İçeriğe atla

James E. McDonald

James Edward McDonald
Doğum7 Mayıs 1920(1920-05-07)
Duluth, Minnesota, ABD
Ölüm13 Haziran 1971 (51 yaşında)
Tucson, Arizona, ABD
EğitimPhD. Iowa Eyalet Üniversitesi
MeslekFizikçi
Ufolog
OrganizasyonBilimsel Gelişme için Amerikan Birliği

James Edward McDonald (7 Mayıs 1920 - 13 Haziran 1971) Amerikalı fizikçi ve ufolog. En çok UFO'larla ilgili araştırmalarıyla tanınır. McDonald, Atmosfer Fiziği Enstitüsü'nde fizikçi ve Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nde meteoroloji profesörüydü.

McDonald, 1960'ların ortalarında ve sonlarında UFO çalışmalarının genişletilmesini desteklemek için kampanya yürüttü ve UFO'ların bilim tarafından yeterince incelenmemiş ve çözülmemiş önemli bir gizemi temsil ettiğini savunurdu. UFO olaylarının kabul edilebilir, ancak tam olarak kanıtlanmamış bir modeli olan "dünya dışı hipotezi" savunan biriydi.

McDonald, 500'den fazla UFO tanığıyla röportaj yaptı, birçok önemli gizli UFO belgesini ortaya çıkardı ve UFO kanıtlarının sunumunu yaptı. McDonald ayrıca Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği'ne (AAAS) "Science in Default" adlı ünlü bir konuşma yaptı. Bu konuşma mevcut UFO kanıtlarının bir özeti ve 1969 Condon Raporu UFO çalışmasının bir eleştirisiydi.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ McDonald, James E. (1972). "Science in Default"Ücretsiz kayıt gerekli. Carl Sagan, Thornton Page (Ed.). UFO's, A Scientific Debate. American Association for the Advancement of Science, 134th Meeting. Ithaca, New York: Cornell University Press. ISBN 9780393007398. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilim</span> bilgiyi inşa eden ve organize eden sistematik sistem ve bu sistem tarafından üretilen bilgi kümesi

Bilim veya ilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Çünkü bilim somut, evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim doğaötesi olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri olmak üzere üçe ayırır. Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Bu sayede bilim, bilinmeyen olguları açıklamamıza ve evreni idrak etmemize güçlü destek olur.

<span class="mw-page-title-main">John McCarthy (bilgisayar bilimci)</span> Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci

John McCarthy, Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci. Yapay zekâ terimini ve Lisp programalama dilini icat edenlerden biri. Lisp programlama dilini geliştirdi. ALGOL dil yapısını önemli ölçüde etkiledi. Zaman paylaşımı yöntemini yaygınlaştırdı. Çöp toplama metodunu icat etti ve ilk yapay zekanın geliştirilmesinde büyük bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">UFO</span> Tanımlanamayan uçan nesne

UFO ; bilimsel bir açıklaması olmadığı ve genellikle dünya dışı yaşam taşıdığı iddia edilen gizemli nesne. Türkçede uçan daire kavramı da sıklıkla UFO anlamında kullanılır. UFO fenomenleri bazen sadece gözlemcilerin iddiasından, bazen de çeşitli kayıt cihazlarıyla elde edilen görüntü ve/veya seslerden ibarettir. UFO'larla ilgili kayıt ve iddiaları inceleyen kişilere ufolog, bu uğraşa ise ufoloji adı verilir.

Ufoloji, UFO'ları inceleyen bir çalışma sahası. Ufoloji ile uğraşanlara ufolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Lorentz</span> Hollandalı fizikçi (1853–1928)

Hendrik Antoon Lorentz, Hollandalı fizikçidir. Zeeman etkisini aydınlattığı için 1902 Nobel Fizik Ödülü'nü Pieter Zeeman ile paylaştı.

<i>Science</i>

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.

UFO dini, dünya dışı varlıkları tanrılarla veya yarı-tanrısal varlıklarla eşitleyen ve insanlığı daha önceden var olan dünya dışı bir uygarlığın parçası olarak gören dinleri tanımlamakta kullanılan resmî olmayan bir terimdir. Bu tip dinlerin bağlıları uzaylı uygarlıkların teknoloji ve spiritüelliklerinin dünyadaki ekolojik, spiritüel ve toplumsal problemleri çözümleyeceğine inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bertram Brockhouse</span> Kanadalı Fizikçi

Bertram Neville Brockhouse, Kanadalı fizikçi. "Nötron spektroskopisinin" özellikle de "Yoğun madde çalışmalarında kullanılan nötron saçılımı tekniklerinin" geliştirilmesine öncü nitelikte katkıları için için 1994 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">James Cronin</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2016)

James Watson Cronin, Amerikalı nükleer fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Val Fitch</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2015)

Val Logsdon Fitch Amerikalı fizikçi.

<i>Sıradan İnsanlar</i>

Sıradan İnsanlar 1980 yapımı Amerikan drama filmi. Filmin yönetmeni Robert Redford'dur. Önemli oyuncular ise Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch ve Timothy Hutton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Takaaki Kajita</span> Nobel ödülü kazanmış Japon fizikçi

Takaaki Kajita, Japon fizikçidir. 2015'te Arthur B. McDonald ile birlikte Nobel Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Psikoloji tarihi</span>

Psikolojinin tarihi, çok eski uygarlıklara uzanmaktadır. Psikoloji "davranış ve zihinsel süreçlerin bilimsel olarak incelenmesi" olarak tanımlanmaktadır. İnsan zihnine ve davranışına felsefi ilgi, Mısır, İran, Yunanistan, Çin ve Hindistan'ın eski uygarlıklarına dayanmaktadır.

Mavi Kitap Projesi resmi olarak 19 Ocak 1970'te durdurulan ABD kökenli bir UFO projesiydi. Mavi Kitap Projesi'nin iki amacı vardı:

  1. UFO'ların ulusal güvenlik için bir tehdit olup olmadığını belirlemek ve
  2. UFO ile ilgili verileri bilimsel olarak analiz etmek.
<span class="mw-page-title-main">Bob Lazar</span> Amerikalı iş insanı

Robert Scott Lazar, 1980'lerin sonlarında "Sector-4" adlı gizli bir askerî üs olarak tanımladığı yerde dünya dışı teknolojiler üzerinde tersine mühendislik yapması için işe alındığını iddia eden Amerikalı komplo teorisyenidir. Lazar, istihdam edildiğini iddia ettiği 4. Sektör'ün; halk arasında 51. Bölge olarak bilinen ABD Hava Kuvvetleri tesisinin birkaç kilometre güneyinde yer alan bir yan kuruluş olduğunu iddia etmiştir.

Ufologlar listesi, kayda değer ufologları içeren bir listedir.