İçeriğe atla

James Wani Igga

James Wani Igga Güney Sudan'ın devlet başkanı yardımcısı. Daha önce Ulusal Yasama Meclisi Başkanı oldu ve SPLM'nin genel sekreteriydi.

Gençliği

Igga, Bari ve Zande etnik gruplarındandır ve bir Katoliktir. Kahire'de ekonomi okudu.

İç savaş yılları

Igga, Küba ve Etiyopya'da eğitim aldı. 1985 yılında Güney Sudanlı isyancılara katıldı. SPLA'da hızla yükseldi ve 1987'de Binbaşı rütbesiyle Shakus taburunun komutanı oldu.

Igga, SPLA-Nasır ile müzakerelerde SPLA'nın en üst düzey temsilcilerinden biriydi. Kasım 1991'de Nairobi'deki barış görüşmelerinde SPLA-Torit heyetinin başkanı olarak Garang'ı temsil etti.

SPLM Siyasi İşler Komisyonu başkanı olarak, Şubat 2000'de Aydınlar Teknik Komitesini kurdu. Bu Komite, Güney Sudan'ın sivil idaresini planlama ile görevlendirildi.

Savaş sonrası

Güney Sudan'ın özerkliğini kuran Kapsamlı Barış Anlaşmasının imzalanmasını takiben 2005'te, bir siyasi partiye bir isyancı stratejik liderlik ederek SPLM'nin başındaydı. Buna ek olarak, geçiş döneminde Yukarı Nil'in Devlet valisi olarak atandı.

Sudan bölündüğünde, Igga bağımsızlık bildirisini okudu. Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, bir ay önce Riek Machar'ı kovmuş, yerine 23 Ağustos 2013 tarihinde başkan yardımcısı olarak Igga'yı atamıştır. Igga, oybirliğiyle 26 Ağustos'ta Ulusal Meclis tarafından başkan yardımcısı olduğu teyit edilmiştir.

Kaynakça

  • James Wani Igga İngilizce Wikipedia maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

1920 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abyei</span>

Abyei, Sudan'ın güneyinde, Güney Kordofan Eyaleti'nde bulunan bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Kgalema Motlanthe</span> 3. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Kgalema Petrus Motlanthe, Güney Afrikalı siyasetçi. Mbeki, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 25 Eylül 2008 ve 9 Mayıs 2009 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salva Kiir Mayardit</span> Güney Sudanın ilk devlet başkanı (2011–görevde)

Salva Kiir Mayardit, Güney Sudanlı asker, gerilla lideri ve siyasetçi. Mayardit, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın 2011 yılında bağımsızlığını kazanması neticesinde ülkenin ilk devlet başkanı olarak bu makama çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Riek Machar</span>

Riek Machar Teny, 2020'den beri Güney Sudan'ın Birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan Güney Sudanlı bir politikacıdır. Kartum Ünversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1984'yılında Bradford Üniversitesi'nde felsefe ve stratejik planlama doktorası yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdül Celil</span>

Mustafa Abdül Celil, Libyalı bir politikacı. 2007-2011 yılları arasında Muammer Kaddafi hükûmeti altında Adalet Bakanı idi. 2011 Libya İç Savaşı sırasında Abdul Celil, Trablus'ta Kaddafi'ye muhalefet ederek ve ülkenin çoğunu kontrol ederek Bingazi'de Geçici Ulusal Konseyi Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">John Garang</span>

John Garang de Mabior, Güney Sudanlı siyasetçi ve isyancı lider. Garang, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın henüz bağımsız olmadığı bir süreçte ülkenin hükûmet başkanı olarak 2005 yılında makama çıkmış, aynı yıl Sudan birinci başkan yardımcısı görevini de yürütmüştür.

Sudan Halk Kurtuluş Ordusu, Güney Sudan'da siyasi bir parti. Başlangıçta isyancı Sudan Halk Kurtuluş Ordusu tahmini olarak 180.000 asker gücü olarak bilinen askeri kanadı olan siyasi hareket olarak kuruldu. Sudan Halk Kurtuluş Ordusu İkinci Sudan İç Savaşı'nda Sudan hükûmetine karşı 1983 yılından 2005 yılına kadar savaşmıştır. 1989 yılında Ulusal Demokratik İttifak (NDA), ana muhalefet grubuna katıldı. 2005 yılı Ocak ayında Sudan hükûmeti ile Kapsamlı Barış Anlaşması imzalandı. Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde egemen bir devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdulkadir Kamil Muhammed</span> Cibuti başbakanı

Abdoulkader Kamil Mohamed, 2013'ten beri Cibuti Başbakanı olan bir Cibuti politikacı. İktidardaki Halk Rallisi'nin uzun süredir üyesidir ve daha önce 2005 yılından itibaren 2011'e kadar Tarım Bakanı olarak ve de 2011 yılından itibaren 2013'e kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı olarak da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uhuru Kenyatta</span>

Uhuru Muigai Kenyatta, 9 Nisan 2013 ile 13 Eylül 2022 tarihleri arasında görev yapan Kenya'nın 4. Devlet Başkanıdır. Kendisi daha önce 2001-2002 yılları arası Yerel Yönetimler Bakanı olarak Kenya Hükûmetinde ve 2002 yılından 2007 yılına kadar Resmi Muhalefet Lideri idi; sonradan 2008-2013 yılları arası Başbakan yardımcısı oldu. 2002 yılında Gatundu Güney Seçim Bölgesinden Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Kenyatta Ulusal Birlik Partisinin (PNU) bir parçası olduğunu Kenya Afrika Ulusal Birliğinin (KANU) Yönetim Kurulu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sudan cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Sudan'ın 1956'daki bağımsızlığından bu yana devlet başkanlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">South Sudan Oyee!</span>

South Sudan Oyee!, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ulusal marş bağımsızlığın ilanından önce oluşturulmaya başlanmış, SPLM politbürosu komisyonu tarafından gelen birçok öneriler içerisinden birkaç tanesinin sözlerinin birleştirilerek oluşturulan marşın, bestesi de düzenlenen bir yarışma sonucu belirlenmiş, bu yarışmada marşın melodisinin Sudan ulusal marşı'nın aksine daha neşeli bir melodi olmasına özen gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Tang</span>

Gabriel Gatwech Chan (bilinen adı ve lakabıyla : Gabriel Tang ya da Gabriel Tang Ginye; ,Güney Sudanlı isyancı milislerin lideri general. General Tang Hartum'da Sudan hükûmet i karşıtı güney sınır milis kuvvetini kurarak savaş açmıştır. Seçtiği savaşçıların çoğu bölge yerli etnik gruplardan oluşmaktaydı. General Tang idaresindeki milisler 2006'da Sıdan Silahlı Kuvvetlerine karşı yaptıkları suikastte 150 kişinin ölümüne sebep olmuşlardır. 2009'da ise Sudan Halk Kurtuluş Ordusu daha önceden varılan barış antlaşması silahlı eylemler artınca bozulmuştur. Nisan 2011'de Hükûmet Yetkililerine göre General Tang milisleri ile SPLA arasında Jonglei'deki çatışmalarda 57 kişi ölmüştür. Kısa bir süre sonra General Tang ve yanındakiler teslim olmuş SPLA güçlerince Tang Juba, Güney Sudan'da ev hapsine alınmıştır. Güney Sudan İç Savaşı'nda, Lam Akol milis hareketiyle ortalık yapan General Tang milisleri Juba kentinde Ulusal Demokratik Hareketi adıyla birleşmişler Tang'da başkanları olmuştur. Ocak 2017'de John Uliny idaresindeki isyancılar grubuyla SPLM-IO kuvvetleri arasında silahlı çatışma çıkmıştır. Kuzey Üst Nil Hamra bölgesine kadar yayılan bu çatışmalarda 4 Ocak 2017'de John Ulıny ve General Tang dahil 20 kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Numeyri</span> Sudanlı asker, siyasetçi (1928-2009)

Cafer Muhammed en-Numeyri, 1969'dan 1985'e kadar Sudan Devlet Başkanı olarak görev yapmış Sudanlı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kongre Partisi (Sudan)</span> 1998-2019 arası Sudanı yöneten siyasi parti

Ulusal Kongre Partisi, kuruluşundan Sudan Devrimi'ne kadar Sudan'da iç politikaya egemen olan büyük bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sudan Demokratik Cumhuriyeti</span> Sudanın 1969-1985 arası tarihi

Sudan Demokratik Cumhuriyeti, 1969'dan 1985'e kadar Sudan'da hâkim olan devlettir.

Ülkenin biraz da şiddet dolu tarihi nedeniyle Güney Sudan'da insan hakları tartışmalı bir meseledir.