İçeriğe atla

James Joseph Sylvester

James Joseph Sylvester
DoğumJames Joseph
3 Eylül 1814(1814-09-03)
Londra, İngiltere
Ölüm15 Mart 1897 (82 yaşında)
Londra, İngiltere
MilliyetBritanyalı
EğitimSt. John's College, Cambridge
ÖdüllerRoyal Medal (1861)
Copley Medal (1880)
De Morgan Medal (1887)
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarJohns Hopkins University
University College London
University of Virginia
Royal Military Academy, Woolwich
University of Oxford
Doktora öğrencileriWilliam Durfee
George B. Halsted
Washington Irving Stringham
EtkiledikleriMorgan Crofton
Christine Ladd-Franklin
George Salmon

James Joseph Sylvester FRS (3 Eylül 1814 - 15 Mart 1897) İngiliz matematikçiydi . Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

Biyografi

James Joseph Yahudi bir tüccar olan Abraham Joseph'in oğlu olarak 3 Eylül 1814'te Londra'da doğdu. [1] James daha sonra, ağabeyi Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettiğinde yaptığı gibi Sylvester soyadını benimsedi. O zamanlar ABD'de tüm göçmenlerin belirli bir adı, ikinci adı ve soyadı olması gerekiyordu.

Sylvester, 14 yaşındayken Londra Üniversitesi'nde Augustus de Morgan'ın öğrencisiydi. Bir öğrenciyi bıçaklamakla suçlandıktan sonra ailesi onu üniversiteden geri çekti. Daha sonra Liverpool Kraliyet Enstitüsü'ne katıldı.

Sylvester matematik eğitimine Cambridge St John's College'da 1831'de öğretmeninin John Hymers olduğu yerde başladı. Çalışmaları uzayan bir hastalık nedeniyle neredeyse iki yıl boyunca kesintiye uğramış olsa da yine de Cambridge'in ünlü matematik sınavında 1837'de ikinci sırada yer aldı. Bununla birlikte Sylvester'a bir derece verilmedi, çünkü o zamanki mezunların İngiltere Kilisesi'nin Otuz Dokuz Maddesini kabul etmeleri gerekiyordu ve Sylvester Yahudi olduğu için bunu yapamadı. Aynı nedenle bir Burs için rekabet edemedi veya bir Smith'in ödülünü alamadı.[2] Sylvester, 1838'de University College London'da doğa felsefesi profesörü ve 1839'da Royal Society of London Üyesi oldu. 1841'de Dublin Üniversitesi (Trinity College) tarafından BA ve MA ile ödüllendirildi. Aynı yıl Virginia Üniversitesi'nde matematik profesörü olmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ancak disipline ettiği iki öğrenciyle şiddetli bir tartışmanın ardından dört aydan kısa bir süre sonra ayrıldı. New York'a taşındı ve Harvard'lı matematikçi Benjamin Peirce (Charles Sanders Peirce'in babası) ve Princeton fizikçisi Joseph Henry ile arkadaşlık kurdu. Ancak, Kasım 1843'te Columbia Koleji'nde (şimdi Üniversite) Matematik Profesörü olarak atanması yine Yahudiliği nedeniyle reddedildikten sonra ayrıldı ve İngiltere'ye döndü.

Yayınlar

Ayrıca bakınız

  • James Joseph Sylvester adını taşıyan şeylerin listesi

Kaynakça

  1. ^ Biographical Index of Former Fellows of the Royal Society of Edinburgh 1783–2002 (PDF). The Royal Society of Edinburgh. July 2006. ISBN 0-902-198-84-X. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  2. ^ Men of Mathematics. Simon Schuster. 1986. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  3. ^ Dickson, L. E. (1909). "Review: Sylvester's Mathematical Papers, vols. I & II, ed. by H. F. Baker". Bull. Amer. Math. Soc. 15 (5): 232-239. doi:10.1090/S0002-9904-1909-01746-X. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  4. ^ Dickson, L. E. (1911). "Review: Sylvester's Mathematical Papers, vol. III, ed. by H. F. Baker". Bull. Amer. Math. Soc. 17 (5): 254-255. doi:10.1090/S0002-9904-1911-02040-7. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 

Kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopold Kronecker</span> Sayılar teorisi ve cebir üzerine çalışan Alman matematikçi (1823-1891)

Leopold Kronecker sayı teorisi, cebir ve mantık üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi. Georg Cantor'un küme teorisi üzerine çalışmalarını eleştirdi ve Weber (1893) tarafından "Almanca: Die ganzen Zahlen hat der liebe Gott gemacht, alles andere ist Menschenwerk " söylemiyle alıntılandı. Kronecker, Ernst Kummer'in öğrencisi ve ömür boyu arkadaşıydı.

Alonzo Church, matematiksel mantığa ve teorik bilgisayar biliminin temellerine büyük katkılarda bulunan Amerikalı bir matematikçi ve mantıkçıydı. En çok, Entscheidungsproblem, Frege-Church ontolojisi ve Church-Rosser teoreminin çözülemezliğini kanıtlayan lambda kalkülüs, Church-Turing tezi ile tanınır. Ayrıca dil felsefesi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

Gorō Shimura , Princeton Üniversitesi'nde sayı teorisi, otomorfik formlar ve aritmetik geometri alanlarında çalışan Japon matematikçi ve Michael Henry Strater Matematik Fahri Profesörü idi. Abelyen varyetelerin ve Shimura varyetelerinin karmaşık çarpımı teorisini geliştirmesinin yanı sıra, sonuçta Fermat'ın Son Teoreminin kanıtına yol açan Taniyama-Shimura varsayımını ortaya koymasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">André Weil</span> Fransız matematikçi (1906 – 1998)

André Weil, sayılar teorisi ve cebirsel geometri alanındaki çalışmaları ile tanınan Fransız matematikçidir. Matematiksel Bourbaki grubunun kurucu üyesiydi. Filozof Simone Weil kız kardeşi, yazar Sylvie Weil ise kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tullio Levi-Civita</span> İtalyan matematikçi ve fizikçi (1873–1941)

Tullio Levi-Civita, ForMemRS, İtalyanca telaffuz: [ˈtulljo ˈlɛːvi ˈtʃiːvita]; 29 Mart 1873 - 29 Aralık 1941), mutlak diferansiyel hesap üzerine çalışmaları ve görelilik teorisine uygulamaları ile ünlü, ancak diğer alanlarda da önemli katkılarda bulunan İtalyan bir matematikçidir. Tensör hesabının mucidi Gregorio Ricci-Curbastro'nun öğrencisi idi. Çalışmaları hem saf hem de uygulamalı matematik, gök mekaniği, analitik mekanik ve hidrodinamik konularında temel makaleler içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Landau</span> Yahudi Alman matematikçi (1877-1938)

Edmund Georg Hermann Landau sayı teorisi ve karmaşık analiz alanlarında çalışan Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Israel Gelfand</span> Sovyet matematikçi (1913 – 2009)

Israel Moyseyovich Gelfand, Yahudi asıllı ünlü bir Sovyet matematikçisiydi. Grup teorisi, temsil teorisi ve fonksiyonel analiz dahil olmak üzere matematiğin birçok dalına önemli katkılarda bulundu. Lenin Nişanı ve ilk Kurt Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi, Kraliyet Cemiyeti'nin Yabancı Üyesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesördü ve 76. doğum gününden kısa bir süre önce Rutgers Üniversitesi'nde Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve yaşamının sonuna dek orada kaldı.

Leonard Eugene Dickson, Amerikalı bir matematikçiydi. Soyut cebir, özellikle sonlu alanlar ve klasik gruplar teorisi alanındaki ilk Amerikalı araştırmacılardan biriydi ve aynı zamanda üç ciltlik bir sayılar teorisi tarihi kitabı ile hatırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Bolza</span> Alman matematikçi (1857-1942)

Oskar Bolza, Felix Klein'in öğrencisi olan Alman matematikçi. Pfalz, Bad Bergzabern'de -o zamanlar Bavyera'nın bir bölgesi- doğdu. Karl Weierstrass'tan 1879 yılında aldığı derslerden etkilenerek varyasyonlar hesabı konusunda araştırmalar yaptı ve bununla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">László Lovász</span> Macar matematikçi

László Lovász Macar matematikçi ve Eötvös Loránd Üniversitesi'nde emeritus profesördür ve en çok Avi Wigderson ile birlikte 2021 Abel Ödülü'ne layık görüldüğü kombinatorik alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 2007-2010 yılları arasında Uluslararası Matematik Birliği başkanlığı ve 2014-2020 yılları arasında Macar Bilimler Akademisi başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Thurston</span> Amerikalı matematikçi (1946 – 2012)

William Paul Thurston, Amerikalı matematikçi. Düşük boyutlu topoloji alanında bir öncü olarak kabul edilir. 1982'de 3-manifold çalışmasına yaptığı katkılardan dolayı Fields Madalyası ile ödüllendirildi.

Matematikte sonlu basit grupların sınıflandırılması, her sonlu basit grubun ya döngüsel ya da değişken olduğunu veya Lie tipi gruplar olarak adlandırılan geniş bir sonsuz sınıfa ait olduğunu belirten grup teorisinin bir sonucudur. Sporadik olarak adlandırılan yirmi altı veya yirmi yedi istisna mevcuttur. Kanıtların çoğu 1955 ile 2004 yılları arasında yayınlanan yaklaşık 100 yazar tarafından kaleme alınan birkaç yüz dergi makalesindeki on binlerce sayfadan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Agnes Sime Baxter</span> Kanada doğumlu Amreikalı kadın matematikçi (1870-1917)

Agnes Sime Baxter (Hill) Kanada doğumlu bir matematikçiydi. Dalhousie Üniversitesi'nde okudu, 1891'de lisans ve 1892'de yüksek lisans derecelerini aldı. Doktorasını 1895'te Cornell Üniversitesi'nden aldı; tezi Abelyen integral üzerineydi.

<span class="mw-page-title-main">Salomon Bochner</span> Amerikalı matematikçi (1899 – 1982)

Salomon Bochner, matematiksel analiz, olasılık teorisi ve diferansiyel geometri alanındaki çalışmalarıyla tanınan Galiçya doğumlu Amerikalı bir matematikçidir.