyarlanmasıyla bağlı tüm sistemler arasında dizin işlevlerini, yetkilendirmeyi ve şifrelemeyi üzerinde dağıtabileceği kendi ağını oluşturur.

Paketler; Debian, Fedora ve Ubuntu'nun da olduğu tüm büyük Linux dağıtımları için bulunmaktadır.[6] Ayrı GNOME ve KDE sürümleri bulunmaktadır.[7] Belgelendirme Jami'nin Tuleap vikisinde bulunmaktadır.[8]

Yazılımın eski adı Ring, 18 Aralık 2018 Jami olarak değiştirildi.[9]

Tarihçe

Jami ilk adıyla SFLphone adıyla Linux'ta ilk çıktığında PulseAudio'yu destekleyen birkaç yazılımsal telefondan biriydi. Konferans ve çağrı aktarma gibi özelliklerinden dolayı Ubuntu belgelendirmesi tarafından kurumsal kullanım için önerilmekteydi.[10] 2009'da CIO dergisi, SFLphone'u en iyi beş açık kaynak VoIP yazılımsal telefonları arasında listelemiştir.[11]

Ring, SFLphone'un bir adım ötesinde bulunarak iletişim için merkezileşmiş sunucu gerektirmeyen yeni bir iletişim platformu oluştururken SIP uyumluluğunu ve desteğini kaybetmemiştir.

Tasarım

Jami, bir bekletici program ve bir istemci ile MVC modelini temel almaktadır. Bekletici program, iletişim katmanı (SIP/IAX), ses yakalama ve kayıttan oynatma ve diğerlerini içeren tüm süreçleri ele almaktadır. İstemci, grafiksel kullanıcı arayüzüdür. D-Bus, istemci ve bekletici program arasındaki iletişimi sağlayan denetçi olarak davranabilir.

Özellikler

  • OpenDHT desteğiyle birlikte SIP uyumlu[7][12]
  • Sınırsız çağrı
  • Anında mesajlaşma
  • İncelenebilir çağrı geçmişi
  • Çağrı kaydetme[7]
  • Çağrı aktarma
  • Kendiliğinden çağrı yanıtlama
  • Çağrı bekletme
  • Çok partili ses ile sesli ve görüntülü çağrı,[7] deneysel görüntülü konferans[13]
  • Çok kanallı ses desteği (deneysel)
  • Bir çağrı sürerken video ve ses dosyalarının akışı
  • TLS ve SRTP desteği
  • Çeşitli[7] ses çözücü desteği: G711u, G711a, GSM, Speex (8, 16, 32 kHz), Opus, G.722 (Speex ile birlikte sessizlik saptaması desteklenmektedir)
  • Hesap başına STUN desteği ve SIP durum aboneliğiyle birlikte çoklu SIP hesabı desteği
  • DTMF desteği
  • Otomatik Kazanç Kontrolü
  • Hesap yardımcısı sihirbazı
  • Küresel klavye kısa yolları
  • FLAC ve Vorbis zil sesi desteği[13]
  • Masaüstü bildirimi: sesli ileti numarası, gelen çağrı, bilgilendirme iletileri
  • SIP Re-invite
  • GNOME ve KDE'ye adres defteri tümleşmesi
  • PulseAudio desteği
  • JACK Audio Connection Kit desteği
  • Yerellik ayarları: Türkçe, Fransızca, İngilizce, Rusça, Almanca, Çince, İspanyolca, İtalyanca, Vietnamca
  • Gelen URL'nin kendiliğinden açılması
  • Konuşma, görüntü ve ses için kullanılan uçtan uca şifreleme[14]
  • Merkezsizleştirilmiş

Kaynakça

  1. ^ a b c "GNU Ring beta 2 release announcement". 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  2. ^ "Free Software Foundation". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  3. ^ "Ring's Tuleap Server". 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  4. ^ Robertson, Donald. "The Licensing and Compliance Lab interviews Guillaume Roguez, Ring Project Director". Free Software Foundation. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  5. ^ "Say Hello to Ring (Savoir-faire Linux)". 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  6. ^ "Ring Download". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  7. ^ a b c d e Sanders, James. "Privacy-focused Skype alternative Ring shows promise - TechRepublic". TechRepublic. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  8. ^ "Ring's Tuleap wiki". 19 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  9. ^ "Ring is now Jami". ring.cx. SFLPhone. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2018. 
  10. ^ "Official Ubuntu documentation". 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  11. ^ "5 open source VoIP softphones to watch". CIO. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  12. ^ "OpenDHT project on Github". 16 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  13. ^ a b Huber, Mathias. "Software-Telefon SFLphone KDE 1.3.0 veröffentlicht » Linux-Magazin". Linux-Magazin. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  14. ^ "Protocol". Once an encrypted and authenticated peer-to-peer communication channel is available, the SIP protocol must be used to place a call and send messages. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">X Pencere Sistemi</span> grafik arayüz altyapısı

X Pencere Sistemi (X), daha çok GNU/Linux ve Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanılan grafik arayüz altyapısıdır. Genel olarak ekrana çizdirme ve kullanıcıdan geribesleme alma işlerini yapan X sunucusunu ve uygulamaların sunucu ile haberleşme için kullanabileceği X kütüphanesini kapsar. Bu sunucu-istemci yapısı sistemin ağ üzerinden çalışmasına da olanak verir. Sunucu doğrudan donanımı yönetebildiği gibi, başka bir altyapı üzerinde de çalışabilir. Bu şekilde diğer işletim sistemlerinde de X sunucusu çalıştırılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kopete</span>

Kopete çoklu protokol destekli özgür bir anlık mesajlaşma yazılımıdır. KDE masaüstü ortamı için yazılmış olmasına rağmen diğer birçok Linux masaüstü ortamlarında da çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk yazarı Duncan Mac-Vicar Prett Kopete isminin Şili İspanyolcasında kullanılan "Copete" kelimesinden geldiğini ve "arkadaşlarınızla birlikte içme" anlamına geldiğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business</span> ücretli anında mesajlaşma yazılımı

Skype for Business, Microsoft tarafından geliştirilen Microsoft Office paketine dahil edilmiş bir tür ücretli anında mesajlaşma yazılımıdır. Anlık ileti, ses, video gibi Windows Live Messenger özelliklerini içerir, fakat Communicator yazılımı ücretlidir ve genellikle birlikte çalışan kuruluşlar ve BT çalışanları için idealdir. Windows Live Messenger'daki gibi dosya paylaşımı, toplu konuşma gibi özelliklere de sahiptir. Skype for Business Server veya Business Online için Skype ile birlikte kullanılır. Microsoft Exchange Server ile çalışan Windows Messenger'ın yerini alıyorlar. 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Empathy</span>

Empathy; metin, ses, video ve dosya aktarımını destekleyen ve farklı iletişim protokollerinde çalışabilen anında mesajlaşma ve sohbet yazılımıdır. Farklı birçok sohbet ve iletişim protokolünün tek bir program altında kullanılmasına olanak verir. GNOME Projesi kapsamında geliştirimektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">EasyTag</span>

EasyTag, ses dosyalarındaki etiket bilgilerini görüntülemek ve düzenlemek için kullanılan bir etiket düzenleyici. GNU/Linux ve Windows işletim sistemlerinde kullanılabilir. Çok sayıda ses dosyası tipini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ardour</span>

Ardour; GNU/Linux, macOS, FreeBSD ve Microsoft Windows üzerinde çalışan dijital ses işleme istasyonu yazılımıdır. Baş yazarı, JACK Ses Bağlantı Kiti'nden de sorumlu olan Paul Davis'tir. Ardour, profesyonel kullanıma uygun olacak bir yazılım olarak tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Opus (ses formatı)</span>

Opus, Eylül 2012'de Xiph.Org Foundation tarafından geliştirilen ve Skype’ın katkılarıyla üretilen audio codec formatıdır. Opus, IETF standardı olarak onaylı ve kayıplı (lossy) şekilde sıkıştırılmış olan dijital ses codecidir.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">KTorrent</span>

KTorrent, KDE uygulamalarının parçası olan BitTorrent istemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Krusader</span> Krusader alternatifleri ve benzer yazılımları kapsayan güncel bir uygulamadır

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Partition Manager</span>

KDE Partition Manager, ilk olarak Volker Lanz tarafından KDE Platformu için yazılmış bir disk bölümleme uygulamasıdır. İlk olarak KDE SC 4.1 için yayınlandı ve merkezi KDE yayın döngüsünden bağımsız olarak yayınlandı. Nisan 2014'te Volker Lanz ölünce, Andrius Štikonas geliştirmeye devam etti ve bakım sorumluluğunu üstlendi.

Hyperbola GNU/Linux-libre, i686 ve x86-64 mimarileri için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Arch anlık görüntüleri ve Debian geliştirme sürümü temellidir. Genel Linux çekirdeği yerine GNU işletim sistemi bileşenlerini ve Linux-libre çekirdeğini içerir. Hyperbola GNU/Linux-libre, Özgür Yazılım Vakfı tarafından Ücretsiz Sistem Dağıtım Yönergeleri kıstaslarını karşıladığı için tamamen özgür bir işletim sistemi olarak listelenmiştir.