İçeriğe atla

Jamendo

Jamendo
TipÖzel şirket
Kuruluş1 Ocak 2005 (19 yıl önce) (2005-01-01)
KurucuPierre Gérard
Laurent Kratz
Sylvain Zimmer
Genel merkezi,
Lüksemburg
Hizmet alanlarıdünya çapında
Önemli kişilerAlexandre Saboundjian (CEO)
Samuel Devyver (General Manager)
Web sitesijamendo.com

Jamendo, dünyanın her yerinden müzisyenlerin eserlerini kamuya açabildikleri, kendileriyle ilgili gelişmeleri duyurabildikleri, siteye giren misafirlerin ise özgürce faydalanabildikleri müzik platformu.

Nisan 2005 tarihinde Slyvain Zimmer öncülüğünde Open Your Ears (Kulaklarınızı Açın)sloganıyla kurulan Jamendo, zaman içinde içeriğini büyüttü ve hemen hemen her türde müziği barındırır hale geldi. 2013 sonu itibarıyla 413.000 şarkıyı[1] bünyesinde barındırmakta olup bu sayı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca doğum yeri Fransa olması nedeniyle ilk olarak Fransızca yayın yapan Jamendo sitesi daha sonra başta İngilizce olmak üzere çeşitli dillerde de faaliyet gösterir oldu.

Çalışma biçimi

Jamendo'ya ücretsiz bir üyelik açan müzisyen; eserlerini, albüm kapağı ve eserlerin ayrıntılı bilgileriyle birlikte siteye yüklemektedir. Sitede yayınlanan eserler çeşitli Creative Commons lisanslarıyla yayınlanır. Bu lisanslardan hangisinin kullanılacağı müzisyene bırakılmıştır. Ardından herhangi bir telif hakkı içermediği kesinleşen, ırkçı veya çeşitli yasa dışı içeriğe sahip olmayan şarkılar yayına koyulur. Yayınlanan şarkılar site üzerinde hem ücretsiz dinlenebilir hem de indirilebilir. Dinleyiciler müzisyen, albüm ya da eser hakkında yorum yazabilir, eseri çeşitli sosyal ağlarda ya da bloglarda yayınlayabilir, istedikleri sanatçının hayranı olabilir, isterlerse bağış yapabilirler.

Ekonomik yönü

Jamendo bünyesindeki bütün eserler ücretsizdir. Dinlemek veya indirmek serbesttir. Kullanılan Creative Commons lisansına göre eserin ticari kullanımı yasak olabileceği gibi tersi de mümkündür. Eserler her ne kadar ücretsiz olsa da bazı müzisyenler Jamendo üzerinden ve ayrıca farklı platformlardan albümlerini satabilmektedir. Zaten ücretsiz olan bir albümün aynı zamanda satın alınabilir olması kullanıcın tercihidir, burada amaç sanatçıya maddi destek sağlamaktır. Bunun yanı sıra sanatçılara maddi destek sağlamanın en önemli yolu Jamendo üzerinden bağış yapmaktır. Dinleyiciler -eğer isterlerse- sevdikleri müzisyene bağış yapabilirler. Ayrıca isteyenler ücretli bir Jamendo Pro hesabına sahip olabilirler. Bu sayede isteyenler iş yerleri için fon müziği konusunda profesyonel çözümlerden faydalanabilir ya da eseri yaptığı sinema filminde kullanabilir. Jamendo Pro'dan elde edilen gelir de yine müzisyenlere dağıtılmaktadır. Örneğin Slyvain Zimmer, Haziran 2008'de 800 sanatçıya 30.000 Euro'dan fazla para tahsis ettiklerini açıklamıştır.[2] Bunun dışında pek çok müzisyen, konserlere çıkmakta veya çeşitli işler yapmakta bu yolla gelir sağlamaktadır. Bazı müzisyenlerse müzikle hobi olarak ilgilenmektedir.

Dinleyici hakları

Jamendo müzikleri Creative Commons lisanslarına sahip oldukları için dinleyiciler bu müzikler üzerinde çok daha geniş haklara sahiptir.Bu haklar;

  • Eseri özgürce paylaşabilme.
  • Özgürce kullanabilme.
  • Üzerinde değişiklik yapabilme.
  • Yaptığı değişikliklerle yeniden yayımlayabilme haklarıdır.

Eserin ticari kullanımı, lisansın değiştirilmesi gibi haklar ise hangi Creative Commons türünün kullanıldığına bağlıdır. Fakat hepsindeki ortak nokta eserin ilk sahibinin belirtilmesidir. Bunun dışında en önemli nokta bütün eserler Jamendo üzerinde ücretsiz temin edilebilmekte. Dinleyiciler istedikleri şarkıyı veya albümü mp3 veya ogg biçimlerinde doğrudan indirebilir ya da torrent kullanabilirler. Bu sayede paylaşıma da açabilirler. Özgür lisans sayesinde asla korsan müzik paylaşımıyla suçlanamazlar.

Notlar

  • Jamendo'da türlere, ülkelere, sanatçılara ve albümlere, dinlenme oranlarına göre müzikler aranabilir.
  • Aylık ve tüm zamanlar olmak üzere belirli bir kategoride müzikler sıralanabilir.
  • Jamendo en çok dinlenen 100 şarkı, en çok dinlenen çalma listeleri gibi uygulamaları da içinde barındırmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Şarkı sayısı Jamendo anasayfasından alınmış olup düzenli aralıklarla güncellenmektedir.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

Nazan Öncel,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan şarkıcının ilk kırk beşliği, Sana Kul Köle Olmuştum başlığıyla 1978 yılında yayımlandı. 1982 yılında LP formatında yayınladığı ilk albümü tutmayınca, TRT için demolar yapmayı bıraktı, sadece sahne çalışmalarıyla mesleğine devam etti. 9 yıl sonra, 27 Aralık 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümü ile şöhrete kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Funda Arar</span> Türk ses sanatçısı

Funda Arar, Türk pop müzik şarkıcısı. Bugüne kadar bir Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

Last.fm, 2002 yılında Londra'da kurulan bir internet radyosu ve kardeş proje Audioscrobbler ile Ağustos 2005'te birleşmiş bir müzik önerme sistemidir. 30 Mayıs 2007'de 280 milyon dolar karşılığında CBS Interactive tarafından satın alınmış, böylece Avrupa'nın en büyük Web 2.0 satın alması olarak kayıtlara geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Sadakat</span> Türk müzik grubu

Yüksek Sadakat, temelleri 1997 İstanbul'da basgitarist Kutlu Özmakinacı tarafından atılan 2004 yılında kurulan Türk rock grubudur. Kurulduğu günden itibaren sık sık vokal ve baterist değiştiren grubun güncel kadrosunda; vokalde Kenan Vural, gitarda Serkan Özgen, basgitarda Kutlu Özmakinacı, klavyede Uğur Onatkut, bateride Sefa Deniz Alemdar bulunmaktadır.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

Demo versiyonu ya da bir şarkının demo'su; dağıtım yerine referans amaçlı olarak bir şarkının kaydıdır. Müzisyenler demolarını kaset veya CD'ye kaydederek prodüktörlere, müzik şirketlerine ve diğer sanatçılara gönderirler.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ceceli</span> Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısı

Mustafa Ceceli, Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guitar Pro</span>

Guitar Pro, içinde gitar, bas gitar, bateri, klavye ve birçok MIDI ve RSE enstrümanı bulunduran, tab, tel dizileri, metronom, nota ölçüleri ve diğer araçlar barındıran gitarist ve müzisyenler için bütünleştirilmiş çok fonksyonlu bir MIDI-editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mabel Matiz</span> Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı

Mabel Matiz ya da gerçek adıyla Fatih Karaca,, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Suat Sayın</span>

Suat Sayın, bestekâr, güftekâr ve ses sanatçısı.

Levent Dörter,, Türk pop müzik şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Utku Ünal</span> Türk müzisyen

Utku Ünal Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Norm Ender</span> Türk rapçi

Ender Eroğlu veya sahne adıyla Norm Ender, Türk rapçi, müzisyen ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Selen Gülün</span>

Selen Gülün, Türk caz müzisyeni, piyanist, şarkıcı, besteci ve akademisyen.

Açık lisanslar, kısıtlayıcı bir telif hakkı koruması içeren "her hakkı saklı" kısıtlaması yerine "bazı hakları saklı" yaklaşımını benimseyen lisanslardır. Telif hakları üretilen içeriğin yeniden paylaşılmasına ve kullanılmasına izin vermez. Üretilen içeriğe erişim kısıtlanınca da toplumsal yarar ortadan kalkmış olur. Açık lisansların kullanılması, telif haklarından tamamen kurtulmak anlamına gelmez. Bir konuyla ilgili tarama yaparken kullanım koşullarına bakmak, hak sahibine sormak ve hatta içerik üreticisiyle iletişime geçerek izin almak gerekir. Ancak Creative Commons ve diğer benzeri açık lisansların standart kullanım koşullarına uyarak insanların vakit kaybı yaşamadan ve kolaylıkla kullanımına izin verilir. Açık lisansların tarihi 1980 yılında ortaya çıkan GNU Genel Kamu Lisansıdır.