İçeriğe atla

James Wait

James R. Wait[1]
DoğumJames R. Wait
23 Ocak 1924
Ottawa, Kanada
Ölüm1 Ekim 1998 (74 yaşında)
Tucson, Arizona
MilliyetKanada
VatandaşlıkKanada, ABD
EğitimLisans, Y.Lisans, Doktora: Toronto Üniversitesi, Toronto - Kanada
EvliliklerGertrude Norman
Kariyeri
DalıElektrik mühendisliği
Çalıştığı kurumlarMilli Standartlar Bürosu
Elektrik Mühendisliği ve Yer bilimleri Regents Professörü Arizona Üniversitesi, Tucson, Arizona - ABD

James R. Wait (23 Ocak 1924, Ottawa - 1 Ekim 1998, Tucson),[2] elektrik ve mühendislik fizikçisi. Elektromanyetik kuramı, Elektromanyetik radyasyon, Elektromanyetik alanlar, Radyo dalgaları, Optik ve Saçılma kuramı gibi konularda 400'e yakın makalesi bulunan seçkin bilim insanı.[3]

Yaşamı

23 Ocak 1924 tarihinde Kanada'nın Ottawa kentinde dünyaya geldi. 1948 ve 1949 yıllarında Kanada-Toronto Üniversitesi'inde Mühendislik Fiziği alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. 1951 yılında yine aynı üniversiteden Elektrik Mühendisliği alanında doktora derecesini elde etti.

Meslekî başarıları

1948-1951 yılları arasında Arizona'da Jerome kentinde Newmont Exploration araştırma merkezinde Jeofizik İncelemeler alanında daha sonra patentlerini elde de edeceği çalışmalar yaptı. Daha sonra Ottawa'da Savunma Araştırmaları Haberleşme Merkezi Kurumunda kısa bir süre çalıştıktan sonra Wait, önce Colorado Boulder'daki Milli Standartlar Bürosu'na sonra da Milli Okyanuslar ve Atmosfer Yönetimi Kurumunda görev aldı. Çalıştığı bu her iki kurumda da Radyo Dalgalarının Yayılımı'nın kuramsal yönleri ile alâkalı sayılabilecek Matematik modeller geliştirdi. Wait bu araştırmaları yürütürken bir taraftan da Dünya'nın birçok saygın üniversite ve araştırma kurumlarında ziyaretçi bilim insanı ve öğretmenlik görevlerinde bulundu. Sonunda, 1980 yılında Tucson'daki Arizona Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Yer bilimleri bölümlerine professör olarak atandı. 1988 yılında Tucson'da James Wait, "İmtiyazlı Kraliyet Profesörü" olarak tanımlanan Regents’ Professors ünvânıyla ödüllendirildi.

Ölümü

James R. Wait, 1 Ekim 1998 günü Tucson, Arizona'daki evinde vefât etti.

Patentleri

  • James R. Wait, Method of geophysical exploration, ABD patent 2.735.980. June 1956. (Newmont Mining Corporation)

Kitapları

  • JR Wait, Electromagnetic Waves in Stratified Media, 1962, Pergamon Press.
  • JR Wait, Electromagnetic wave theory, 1985, Harper & Row New York.
  • JR Wait, Geo-electromagnetism, 1982, Academic Press New York, NY.
  • JR Wait, Wave Propagation Theory, 1981, New York: Pergamon.
  • JR Wait, Electromagnetics and plasmas, 1968, Holt, Rinehart and Winston New York.
  • JR Wait, Electromagnetic Radiation from Cylindrical Structures, 1959, Pergamon Press.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "James R. Wait, 1977 yılında Amerika Birleşik Devletleri Millî Mühendislik Akademisi'ne Elektronik, Haberleşme ve Bilişim Sistemleri alanlarında üye seçildi". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  2. ^ Sato, G., In memory of Dr. James R. Wait 14 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Antennas and Propagation Magazine, IEEE. Volume 41, Issue 2, April 1999 Page(s):44 - 46.
  3. ^ "James R. Wait'in IEEE yayınları". 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon</span> İki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunması

Telekomünikasyon, iki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunmasına denir. Haberleşme teknolojisi kanalları kullanarak ve fiziksel yollarla ya da elektromanyetik dalgaların bir formu olarak bilgileri iletir. Elektrik sinyalleri buna örnek olarak verilebilir. Telekomünikasyon topluluk adı olarak isimlendirilebilir çünkü birçok farklı teknolojiyi içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizma</span> elektrikle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşime neden olan fiziksel kuvvet

Elektromanyetizma, elektrikle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşime neden olan fiziksel kuvvet'tir. Bu etkileşimin gerçekleştiği alanlar, elektromanyetik alan olarak tanımlanır. Doğadaki dört temel kuvvetten biri, elektromanyetizmadır. Diğer üçü; güçlü etkileşim, zayıf etkileşim ve kütleçekim kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alan (fizik)</span>

Alan, fizik kuramlarında kullanılan, matematikteki cebirsel alanın tüm özelliklerini taşıyan terim. Genellikle bu etki 100 nanometre ve daha küçük skalalarda etkili olur. Bu etki nanoteknolojiyle aynı ölçeğe denk gelir. Bir alan mekan ve zaman içinde her bir nokta için bir değeri olan bir fiziksel miktardır. Örneğin, hava durumu, rüzgâr hızı uzayda her nokta için bir vektör atayarak tarif edilmektedir. Her bir vektör bu noktada hava hareketinin hızını ve yönünü temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Klasik elektromanyetizma</span>

Klasik elektromanyetizm, klasik elektromıknatıslık ya da klasik elektrodinamik teorik fiziğin elektrik akımı ve elektriksel yükler arasındaki kuvvetlerin sonuçlarını inceleyen dalıdır. kuantum mekaniksel etkilerin ihmal edilebilir derecede küçük olmasını sağlayacak kadar büyük ölçütlü sistemler için elektromanyetik fenomenlerin mükemmel bir açıklamasını sunar.

<span class="mw-page-title-main">Tesla bobini</span> Nikola Tesla tarafından icat edilen, elektrik rezonans transformatör devresi

Tesla bobini, 1891 yılı civarında Nikola Tesla tarafından bulunan ve yüksek voltaj, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üretmek amacıyla kullanılan deşarj bobinleridir. Tesla bobininde kabloyu bir hortum, elektiriği bu hortumun içinde akan su, elektrik akımını suyun akışı ve voltajı da suyun basıncı olarak düşünebiliriz. Hortumun ucuna bir ağızlık eklendiğinde ters orantılı bir şekilde suyun akış hızı azalırken basıncı da artar. Tesla bobininin çalışması da bu şekilde gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Yer değiştirme akımı</span>

Elektromanyetizmada yer değiştirme akımı elektrik yer değiştirme alanının değişim oranıyla tanımlanan bir niceliktir. Yer değiştirme akımının birimi akım yoğunluğu cinsinden ifade edilir. Yer değiştirme akımı gerçek akımlar gibi manyetik alan üretir. Yer değiştirme akımı hareketli yüklerin yarattığı bir elektrik akımı değil; zamana bağlı olarak değişim gösteren elektrik alanıdır. Maddelerde, atomun içerisinde bulunan yüklerin küçük hareketlerinin de buna bir katkısı vardır ki buna dielektrik polarizasyon denir.

<span class="mw-page-title-main">Gideon Sundback</span>

Gideon Sundback İsveçli elektrik mühendisi. Gideon Sundback fermuarın geliştiricisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">George Smith (fizikçi)</span>

George Elwood Smith, 1930 New York doğumlu Amerikan fizikçi. Willard Boyle'ile CCD'nin ortak mücidi ve 2009 Nobel Fizik Ödülü'nün Willard Boyle ve Charles K. Kao'ile ortak sahibi.

Victor Twersky, ışıktan radara, sonardan yeryüzündeki sismik dalgalara kadar radyasyon saçılması ile alâkalı her nev'i kuramın en önemli öncülerinden biri olarak bilinen ve bu anlanlarda 100'den fazla yayını bulunan Amerikalı fizikçi.

Hesaplamalı elektromanyetik, hesaplamalı elektrodinamik veya elektromanyetik modelleme elektromanyetik alan ile fiziksel nesnelerin ve çevrenin etkileşimini modelleme işlemidir.

Roland Walter Schmitt, Amerikalı iş uzmanı fizikçidir. Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nün 6 yıl başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel optik</span>

Fizikte fiziksel optik veya dalga optiği, geometrik optiklerin ışın yaklaşımının geçerli olmadığı girişim, kırınım, polarizasyon ve diğer olayları inceleyen bir optik dalı. Bu kullanım, tutarlılık teorisinin alt dalında incelenen optik iletişimde kuantum gürültüsü gibi etkilere yer vermeme eğilimindedir.

Erdal Arıkan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli Türk profesör. Arıkan, özellikle 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirmesinden ve katkılarından dolayı IEEE WRG Baker Ödülünü aldı. 2017 Aralık ayında ise 2018 Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı. Haziran 2018'de ise Shannon Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Zamanda sonlu farklar yöntemi</span> elektromanyetizmada kullanılan bir yöntem

Zamanda sonlu farklar yöntemi, kısaca FDTD ya da Yee yöntemi, hesaplamalı elektromanyetizmada kullanılan bir sonlu farklar tekniğidir. Zaman düzleminde çalışan bir yöntem olduğundan ötürü, elektromanyetik spektrumun mikrodalga veya görünür ışık gibi farklı bölgelerinde anten veya fotonik aygıt tasarımı gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılır. Aynı zamanda bu özellik, simülasyonu yapılan sistemin geniş bir frekans yelpazesine tepkisinin gözlenebilmesini sağlamaktadır. Matris tersinmesi gerektirmeyen bu FDTD, en yaygın elektromanyetik simülasyon yöntemlerinden biri olarak kabul edilir.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

Kane Shee-Gong Yee is a Çin asıllı Amerikalı elektrik mühendisi, matematikçi ve akademisyen. 1966 yılında zamanda sonlu farklar yöntemini (FDTD) icat etmesi ile tanınmaktadır.

Evangelos Eleftheriou, Yunan elektrik mühendisidir. Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin Bulut ve Bilgi İşlem Altyapısı bölümünden sorumluydu.

M. Mithat İdemen, Türk matematikçi, elektrik mühendisi ve bilim insanı.