İçeriğe atla

James Mirrlees

James Alexander Mirrlees
Doğum5 Temmuz 1936
Minnigaff, Wigtownshire, İskoçya
Ölüm29 Ağustos 2018 (82 yaşında)
Cambridge, İngiltere
MilliyetBirleşik Krallık
Mezun olduğu okul(lar)Edinburgh Üniversitesi,<nr/>Trinity Koleji, Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerNobel Ekonomi Ödülü (1996)
Şövalye (1998)
Kariyeri
DalıFinans iktisadi
Çalıştığı kurumlarOxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, Melbourne Üniversitesi, Macau Üniversitesi, Hong Kong Çin Üniversitesi
EtkiledikleriIván Werning, Joseph Stiglitz

Sir James Alexander Mirrlees (d. 5 Temmuz 1936 - ö. 29 Ağustos 2018), İskoç ekonomist. 1996 yılında William Vickrey ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1998'de şövalye ilan edilmiştir.

Yaşamı

Minnigaff, Wigtownshire, İskoçya'da doğan Mirrlees, Edinburgh Üniversitesi ve Trinity College, Cambridge'den mezun olmuştur. Oxford Üniversitesi (1969-1995) ve Cambridge Üniversitesi'nde (1963-69 ve 1995-) öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Mirrlees, Amerikan MIT İktisat Profesörü Peter A. Diamond ile birlikte "Diamond-Mirrlees Etkinlik Teoremi"'ni 1971'de ortaya çıkartmışlardır.[1]

"Asimetrik enformasyonda teşviklerin ekonomik teorisine yaptıkları temel katkılar için"[2] 1996 yılında William Vickrey ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür. Mirrlees'e birçok üniversiteden seref derecesi verilmiştir ve bunlara arasinda Warwick, Portsmouth, Brunel, Edinburgh, Oxford, Peking ve Macau üniversiteleri bulunmaktadır.

1998'de şövalye ilan edilmiştir.

Yayınları

  • "A New Model of Economic Growth" (N. Kaldor ile), RES, 1962
  • "Optimum Growth When Technology is Changing", RES, 1967
  • "The Dynamic Nonsubstitution Theorem", RES, 1969
  • "The Evaluation of National Income in an Imperfect Economy", Pakistan Development Review, 1969
  • "Notes on Welfare Economics, Information and Uncertainty", in Essays in Equilibrium Behavior under Uncertainty (eds. M. Balch, D. McFadden, and S. Wu), 1974
  • "Optimum Saving with Economies of Scale" (A.K. Dixit ve N.H. Stern ile), RES, 1975
  • "A Pure Theory of Underdeveloped Economies, using a Relationship between Consumption and Productivity", in Agriculture in Development Theory (ed. L. Reynolds), 1975
  • "Taxing Uncertain Incomes", Oxford Economic Papers, 1990
  • "Optimal Taxation of Identical Consumers when markets are incomplete" (R.A. Diamond ile), in Economic Analysis of Markets and Games (ed. Dasgupta, Gale, Hart and Maskin), 1992
  • "Optimal Taxation and Government Finance" in Modern Public Finance (eds. Quigley ve Smolensky), 1994
  • "Welfare Economics and Economies of Scale", Japanese Economic Review, 1995
  • "Private Risk and Public Action: The Economies of the Welfare State", European Economic Review, 1995

Kaynakça

  1. ^ Peter A. Diamond ve James A. Mirrlees (1971). "Optimal Taxation and Public Production I: Production Efficiency," American Economic Review, Cilt 61(1)
  2. ^ Nobel Ekonomi Ödülü 1996. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Ekonomi Ödülü 1996 28 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 13.03.2009 (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Arrow</span> Amerikalı ekonomist (1921 – 2017)

Kenneth Joseph Arrow, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Alexander Mundell</span>

Robert Alexander Mundell, Kanadalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Robert Solow</span> Amerikalı ekonomist (1924 – 2023)

Robert Solow, özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen A.B.D'li ekonomist. 1961 yılında John Bates Clark Ödülü'nü, 1987 yılında da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Schultz</span> Amerikalı ekonomist (1902 – 1998)

Theodore William Schultz, Amerikalı iktisatçı. 1979'da Sir Arthur Lewis ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Debreu</span> Amerikalı matematikçi (1921-2004)

Gérard Debreu, Fransız asıllı fakat 1975'te ABD vatandaşlığına geçmiş olan bir matematikçi ve iktisatçı. 1962'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'ye iktisat profesörü olarak atanıp ün yapmıştır. 1983'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trygve Haavelmo</span>

Trygve Magnus Haavelmo. Norveçli istatistikci, iktisatçı ve ekonometrici. 1989'da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglass North</span> Amerikalı ekonomist (1920 – 2015)

Douglass Cecil North, Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Robert Fogel ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü'nü North ve Fogel'e verme nedeni olarak şöyle demiştir: Ekonomik ve kurumsal değişmeleri açıklamak için ekonomik teori ve kantitatif yöntemler uygulayarak ekonomi tarihi konusundaki araştırmaları yeniledikleri için.

<span class="mw-page-title-main">Roger Myerson</span> Amerikalı ekonomist

Roger Bruce Myerson Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Eric Maskin ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vernon L. Smith</span> Amerikalı ekonomist

Vernon Lomax Smith Amerikalı ekonomist. 2002 yılında Daniel Kahneman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lucas, Jr.</span> Amerikalı ekonomist (1937 – 2023)

Robert Emerson Lucas, Jr., Amerikalı ekonomist. 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Chicago Üniversitesi'nde görev yapan Lucas, en iyi 10 ekonomistten biri olarak da gösterilmiştir.

William Spencer Vickrey Amerikalı-Kanadalı Nobel Ödüllü ekonomist. "Asimetrik enformasyonda teşviklerin ekonomik teorisine yaptıkları temel katkılar için" 1996 yılında James Mirrlees ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Amartya Sen</span>

Amartya Kumar Sen, Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için" Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">JEL sınıflandırma kodları</span>

Ekonomi alanındaki başlıklar Journal of Economic Literature (JEL) denilen bir makale sınıflandırma sistemiyle sınıflandırılırlar. On dokuz ana kategori bulunmaktadır ve her biri alt kategorilerine ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver E. Williamson</span> Amerikalı ekonomist (1932 – 2020)

Oliver E. Williamson Amerikalı ekonomist. "İktisadî bakımdan firmaların kontrol ve işletilemesi, özellikle firmaların sınırları, analizi" konusunda yaptığı orijinal katkılarıyla 2009 yılında Elinor Ostrom ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dale T. Mortensen</span> Amerikalı ekonomist (1939 – 2014)

Dale Thomas Mortensen, Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Christopher A. Pissarides</span>

Christopher Antoniou Pissarides, Kıbrıslı-Britanyalı ekonomisttir. Araştırmaları makroekonomi, iş ekonomisi, ekonomik büyüme ve ekonomik politika konularında yoğunlaşmaktadır. 2010 yılında, Dale Mortensen ve Peter A. Diamond ile birlikte, "arama friksiyonları içeren piyasaları analizleri için" Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Milgrom</span>

Paul Robert Milgrom Amerikalı bir ekonomisttir. 1987'den beri yürüttüğü Stanford Üniversitesi'nde Shirley ve Leonard Ely Beşeri Bilimler ve Bilimler Profesörüdür. Milgrom, oyun teorisinde, özellikle de açık artırma teorisinde ve fiyatlandırma stratejilerinde uzmandır. Robert B. Wilson ile birlikte "müzayede teorisindeki gelişmeler ve yeni müzayede formatlarının icatları" nedeniyle 2020 Nobel İktisadi Bilimler Anma Ödülü'nü kazandı.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.