İçeriğe atla

James Stirling (mimar)

James Frazer Stirling
Müzik ve Görsel Sanatlar Akademisi,
Stuttgart, Almanya
Genel bilgiler
Doğum22 Nisan 1926(1926-04-22)
Glasgow, İskoçya, Birleşik Krallık
Ölüm25 Haziran 1992 (66 yaşında)
Londra, İngiltere, Birleşik Krallık
AlanıMimar
Etkin yıllar1950 - 1992
EtkilendikleriColin Rowe
Ünlü yapıtlarıSeeley Tarih Kütüphanesi
Ödüller
Pritzker Mimarlık Ödülü

Sir James Frazer Stirling (d. 22 Nisan 1926, Glasgow – ö. 25 Haziran 1992, Londra) Birleşik Krallık'ın 20. yüzyıldaki mimarlık sektöründe en etkili olmuş mimarlarının başında gelmektedir.

Hayatı

II. Dünya Savaşı boyunca askerlik yapan James Stirling 1945 ile 1950 yılları arasında Liverpool Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldı. Mimarlık kariyerinde onu etkileyen en önemli figürlerin başında gelen ve hocası olan Colin Rowe ile burada tanıştı.

Bir süre üniversitede asistanlık yapan James Stirling, 1956 yılında James Gowan ile akademik kariyeri bırakıp bir mimarlık ofisi açtılar. Bu dönemdeki en önemli tasarımları 1959-1963 yılları arasında inşa edilen ve geometrik şekilleri ile ünlü Leicester Üniversitesi Mühendislik Fakültesi gelir. Diğer tasarımları arasında Cambridge şehrinde yer alan Cambridge Üniversitesi Tarihi Fakülte Kütüphanesi ve Oxford şehrinde yer alan Queens Koleji Florey Yapısı gelmektedir.

James Stirling 1963 yılında James Gowan ile olan mimarlık ortaklığını sona erdirdi ve kendi ofisini kurdu. Daha sonraları ortağı olacak Michael Wilford’u da yardımcısı olarak işe aldı. Bu dönemde inşa ettiği projeler arasında ön plana çıkanlar arasında prefabrik inşaat malzemelerinin kullanıldığı Surrey’de yer alan Olivetti Merkezi ve pre-fabrik betonarme panellerin kullanıldığı St. Andrews Üniversitesi evleri gelir.

1970’li yıllarda oldukça büyük projeler tasarlama fırsatları elde etmeye başlayan James Stirling’in mimari tarzı da neo-klasik öğelerin gözden geçirilmiş Modernizm kullanılması daha da ön plana çıkmaya başladı. Almanya’nın Stuttgart şehrinde yer alan Neue Staatsgalerie Sanat Müzesi yarışmasını kazandığı projesi postmodern dönemin en önde gelen yapılarından birisi olarak nitelendirilir.

1981 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ünlü mimar, bu tarihten sonra Büyük Britanya’da imzasını attığı önemli projeleri arasında Tate Britaya, Londra (1980-87), Tate Liverpool (1984), 1 No’lu Kümes, Londra (1986) yer alır. Ölümünden çok kısa bir süre önce, 1992 yılında, kendisine şövalye unvanı verilmiştir.

Önde gelen projeleri

Resim galerisi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stuttgart</span> Almanyanın altıncı; Baden-Württemberg eyaletinin en büyük şehri

Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin (Regierungsbezirk) merkezidir. Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir. 31 Aralık 2017 itibarıyla nüfusu 632.743. Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır. Stuttgart Üniversitesi ve Hohenheim Üniversitesi, bu şehirde yer almaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge</span>

Cambridge, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinde bir şehirdir. Özellikle dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Cambridge şehri, Birleşik Krallık'ta Cambridgeshire vilayetinin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool</span> İngilterede bir şehir

Liverpool, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Mersey Nehri Halici'nin doğusunda bulunan şehir yerleşkesidir. Yerel idare bakımdan törensel Merseyside Metropoliten Kontluğu'nda bulunan bir tek-seviyeli metropoliten yerel bölge olan Liverpool Şehri yerel idaresi altındadır.

İbrahim Celalettin Uzer, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Üniversitesi</span> İngilterede üniversite

Liverpool Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın Liverpool şehrinde bulunan yükseköğretim kurumudur. Üniversite Russel Grubu üyesidir. Üniversite "redbrick denilen Kraliçe Victoria döneminde İngiltere'nin 6 endüstrileşmiş şehrine kurulan ve II. Dünya Savaşı'nın öncesinde üniversite statüsünü kazanan üniversitelerden biridir. Üniversite 8 adet Nobel Ödülü kazanmış, günümüzde 103 değişik konuda 230 lisans diplomasi için eğitim verilmektedir. Üniversitenin özel yıllık geliri £219 milyon olup, bu gelirin £75 milyonu araştırma amaçlı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rem Koolhaas</span>

Remment Lucas Koolhaas Hollandalı bir mimar ve mimarlık teorisyenidir. Aynı zamanda Harvard Üniversitesi'nde dersler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seeley Tarih Kütüphanesi</span> Cambridge Üniversitesi’ne ait bir tarih kütüphanesi

Seeley Tarih Kütüphanesi, Birleşik Krallık’ta yer alan Cambridge Üniversitesi’ne ait bir tarih kütüphanesidir. Cambridge şehrinin West Road kısmındaki Sidgwick Sitesi’nde yer alan Tarih Fakültesi’nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tate Modern</span>

Tate Modern Birleşik Krallık'ın başkenti Londra’da yer alan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives ve Tate Online ile birlikte sadece Tate olarak da adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Royal Institute of British Architects</span> Birleşik Krallıkta 1834te kurulan meslek kurumu

Royal Institute of British Architects veya RIBA, Birleşik Krallık’ta yer alan mimarlar odasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester</span> Ingilterede bir şehir

Leicester, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu Midlands bölgesinde bulunan tek-seviyeli-yerel-idare olan "Leicester Şehri Yerel İdaresi"nin merkezi ve 1919'da krallık beratı ile şehir olma statüsü de kazanmış bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Frampton</span> Britanyalı mimar, eleştirmen ve tarihçi

Kenneth Frampton (d. 1930, Woking, Birleşik Krallık Britanyalı bir mimar, eleştirmen ve tarihçidir. ABD’nin New York şehrinde yer alan Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Bölümümde dersler vermeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Blackett</span> İngiliz deneysel fizikçi

Patrick Maynard Stuart Blackett, Baron Blackett LN, CH, RSÜ, Bulut odası, Kozmik ışın ve paleomanyetizma üzerine çalışmaları için bilinen İngiliz deneysel fizikçi. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmekte olan yöneylem araştırması askeri stratejinde danışmanlık görevi yapmıştır. Blackett 1960'larda üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması amacıyla işi hükûmetlerini destekleyen sol görüşe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Tate Liverpool</span>

Tate Liverpool, Birleşik Krallık'ta Liverpool, Merseyside’da bulunan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müze ve güzel sanatlar galerisidir. Bu müze Tate olarak da adlandırılan bir kamu sektörü güzel sanatlar kurumu idaresi altında Tate Britain, Tate Modern, Tate St Ives ve Tate Online'dan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

Hamit Kemali Söylemezoğlu, Türk mimar, şehir şehir plancısı, yazar ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Klasik mimari</span>

Yeni Klasik mimari, Yeni Klasisizm ya da Modern Klasik mimari, Klasik mimari uygulamalarına devam eden modern mimari hareketi. Birçokları tarafından Neoklasik mimarinin bir devamı olarak görülse de Gotik, Barok, Rönesans ve hatta batıya ait olmayan akımların yeniden uygulanması da Yeni Klasik mimari içinde değerlendirilir ve yapılar genellikle eski akımların canlandırmacılığındansa Postmodern bir perspektifle inşa edilir. Yeni klasik akımı yerel mimari gelenekler ve yapı malzemelerinin kullanılması nedeniyle yeni yöresel mimari dalgasıyla bağlantılıdır.