İçeriğe atla

James Samuel Coleman

James Samuel Coleman
Doğum12 Mayıs 1926(1926-05-12)
Bedford, Indiana, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm25 Mart 1995 (68 yaşında)
Chicago, Illinois, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerikan
EğitimPurdue Üniversitesi
Columbia Üniversitesi
Kariyeri
DalıSosyoloji teorileri, Matematik sosyolojisi
Doktora
danışmanı
Paul Lazarsfeld
Doktora öğrencileriRonald S. Burt
EtkilendikleriRobert K. Merton ve James Burnham

James Samuel Coleman (12 Mayıs 1926 - 25 Mart 1995), Chicago Üniversitesinde çalışmış Amerikalı bir sosyolog, teorisyen ve ampirik araştırmacıdır.

1991 yılında Amerikan Sosyoloji Derneği başkanlığına seçildi. Eğitim sosyolojisi ve kamu politikası okudu. Sosyal sermaye teriminin ilk kullanıcılarından biriydi. Sosyolojideki yeni muhafazakârlardan biri olarak kabul edilir. Foundations of Social Theory (1990) adlı çalışması sayısız sosyolojik teoriyi etkilemiş, The Adolesan Society (1961) ve "Coleman Report" (Equality of Educational Opportunity, 1966) adlı çalışmaları ise eğitim sosyolojisinde en çok alıntı yapılan iki kitap olmuştur. Dönüm noktası niteliğindeki Coleman Raporu, eğitim teorisinin dönüştürülmesine ve ulusal eğitim politikalarının yeniden şekillendirilmesine yardımcı oldu; Amerika Birleşik Devletleri'nde eşitlik ve üretkenliğin belirlenmesinde okullaşmanın rolüne ilişkin kamuoyunu ve bilimsel düşünceyi etkiledi.[1]

Erken dönem hayatı

James ve Maurine Coleman'ın oğlu olarak çocukluğunu Indiana, Bedford'da geçirdi, ardından Louisville, Kentucky'ye taşındı. 1944'te mezun olduktan sonra Virginia'da küçük bir okula kaydoldu ancak II. Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması'na kaydolmak için okuldan ayrıldı. 1946'da ABD Donanması'ndan terhis olduktan sonra Indiana Üniversitesine kaydoldu. Sonunda okulunu değiştirdi ve 1949'da Purdue Üniversitesinden kimya mühendisliği alanında lisans derecesini aldı. 1952 yılına kadar Eastman Kodak'ta çalıştı.[2] Bu sıralarda sosyolojiye ilgi duymaya başladı ve Columbia Üniversitesinde eğitimine devam etti. Orada bulunduğu süre boyunca, iki yılını Uygulamalı Sosyal Araştırmalar Bürosu'nda araştırma görevlisi olarak geçirdi. Paul Lazarsfeld tarafından yayına hazırlanan Mathematical Thinking in the Social Sciences'da bir bölüm yazdı. 1955'te Columbia Üniversitesinden doktorasını aldı.[2]

En çok "Eğitim Fırsatlarının Eşitliği" (EEO) ya da Coleman Raporu'nu oluşturan devasa çalışmasıyla tanınmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Reflecting on Progress since the Coleman Report, 50 Years Later". Michigan State University. 2016. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Dictionary of cultural theorists. Cashmore, Ellis., Rojek, Chris. Londra: Arnold. 1999. ISBN 978-0-340-64549-9. OCLC 41061704. 
  3. ^ "The life and times of James S. Coleman: hero and villain of school policy research". The life and times of James S. Coleman: hero and villain of school policy research. Gale. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Linklater</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Richard Linklater,, Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. Yönettiği filmler içerisinde daha çok komedi gençlik filmi Dazed and Confused (1993), romatik drama üçlemesi Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013), müzik temalı School of Rock (2003) ve rotoskop tekniğiyle çektiği Waking Life (2001), A Scanner Darkly (2006) filmleriyle tanındı. 2002 yılından 2014 yılına kadar çektiği Boyhood (2014) filmiyle olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca aralarında Altın Küre ve BAFTA'nın da olduğu birçok organizasyondan en iyi yönetmen ödülüne lâyık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Londra Ekonomi Okulu</span>

London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Solow</span> Amerikalı ekonomist (1924 – 2023)

Robert Solow, özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen A.B.D'li ekonomist. 1961 yılında John Bates Clark Ödülü'nü, 1987 yılında da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy E. Smith</span>

Dorothy Edith Smith, Kanadalı sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles)</span>

Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinde kurulu bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Schultz</span> Amerikalı ekonomist (1902 – 1998)

Theodore William Schultz, Amerikalı iktisatçı. 1979'da Sir Arthur Lewis ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Maastricht Üniversitesi</span>

Maastricht Üniversitesi, Hollanda'nın Maastricht kentinde 1976 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Uluslararası eğitime verdiği önem, İngilizce dilinde verdiği eğitimi ve kendine özel Problem Bazlı Eğitim sistemi ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Minnesota Üniversitesi</span> ABDde 1851de kurulmuş kamuya bağlı bir araştırma üniversitesi

Minnesota Üniversitesi, ABD'de, Ortabatı eyaletleri'nden Minnesota eyaletinde Minneapolis ve Saint Paul'da yerleşik olarak 1851'de kurulmuş olan kamuya bağlı bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chien-Shiung Wu</span>

Chien-Shiung Wu, , Radyoaktivite alanında önemli katkıları olan Çin kökenli Amerikalı bir deneysel fizikçidir. Manhattan Projesi'nde çalışmış, gaz yayınımıyla (difüzyon) uranyum metalini U-235 ve U-238 izotoplarına ayrıştıran bir yöntem geliştirmiştir. Eşlem korunumu çürüten ve Wu'nun önderliğinde yapılan Wu Deneyi en önemli çalışmalarından birisidir. Bu çalışması çalışma arkadaşları Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang’a 1957 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmış, ayrıca Wu’ya da 1978 yılında Wolf Fizik Ödülünü kazandırmıştır. Deneysel fizikteki ustalığı sık sık Marie Curie ile karşılaştırılmasına neden olmuş, ayrıca ‘Fiziğin Leydisi’, ‘Çinli Madam Curie’, ‘Nükleer Araştırmanın Kraliçesi’ gibi saygın takma isimler kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Austin Beard</span> Amerikalı tarihçi (1874 – 1948)

Charles Austin Beard, Amerikalı tarihçi. ABD tarihindeki iktisadi çıkarların rolünü öne süren araştırmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kolumbiyası Üniversitesi</span>

British Columbia Üniversitesi (UBC), Vancouver ve Kelowna'da kampüsleri olan Kanada'da yer alan devlet araştırma üniversitesi. 1908 yılında kurulan UBC, Britanya Kolumbiyası'nın en eski üniversitesidir. Üniversite, Kanada'nın en iyi üç üniversitesi arasında yer almaktadır. Yıllık 600 milyon dolarlık araştırma bütçesi ile UBC, yılda 8.000'den fazla projeye fon sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyolojinin dalları</span>

Aşağıdakiler, sosyoloji disiplinine genel bakış ve güncel bir rehber olarak sunulmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji dergileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, sosyolojiyi ve çeşitli alt alanlarını kapsamakta olan ilgili akademik dergiler yer alır.

Patrick Colonel Suppes bilim felsefesine, ölçüm teorisine, kuantum mekaniğinin temellerine, karar teorisine, psikolojiye ve eğitim teknolojisine önemli katkılarda bulunan Amerikalı bir filozoftur. Stanford Üniversitesi'nde Lucie Stern Fahri Felsefe Profesörüydü ve Ocak 2010'a kadar yine Stanford'da Üstün Zekalılar için Eğitim Programı Direktörüydü.

<span class="mw-page-title-main">George Herbert Mead</span> Amerikalı filozof ve psikolog (1863 – 1931)

George Herbert Mead, öncelikle birkaç seçkin pragmatistten biri olduğu Chicago Üniversitesi'ne bağlı Amerikalı bir filozof, sosyolog ve psikologdur. Simgesel etkileşimciliğin ve Chicago sosyolojik geleneğinin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel sosyoloji</span>

Matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla hem de matematik ile toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinler arası bir araştırma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Bates Clark</span> Amerikalı ekonomist (1847 – 1938)

John Bates Clark, Amerikalı bir neoklasik iktisatçıdır. Marjinalist devrimin öncülerinden biriydi ve Kurumsalcı iktisat okuluna karşıydı ve kariyerinin çoğunu Columbia Üniversitesi'nde profesör olarak geçirdi.