İçeriğe atla

James M. Buchanan

James M. Buchanan
Doğum3 Eylül 1919(1919-09-03)
Murfreesboro, Tennessee, ABD
Ölüm9 Ocak 2013 (93 yaşında)
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Chicago Üniversitesi,
Tennessee Üniversitesi,
Eyalet Öğretmen Koleji, Murfreesboro
ÖdüllerNobel Ekonomi Ödülü (1986)
Kariyeri
DalıKamu seçme kuramı
Çalıştığı kurumlarKaliforniya Üniversitesi, Los Angeles,
Florida State Üniversitesi,
Tennessee Üniversitesi,
Virginia Üniversitesi George Mason Üniversitesi
EtkilendikleriFrank Knight, Knut Wicksell

James McGill Buchanan Jr. (d. 3 Ekim 1919; Murfreesboro, Tennessee - ö. 9 Ocak 2013) Amerikalı bir iktisatçıdır. 1986'da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

James M. Buchanan ABD'de Tennessee eyaletinin Murfreesboro şehrinde doğmuştur. 1940'ta Middle Tennessee Normal School'dan mezun olmuştur. 1941'de Tennessee Üniversitesi'nden master derecesini ve 1948'de Chicago Üniversitesi'nden doktora derecesini almıştır.

James M. Buchanan Virginia Üniversitesi (Thomas Jefferson merkezi kurucusu olarak), Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles, Florida Eyalet Üniversitesi, Tennessee Universitesi, Virginia Politeknik Enstitüsü (Kamu Tercihi İnceleme Merkezi dolayısıyla) yüksek okullarında profesörlük yapmış ve en son olarak 1972'de Virginia Üniversitesi'nden Kamu Tercihi İnceleme Merkezi ile birlikte ayrılan George Mason Üniversitesi'nde emertius profesörlük yapmaktadır.

James M. Buchanan iktisat ile politika bilim dallarını birleştiren Kamu Tercihi Teorisi'nin en iyi bilinen kurucusu, en önemli araştırıcı ve geliştiricisi olarak isimlendirilmiş ve bu üstün katkıları nedeniyle 1986'da Nobel Ekonomi Ödülü ile şereflendirilmiştir.

Bibliyografya

Birkaç cilt eser telif hakları korunmakla beraber serbestçe görülup kullanabilme imkânı sağlanmıştır. Bunlar şu listedeki eserleri kapsamaktadır:

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas C. Schelling</span> Amerikalı ekonomist (1921 – 2016)

Thomas Crombie Schelling,, Amerikalı ekonomist. Dış ilişkiler, millî güvenlik, nükleer strateji konularında uzman.

<span class="mw-page-title-main">Paul Samuelson</span> Amerikalı ekonomist (1915 – 2009)

Paul Anthony Samuelson,, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">James Madison</span> 4. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1809–1817)

James Madison, Amerika Birleşik Devletleri'nin 4. başkanı, siyaset felsefecisi, devlet adamı ve ABD'nin kurucu babalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Can Aktan</span> Türk Akademisyen

Coşkun Can Aktan, Türk akademisyen. Sosyal bilimlerin muhtelif alanlarındaki eserleri ile tanınmış bilim insanı. Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği (SOBİAD) kurucusu ve Onursal Yönetim Kurulu Başkanı. Halen kurucusu olduğu Hukuk ve İktisat Araştırmaları Merkezi'nin başkanlığını yürütüyor.

Richard Abel Musgrave, Alman kökenli Amerikalı ekonomisttir. Kamu maliyesi teorisinin önemli profesörlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Kahneman</span>

Daniel Kahneman, Amerikalı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Myrdal</span>

Karl Gunnar Myrdal İsveçli ekonomist ve politikacıdır. 1974 yılı Nobel Ekonomi Ödülü kazanmistir.

<span class="mw-page-title-main">James Meade</span>

James Edward Meade tanınmış bir İngiliz iktisatçısı. 1977'de İsveçli iktisatçı Bertil Ohlin ile ortaklaşa Nobel İktisat ödülünü kazanmıştır.

George Joseph Stigler. Amerikalı bir iktisatcı. 1982'de Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Coase</span> Büyük Britanya asıllı Amerikalı ekonomist

Ronald Harry Coase, Büyük Britanya asıllı fakat çalışma hayatının çoğunu ABD'de geçirmiş bir ekonomisttir.

Karma ekonomi, kamu hizmetleri, güvenlik, askeriye, refah ve eğitim gibi hem özel işletmeleri hem de kamulaştırılmış devlet hizmetlerini kabul eden bir ekonomik sistemdir. Karma ekonomi aynı zamanda halkı, çevreyi veya devletin çıkarlarını korumaya yönelik bir tür düzenlemeyi de teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">James Mirrlees</span>

Sir James Alexander Mirrlees, İskoç ekonomist. 1996 yılında William Vickrey ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1998'de şövalye ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amartya Sen</span>

Amartya Kumar Sen, Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için" Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elinor Ostrom</span> Amerikalı ekonomist (1933 – 2012)

Elinor Ostrom, Amerikalı politika bilimci ve ekonomist. "Özellikle toplumsal malların, iktisadî bakımdan kontrol ve işletilemesi analizi" konusunda yaptığı orijinal katkılarıyla 2009 yılında Oliver E. Williamson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Nobel Ekonomi Ödülü kazanan ilk kadın bilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Christopher A. Sims</span> Amerikalı ekonomist

Christopher Albert "Chris" Sims, Amerikalı iktisatçı. Uğraştığı alanlar arasında ekonometri, zaman serileri ve yeni neoklasik makroekonomi yer almaktadır. Hâlen, Princeton Universitynde "Harold B. Helms Ekonomi ve Bankacılık Profesörü"'dür.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mali sosyoloji</span> Kamu maliyesi sosyolojisi

Mali sosyoloji kamu maliyesinin, özellikle vergi politikasının sosyolojisidir. Bir alan olarak, vergilendirmeye uyumu belirleyen kültürel ve tarihi faktörler de dahil olmak üzere vergilendirmenin vatandaşlar ve devlet arasında oluşturduğu ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Joseph Schumpeter'in 1918 tarihli çalışması "Vergi Devletinin Krizi" mali sosyolojinin kurucu metnidir, ancak Schumpeter bu terimi Avusturyalı sosyolog Rudolf Goldscheid'in 1917 Almanca: Staatssozialismus oder Staatskapitalismus("Devlet Sosyalizmi veya Devlet Kapitalizmi") eserinden ödünç almıştır. 1990'lardan bu yana, "yeni mali sosyoloji", modernitenin ortaya çıkışının sadece bir sonucu değil, bir nedeni olarak vergilendirmenin temel rolünü analiz eder.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.